Algemene Voorwaarden | Privacy
Website gebouwd door Intronet

bestellen

ISBN 9789059375239

€ 16,99

Share |

160 pagina's
13,5 x 19 cm
Paperback
ca. 10 illustraties
omslagontwerp Sander Pinkse

Lieve Eberhard, in antwoord op je vragen

J.P. van der Laan-Boelens

‘Wat een dappere vrouw! Uniek document over moed, opoffering, levensgevaarlijk verzet en (gods)vertrouwen.’ VPRO Boeken

Tijdens de uitzending van Zomergasten waarbij oud-burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan te gast was, vertelde hij over de moed van zijn ouders en over dit boek van zijn moeder, dat eerder in 1987 verscheen.  

Dit boek is ontstaan uit een aantal vragen over de bezettingstijd die Eberhard van der Laan zijn moeder voorlegde. Zij schreef hierop een zeer persoonlijk en authentiek verslag over wat zij, haar man en hun vrienden in het verzet meemaakten. Haar verhaal begint bij de eerste vijf dagen van de oorlog, die de opmaat waren voor een reeks van steeds benauwender ervaringen in de erop volgende jaren. De zeggingskracht is groot, omdat door de persoonlijke en plaatsgebonden ervaringen heen, het verhaal van vele anderen zichtbaar wordt.

‘Huis en haard beschikbaar stellen voor deze mensen die onze vrienden werden, deed ik graag. Ze waren allen van huis verdreven en leefden met enorme spanningen, zich heel goed bewust van de gevaarlijke situatie waarin ze dag en nacht verkeerden. Het gaf veel voldoening verzorging en een tehuis te bieden, hoewel ik mij bewust was van de gevaren die ook ons konden overkomen. Speciaal als de bel ’s nachts ging voor een spoedgeval of bevalling was mijn eerste gedachte vaak: zouden ze nu komen?’

Mevrouw J.P. van der Laan-Boelens (1914-1993) woonde vanaf 1939 in Rijnsburg, waar haar man veertig jaar als huisarts heeft gewerkt. Zij hield zich onder meer bezig met toerustingswerk en publiceerde over stervensbegeleiding. Ze was moeder van zes kinderen.

 


Verder verschenen in dit genre

Gids van joods erfgoed in Nederland Ochenebbisj Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2008 De ommuurde stad
Gids van joods erfgoed in Nederland
  Ochenebbisj
Verhalen en geintjes over het Amsterdamse getto (1870-1925)
  Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2008
100ste Jaarboek van het Genootschap Amstelodamum
  De ommuurde stad
Langs de 17de-eeuwse bolwerken en stadspoorten van Amsterdam
meer info   meer info   meer info   meer info
 Presentaties nieuw deel Joseph Roth

26 en 27 mei
Geplaatst: 18-05-2018

U bent van harte welkom om de presentatie van Spoken in Moskou bij te wonen, op zaterdag 26 mei in de Minard te Gent om 20 uur, op zondag 27 mei in de Brakke Grond te Amsterdam om 16 uur.
Onze gasten zijn Tom LanoyeEls SnickGerda Dendooven (Gent), Piet Van Poucke (Gent), Michel Krielaars (Amsterdam). lees verder

Spotvogels mei-lezingen

Torpedo Theater en Waddenvogelfestival
Geplaatst: 25-04-2018

In de meimaand vertellen Jean-Pierre Geelen en Saskia van Loenen over hun nieuwe boek Spotvogels.
Op maandag 7 mei zijn ze in het Amsterdamse Torpedo Theater en op zaterdag 12 mei in De Cocksdorp op Texel tijdens het Waddenvogelfestival.


 lees verder

De Wilde Stad: fotograaf Frans Lemmens signeert en op de foto met kat Abatutu

14 maart 2018
Geplaatst: 27-02-2018

Fotograaf Frans Lemmens signeert in de winkel van I AMSTERDAM (achterzijde A'dam Centraal) zijn prachtige fotoboek bij de film De Wilde Stad over de natuur in Amsterdam op 14 maart tussen 14 en 16 uur.lees verder

Ga naar archief