Algemene Voorwaarden | Privacy
Website gebouwd door Intronet

bestellen

ISBN 9789059375239

€ 16,99

Share |

160 pagina's
13,5 x 19 cm
Paperback
ca. 10 illustraties
omslagontwerp Sander Pinkse

Lieve Eberhard, in antwoord op je vragen

J.P. van der Laan-Boelens

‘Wat een dappere vrouw! Uniek document over moed, opoffering, levensgevaarlijk verzet en (gods)vertrouwen.’ VPRO Boeken

Tijdens de uitzending van Zomergasten waarbij oud-burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan te gast was, vertelde hij over de moed van zijn ouders en over dit boek van zijn moeder, dat eerder in 1987 verscheen.  

Dit boek is ontstaan uit een aantal vragen over de bezettingstijd die Eberhard van der Laan zijn moeder voorlegde. Zij schreef hierop een zeer persoonlijk en authentiek verslag over wat zij, haar man en hun vrienden in het verzet meemaakten. Haar verhaal begint bij de eerste vijf dagen van de oorlog, die de opmaat waren voor een reeks van steeds benauwender ervaringen in de erop volgende jaren. De zeggingskracht is groot, omdat door de persoonlijke en plaatsgebonden ervaringen heen, het verhaal van vele anderen zichtbaar wordt.

‘Huis en haard beschikbaar stellen voor deze mensen die onze vrienden werden, deed ik graag. Ze waren allen van huis verdreven en leefden met enorme spanningen, zich heel goed bewust van de gevaarlijke situatie waarin ze dag en nacht verkeerden. Het gaf veel voldoening verzorging en een tehuis te bieden, hoewel ik mij bewust was van de gevaren die ook ons konden overkomen. Speciaal als de bel ’s nachts ging voor een spoedgeval of bevalling was mijn eerste gedachte vaak: zouden ze nu komen?’

Mevrouw J.P. van der Laan-Boelens (1914-1993) woonde vanaf 1939 in Rijnsburg, waar haar man veertig jaar als huisarts heeft gewerkt. Zij hield zich onder meer bezig met toerustingswerk en publiceerde over stervensbegeleiding. Ze was moeder van zes kinderen.

 


Verder verschenen in dit genre

De oorlogsdagboeken van Louis Barthas 1914-1918 Gerard Heineken Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2012 Gids van joods erfgoed in Nederland
De oorlogsdagboeken van Louis Barthas 1914-1918
Zesde druk
  Gerard Heineken
De man, de stad en het bier
  Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2012
104de Jaarboek Genootschap Amstelodamum
  Gids van joods erfgoed in Nederland
meer info   meer info   meer info   meer info
 Fietsstad Amsterdam in The Guardian

Geplaatst: 25-06-2019

Op 25 juni heeft Engelse krant The Guardian aandacht besteed aan de protestposters die Amsterdam hielpen de fietshoofdstad van de wereld te worden. Een vermelding van Bike City Amsterdam, de Engelse vertaling van Fietsstad Amsterdam kon daarbij natuurlijk niet ontbreken! lees verder

Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam

Stadsarchief Amsterdam
Geplaatst: 25-04-2019

Begin april heeft wethouder Sharon Dijksma het eerste exemplaar van ‘Fietsstad Amsterdam’ van Fred Feddes en Marjolein de Lange in ontvangst genomen tijdens de opening van de gelijknamige tentoonstelling in het Stadsarchief Amsterdam.


Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam
lees verder

Koos Breukel in Pakhuis De Zwijger

Expositie en boek Zoon
Geplaatst: 12-09-2018

In de serie Dutch Masters spreekt fotograaf Koos Breukel over volwassen worden en keuzes maken, over hoe hij zich verhoudt tot zijn camera en de mens die hij portretteert. Ook vertelt hij over de expositie en het gelijknamige boek Zoon, met intieme en soms ontroerende portretten die Koos maakte van zijn oudste zoon Casper, die dit jaar 18 wordt.

Pakhuis De Zwijger, grote zaal, Piet Heinkade 179, 20 uurlees verder

Ga naar archief