Algemene Voorwaarden | Privacy
Website gebouwd door Intronet

ISBN 9789059372801

€ 22,50

Share |

128 pagina’s
circa 60 illustraties in kleur
genaaid gebonden in papieren band

In de pers
'Het naar vorm en inhoud perfect verzorgde boek is rijk geïllustreerd met oude en recente foto's, bouwtekeningen en schilderijen. Naast de transparante teksten wordt ruimte gegeven aan historische anekdotes.' - NBD

'De opening van het [Eden Amsterdam Manor] hotel, was een welkome aanleiding om de geschiedenis van het Burgerziekenhuis opnieuw op een rij te zetten. Dat deed De Wagt deskundig, evenwichtig en levendig.' - Ons Amsterdam

Paleis voor alle burgers

Van Burgerziekenhuis tot hotel
Wim de Wagt

Eind 19de eeuw zochten veel zieken hun toevlucht tot huismiddeltjes en kwakzalverij. De arts Anton Berns wilde de huiver voor de geneeskunst bij de kleine burgerij wegnemen en opende in 1879 op de Keizersgracht het Burgerziekenhuis. In 1891 verhuisde het naar de Linnaeusstraat, waar het in de daarop volgende 100 jaar een instituut zou worden.

Het Burgerziekenhuis in Amsterdam-Oost heeft enkele beroemdheden ‘op zaal’ gehad: prins Bernhard werd er in 1937 opgenomen na een verkeersongeluk bij Diemen en in 1947 werd Johan Cruijff er geboren. Het was oorspronkelijk bestemd voor ‘ambtenaren en kantoorbedienden, knappe ambachtslieden en vrouwelijke dienstboden’, maar vanwege de kleinschaligheid groeide het onbedoeld uit tot een eliteziekenhuis.
Het ontwerp van architect A.L. van Gendt was vernieuwend. Hij combineerde paviljoenbouw – waarbij in alle ziekenzalen van twee zijden daglicht kon binnenvallen – met een compacte plattegrond: haaks op het hoofdgebouw bouwde hij het ‘beddenhuis’, waardoor het voor het personeel allemaal nog te belopen was.
In 1991 ging het Burgerziekenhuis over in het Flevoziekenhuis in Almere. Na de verhuizing werd het gebouw stadsdeelkantoor (het mooiste van Amsterdam, volgens velen), totdat ook dit stadsdeel ging fuseren. Nu wordt het door architect Ray Kentie, die o.m. het Scheepvaarthuis omtoverde tot hotel, verbouwd tot het Eden Amsterdam Manor Hotel.

Wim de Wagt is kunsthistoricus. Hij schreef eerder boeken over o.a. de architecten Piet Elling en J.B. van Loghem en de Stadsschouwburg Haarlem.


Verder verschenen in dit genre

Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2009 Amsterdam Canals: World Heritage Amsterdam Ceramics Gerard Heineken
Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2009
101ste Jaarboek van het Genootschap Amstelodamum
  Amsterdam Canals: World Heritage
  Amsterdam Ceramics
A city’s history and an archaeological ceramics catalogue 1175-2011
  Gerard Heineken
De man, de stad en het bier
meer info   meer info   meer info   meer info
 Coolsingel Rotterdam

Lezingen Paul van de Laar
Geplaatst: 15-11-2017

In het boek Coolsingel brengt Paul van de Laar een ode aan het kloppende hart van Rotterdam. De straat gaat op de schop en dat grijpt hij aan om uit te zoeken waarom Coolsingel zo'n bijzondere straat is.
In het Rotterdam Museum kunt u tot 8 april 2018 naar de gelijknamige tentoonstelling en in de komende maanden zal Van de Laar er ook een aantal lezingen geven, te beginnen op zondag 19 november. Het onderwerp is dan de Zandstraatbuurt.

 lees verder

Boekpresentatie 'Amsterdam streethearts'

woensdag 19 juli, The Queens'Head
Geplaatst: 14-07-2017

Op woensdag 19 juli presenteren wij het boek Amsterdam streethearts waarin fotografe Shirley Agudo de kleurrijke dragcultuur van Amsterdam heeft vastgelegd, in café The Queen's Head op de Zeedijk. Vanaf 19:30 bent u van harte welkom.lees verder

Expositie Amsterdam Streethearts

Foto's Shirley Agudo te zien bij IHLIA
Geplaatst: 12-07-2017

Amsterdam Streethearts, met ruim 400 foto's van de Canal Pride, Hartjesdag en de Drag Queen Olympics, verschijnt op 20 juli. Fotografe Shirley Agudo toont een aantal van de foto's uit het boek bij IHLIA in de Openbare Bibliotheek.

OBA, 3e etage, Oosterdokskade 143, te zien van 14 juli t/m 6 augustus 2017

 lees verder

Ga naar archief