Algemene Voorwaarden | Privacy
Website gebouwd door Intronet
Share |

 

Groeten uit Duitsland

Boekenweek
Geplaatst: 01-03-2016

Ein Sonntag in Berlin, 1930

Met onder anderen Geert Mak, Els Snick, Kees 't Hart, Erik Bindervoet, Jeroen van Kan en Nina Polak

Uitgeverij Bas Lubberhuizen, Uitgeverij Wereldbibliotheek, het Goethe-Institut en De Groene Amsterdammer nodigen u van harte uit voor Ein Sonntag in Berlin, 1930, een evenement in het kader van het boekenweekthema Duitsland. 

De middag mag zich verheugen in een geweldige belangstelling en is reeds uitverkocht.

Joseph Roth, Thomas Mann, Alfred Döblin, Lion Feuchtwanger – allen schreven hun meesterwerken in de jaren 30, en allen staan nog volop in de belangstelling. Met als thema Duitsland vinden wij Boekenweek 2016 een prachtig moment om deze auteurs binnen het fonds van Uitgeverij Bas Lubberhuizen en Uitgeverij Wereldbibliotheek uit te lichten.

Op deze middag in het sfeervolle Goethe-Institut te Amsterdam waant u zich in het Berlijn van het interbellum: verschillende sprekers vertellen over de auteurs, de romans, de tijd; er wordt muziek (denk aan de sensuele Marlene Dietrich, en de volkse Dreigroschenoper van Bertolt Brecht en Kurt Weill) ten gehore gebracht; er zullen beelden van Duitsland en Berlijn uit de jaren 30 worden getoond; en dit alles onder genot van een heerlijk glas Duitse wijn. 

zondag 13 maart
15.00 - 18.00 uur
Goethe-Institut, Herengracht 470, Amsterdam
entree: € 5 / € 3 / studenten gratis
reserveren wordt aanbevolen en kan via info@amsterdam.goethe.org of 020-5312900 

DE MIDDAG IS AL UITVERKOCHT

Programma

  • Jeroen van Kan, journalist en presentator, opent en leidt de middag
  • Kees ’t Hart, auteur, dichter en liefhebber van Jozef en zijn broers, spreekt over Thomas Mann
  • Erik Bindervoet, auteur, dichter en vertaler (samen met Robbert-Jan Henkes) van onder andere Karl Kraus, spreekt over Alfred Döblin
  • Nina Polak, Correspondent cultuur, journalist bij onder meer De Groene Amsterdammer en auteur van het succesvolle debuut We zullen niet te pletter slaan, spreekt over Lion Feuchtwanger
  • Geert Mak, auteur en erelid van het Nederlandse Joseph Roth Genootschap, en Els Snick, literair vertaalster, Joseph Roth-specialist en auteur van het in deze Boekenweek verschijnende Duitsland op het spoor, spreken over Joseph Roth
  • Receptie

De sprekers worden afgewisseld met muziek: tenor Guido Groenland en mezzosopraan Antje Lohse zingen liederen uit het Duitsland van de jaren 30, van Marlene Dietrich tot Hanns Eisler, en worden daarbij begeleid op de vleugel door Daan Boertien

______________________________________________________

De Parelduiker en Uitgeverij Bas Lubberhuizen nodigen u van harte uit voor een feestelijke middag aan het begin van de Boekenweek, op
 
zaterdag 12 maart
16.00 - 17.30 uur
Openbare Bibliotheek Amsterdam

Theater van het Woord, 7de etage
Oosterdokskade 143
toegang vrij
 
Sprekers: Els Snick en Hans Olink
Ton Naaijkens draagt Duitse poëzie in vertaling voor
muzikale bijdrage door Guido Groenland (zang) en Daan Boertien (piano)
 
Els Snick reisde onlangs door Duitsland in het spoor van haar geliefde schrijver Joseph Roth. Van oost naar west en van noord naar zuid ontmoet ze veel verschillende mensen die elk vertellen over hun leven, dat vaak in het teken staat van het DDR-verleden, de oorlog, en de zoektocht naar verzoening met de Duitse geschiedenis. Roth was een vluchteling in zijn tijd, Els Snick treft de vluchtelingen van nu. Gaandeweg wordt ze ook geconfronteerd met haar eigen, soms pijnlijke familiegeschiedenis. De uiteenlopende verhalen vormen een ontwapenend en persoonlijk reisverslag. Haar boek, Duitsland op het spoor, wordt ten doop gehouden.

