Algemene Voorwaarden | Privacy
Website gebouwd door Intronet

Uitverkocht

ISBN 9789076314372

Share |


Achter het Boek 36
Uitgave van het Letterkundig Museum

Bezorgd door Gillis Dorleijn, Sjoerd van Faassen en Ageeth Heising

338 pagina's
geïllustreerd

Schepelingen van De Blauwe Schuit

Brieven van Bertus Aafjes, K. Heeroma, M. Nijhoff, S. Vestdijk en Hendrik de Vries aan F.R.A. Henkels, 1940-1946


Van eind 1940 tot april 1945 publiceerde de clandistiene uitgeverij De Blauwe Schuit in Groningen een veertigtal bundels. De Blauwe Schuit is vooral bekend omdat alle uitgaven werden gedrukt door H.N. Werkman. Maar naast het uiterlijk van de reeks is ook de inhoud niet van belang ontbloot: veertien delen kwamen voor rekening van contemporaine Nederlandse dichters als Klaas Heeroma, Martinus Nijhoff, Simon Vestdijk en Hendrik de Vries, terwijl van Bertus Aafjes een aantal bundels in de voorbereidingsfase zijn blijven steken.

In deze uitgave zijn de brieven opgenomen die genoemde dichters hebben gewisseld met F.R.A. Henkels, de voornaamste redacteur van De Blauwe Schuit.

Veel aspecten van het publiceren tijdens de oorlog komen aan de orde, maar ook de gezamenlijke gevangenschap van Vestdijk en Henkels, de onderduikperiode van Aafjes, de eigen clandistiene uitgeefactiviteiten van Heeroma en de nauwelijks door de oorlog aangeraakte De Vries.


Verder verschenen in dit genre

De Parelduiker 2019/1 De Parelduiker 2014/4-5 Het geluk van de brug Brieven 1962-1974
De Parelduiker 2019/1
  De Parelduiker 2014/4-5
Wie is L.Th. Lehmann?
  Het geluk van de brug
  Brieven 1962-1974
meer info   meer info   meer info   meer info
 Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam

Stadsarchief Amsterdam
Geplaatst: 25-04-2019

Begin april heeft wethouder Sharon Dijksma het eerste exemplaar van ‘Fietsstad Amsterdam’ van Fred Feddes en Marjolein de Lange in ontvangst genomen tijdens de opening van de gelijknamige tentoonstelling in het Stadsarchief Amsterdam.


Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam
lees verder

Koos Breukel in Pakhuis De Zwijger

Expositie en boek Zoon
Geplaatst: 12-09-2018

In de serie Dutch Masters spreekt fotograaf Koos Breukel over volwassen worden en keuzes maken, over hoe hij zich verhoudt tot zijn camera en de mens die hij portretteert. Ook vertelt hij over de expositie en het gelijknamige boek Zoon, met intieme en soms ontroerende portretten die Koos maakte van zijn oudste zoon Casper, die dit jaar 18 wordt.

Pakhuis De Zwijger, grote zaal, Piet Heinkade 179, 20 uurlees verder

Amsterdam voor het voorbij is

Straatfotografie Dolf Toussaint
Geplaatst: 11-07-2018

Kinderen, kroeggangers en marktkooplui behoren tot de favoriete Amsterdammers van Dolf Toussaint (1924-2017). Vanaf de jaren zestig zwierf hij met zijn camera door de straten van Amsterdam en legde het dagelijks leven vast. Van de Jordaan tot de Albert Cuypmarkt en van Nieuw-West tot aan de Dam. Een selectie van zijn werk is nu te zien in het Stadsarchief Amsterdam. De Amsterdamse foto’s uit de tentoonstelling zijn gebundeld in het gelijknamige boek: Amsterdam voor het voorbij is.lees verder

Ga naar archief