Algemene Voorwaarden | Privacy
Website gebouwd door Intronet

ISBN 9789059372801

€ 22,50

Share |

128 pagina’s
circa 60 illustraties in kleur
genaaid gebonden in papieren band

In de pers
'Het naar vorm en inhoud perfect verzorgde boek is rijk geïllustreerd met oude en recente foto's, bouwtekeningen en schilderijen. Naast de transparante teksten wordt ruimte gegeven aan historische anekdotes.' - NBD

'De opening van het [Eden Amsterdam Manor] hotel, was een welkome aanleiding om de geschiedenis van het Burgerziekenhuis opnieuw op een rij te zetten. Dat deed De Wagt deskundig, evenwichtig en levendig.' - Ons Amsterdam

Paleis voor alle burgers

Van Burgerziekenhuis tot hotel
Wim de Wagt

Eind 19de eeuw zochten veel zieken hun toevlucht tot huismiddeltjes en kwakzalverij. De arts Anton Berns wilde de huiver voor de geneeskunst bij de kleine burgerij wegnemen en opende in 1879 op de Keizersgracht het Burgerziekenhuis. In 1891 verhuisde het naar de Linnaeusstraat, waar het in de daarop volgende 100 jaar een instituut zou worden.

Het Burgerziekenhuis in Amsterdam-Oost heeft enkele beroemdheden ‘op zaal’ gehad: prins Bernhard werd er in 1937 opgenomen na een verkeersongeluk bij Diemen en in 1947 werd Johan Cruijff er geboren. Het was oorspronkelijk bestemd voor ‘ambtenaren en kantoorbedienden, knappe ambachtslieden en vrouwelijke dienstboden’, maar vanwege de kleinschaligheid groeide het onbedoeld uit tot een eliteziekenhuis.
Het ontwerp van architect A.L. van Gendt was vernieuwend. Hij combineerde paviljoenbouw – waarbij in alle ziekenzalen van twee zijden daglicht kon binnenvallen – met een compacte plattegrond: haaks op het hoofdgebouw bouwde hij het ‘beddenhuis’, waardoor het voor het personeel allemaal nog te belopen was.
In 1991 ging het Burgerziekenhuis over in het Flevoziekenhuis in Almere. Na de verhuizing werd het gebouw stadsdeelkantoor (het mooiste van Amsterdam, volgens velen), totdat ook dit stadsdeel ging fuseren. Nu wordt het door architect Ray Kentie, die o.m. het Scheepvaarthuis omtoverde tot hotel, verbouwd tot het Eden Amsterdam Manor Hotel.

Wim de Wagt is kunsthistoricus. Hij schreef eerder boeken over o.a. de architecten Piet Elling en J.B. van Loghem en de Stadsschouwburg Haarlem.


Verder verschenen in dit genre

The Stedelijk Museum & the Second World War The history of De Amstel Brouwerij since 1870 Laat de nacht nooit eindigen Ochenebbisj
The Stedelijk Museum & the Second World War
  The history of De Amstel Brouwerij since 1870
  Laat de nacht nooit eindigen
Van discothèque tot rave
  Ochenebbisj
Verhalen en geintjes over het Amsterdamse getto (1870-1925)
meer info   meer info   meer info   meer info
 Fietsstad Amsterdam in The Guardian

Geplaatst: 25-06-2019

Op 25 juni heeft Engelse krant The Guardian aandacht besteed aan de protestposters die Amsterdam hielpen de fietshoofdstad van de wereld te worden. Een vermelding van Bike City Amsterdam, de Engelse vertaling van Fietsstad Amsterdam kon daarbij natuurlijk niet ontbreken! lees verder

Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam

Stadsarchief Amsterdam
Geplaatst: 25-04-2019

Begin april heeft wethouder Sharon Dijksma het eerste exemplaar van ‘Fietsstad Amsterdam’ van Fred Feddes en Marjolein de Lange in ontvangst genomen tijdens de opening van de gelijknamige tentoonstelling in het Stadsarchief Amsterdam.


Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam
lees verder

Koos Breukel in Pakhuis De Zwijger

Expositie en boek Zoon
Geplaatst: 12-09-2018

In de serie Dutch Masters spreekt fotograaf Koos Breukel over volwassen worden en keuzes maken, over hoe hij zich verhoudt tot zijn camera en de mens die hij portretteert. Ook vertelt hij over de expositie en het gelijknamige boek Zoon, met intieme en soms ontroerende portretten die Koos maakte van zijn oudste zoon Casper, die dit jaar 18 wordt.

Pakhuis De Zwijger, grote zaal, Piet Heinkade 179, 20 uurlees verder

Ga naar archief