Hans Olink, die regelmatig in Berlijn verblijft, volgt in de Duitse hoofdstad het spoor van Nederlandse en Duitse kunstenaars en politici, van mensen die de geschiedenis vorm gaven. De verhalen vinden hun weerslag in Berlijn, Berlin. In het spoor van de geschiedenis (Uitg. Prominent), dat eveneens die dag verschijnt.

Van De Parelduiker verschijnt een themanummer over Duitsland, met artikelen over onder meer een literaire Rijnreis in 1984, schrijversbijeenkomsten in Weimar tijdens WOII, Antoon Coolen en Stijn Streuvels, J. van Oudshoorn en Max Blokzijl.

Ton Naaijkens is hoogleraar Duitse letterkunde en Vertaalwetenschap aan de Universiteit Utrecht.
Guido Groenland (tenor) en Daan Boertien (piano) verluchtigen het programma met Duitse muziek uit de twintigste eeuw, van onder meer Brecht/Weill en Eisler.

________________________________________________

Els Snick maakt ter gelegenheid van de Boekenweek met het thema Duitsland een (boekhandels)tournee. U bent van harte welkom:

 
foto Emilie Hudig

- 10 maart Leiden, Boekhandel van Stockum

- 12 maart OBA Amsterdam

- 13 maart Heemstede, Boekhandel Blokker en Goethe-Institut Amsterdam

- 14 maart Baarn, Boekhandel Den Boer

- 15 maart Deventer, Uitgelezen Verhalen

- 16 maart Lochem, Boekhandel Lovinck

- 17 maart Gent, Limerick

- 18 maart Oostende, Vrijstaat O

- 20 maart Brussel, Passa Porta

- 21 maart Terneuzen, bibliotheek

- 25 maart Heist op en Berg met David van ReybrouckCoolsingel Rotterdam

Lezingen Paul van de Laar
Geplaatst: 15-11-2017

In het boek Coolsingel brengt Paul van de Laar een ode aan het kloppende hart van Rotterdam. De straat gaat op de schop en dat grijpt hij aan om uit te zoeken waarom Coolsingel zo'n bijzondere straat is.
In het Rotterdam Museum kunt u tot 8 april 2018 naar de gelijknamige tentoonstelling en in de komende maanden zal Van de Laar er ook een aantal lezingen geven, te beginnen op zondag 19 november. Het onderwerp is dan de Zandstraatbuurt.

 lees verder

Boekpresentatie 'Amsterdam streethearts'

woensdag 19 juli, The Queens'Head
Geplaatst: 14-07-2017

Op woensdag 19 juli presenteren wij het boek Amsterdam streethearts waarin fotografe Shirley Agudo de kleurrijke dragcultuur van Amsterdam heeft vastgelegd, in café The Queen's Head op de Zeedijk. Vanaf 19:30 bent u van harte welkom.lees verder

Expositie Amsterdam Streethearts

Foto's Shirley Agudo te zien bij IHLIA
Geplaatst: 12-07-2017

Amsterdam Streethearts, met ruim 400 foto's van de Canal Pride, Hartjesdag en de Drag Queen Olympics, verschijnt op 20 juli. Fotografe Shirley Agudo toont een aantal van de foto's uit het boek bij IHLIA in de Openbare Bibliotheek.

OBA, 3e etage, Oosterdokskade 143, te zien van 14 juli t/m 6 augustus 2017

 lees verder

Ga naar archief