Algemene Voorwaarden | Privacy
Website gebouwd door Intronet

ISBN 9789059371569

Uitverkocht

Share |

Uitgave van het Letterkundig Museum

Achter het Boek 39

Van een liefde die vriendschap bleef

Briefwisseling tussen J. Slauerhoff en Heleen Hille Ris Lambers 1927-1936
Wim Hazeu

Van een liefde die vriendschap bleef bevat de meer dan zeventig brieven die de schrijver en dichter J. Slauerhoff (1898-1936) en de Friese domineesdochter Heleen Hille Ris Lambers (1898-1991) elkaar hebben geschreven. De brieven die Slauerhoff aan zijn grote liefde stuurde kunnen worden beschouwd als Slauerhoffs ‘plaatsvervangend dagboek’.

Slauerhoff laat zich in zijn brieven zien als raadgever, als een liefdevolle man, maar een die zelf niet tegen tedere zorg kan. Hij kon geprikkeld zijn en vol humor, van levenswijsheid en van domheid getuigen. Rust gunde hij zich niet, rust kon hij zijn omgeving niet geven. In zijn zelfbeschouwingen zag hij zich als de eeuwige zoeker die zich op zee uiteindelijk het meest thuis voelde. ‘Op zee is de verstandhouding met het land meestal een misverstand. En ik kom toch telkens weer op zee terecht,’ schreef hij aan Heleen. Heleen is in haar brieven eerst afhoudend, later verlangend en liefdevol. Zij droomde van geluk, misschien met Jan, maar die raadde haar aan op ‘het absolute geluk’ te wachten, dat hij haar niet kon geven.
In Heleens exemplaar van de bundel Clair-obscur (1927) schreef Slauerhoff de afkorting ‘l.m.d.l.a.r.’, wat staat voor ‘la muse de l’amour rustique’, verwijzend naar de jonge vrouw die hem inspireerde tot het gedicht ‘Landelijke liefde’. Wie de correspondentie tussen beiden leest, weet dat haar rol in het leven van Slauerhoff groter is geweest.


Liefhebbers van dit boek bestelden ook

 
Nagelaten documenten Tussen twee generaties
Nagelaten documenten
  Tussen twee generaties
Briefwisseling A. Roland Holst - H. Marsman 1922-1940
   
meer info   meer info    
 Fietsstad Amsterdam in The Guardian

Geplaatst: 25-06-2019

Op 25 juni heeft Engelse krant The Guardian aandacht besteed aan de protestposters die Amsterdam hielpen de fietshoofdstad van de wereld te worden. Een vermelding van Bike City Amsterdam, de Engelse vertaling van Fietsstad Amsterdam kon daarbij natuurlijk niet ontbreken! lees verder

Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam

Stadsarchief Amsterdam
Geplaatst: 25-04-2019

Begin april heeft wethouder Sharon Dijksma het eerste exemplaar van ‘Fietsstad Amsterdam’ van Fred Feddes en Marjolein de Lange in ontvangst genomen tijdens de opening van de gelijknamige tentoonstelling in het Stadsarchief Amsterdam.


Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam
lees verder

Koos Breukel in Pakhuis De Zwijger

Expositie en boek Zoon
Geplaatst: 12-09-2018

In de serie Dutch Masters spreekt fotograaf Koos Breukel over volwassen worden en keuzes maken, over hoe hij zich verhoudt tot zijn camera en de mens die hij portretteert. Ook vertelt hij over de expositie en het gelijknamige boek Zoon, met intieme en soms ontroerende portretten die Koos maakte van zijn oudste zoon Casper, die dit jaar 18 wordt.

Pakhuis De Zwijger, grote zaal, Piet Heinkade 179, 20 uurlees verder

Ga naar archief