Algemene Voorwaarden | Privacy
Website gebouwd door Intronet

bestellen inkijkexemplaar

ISBN 9789059374799

€ 19,99

Share |

320 pagina’s
12,5 x 20 cm
geheel in kleur
ca. 125 afbeeldingen en 10 stadsplattegronden
vormgeving Sander Pinkse

Bekijk hier een filmpje over Joods Amsterdam.

Joods Amsterdam

Jan Stoutenbeek en Paul Vigeveno

Als geen andere stad in Nederland heeft Amsterdam een joodse geschiedenis. Ook niet-joodse Amsterdammers spreken over Mokum, Jiddisj voor ‘plaats’, en dat bewijst wel hoe sterk de wederzijdse verbondenheid is. Ongeveer de helft van alle joden die zich in Nederland vestigden, woonde in Amsterdam. Voor de Tweede Wereldoorlog waren dat er zo’n 70.000, en de stad werd daarom ook wel het ‘Jeruzalem van het Westen’ genoemd.

Stoutenbeek en Vigeveno brengen nauwgezet de sporen van 400 jaar joodse geschiedenis in kaart, en die is indrukwekkend, ondanks de krater die werd geslagen tijdens de naziterreur. Uiteraard begint de gids in de oude Jodenbuurt, en leidt de lezer via onder meer de Plantage en de Pijp naar de Rivierenbuurt. Van de verschillende buurten zijn kaarten opgenomen, zodat het boek ook als wandelgids kan worden gebruikt.

Jan Stoutenbeek en Paul Vigeveno publiceren al ruim dertig jaar over de joodse wereld in Nederland. Al in de jaren tachtig verscheen van hun hand het omvangrijke Joods Nederland, dat aan de basis ligt van de vorig jaar totaal vernieuwde en uitgebreidere uitgave Gids van joods erfgoed in Nederland.

IN DE MEDIA

'... goed en helder samengesteld en geschreven.' Misjpoge


Verder verschenen in dit genre

De Dam Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2009 Paleis voor alle burgers Ochenebbisj
De Dam
  Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2009
101ste Jaarboek van het Genootschap Amstelodamum
  Paleis voor alle burgers
Van Burgerziekenhuis tot hotel
  Ochenebbisj
Verhalen en geintjes over het Amsterdamse getto (1870-1925)
meer info   meer info   meer info   meer info
 Koos Breukel in Pakhuis De Zwijger

Expositie en boek Zoon
Geplaatst: 12-09-2018

In de serie Dutch Masters spreekt fotograaf Koos Breukel over volwassen worden en keuzes maken, over hoe hij zich verhoudt tot zijn camera en de mens die hij portretteert. Ook vertelt hij over de expositie en het gelijknamige boek Zoon, met intieme en soms ontroerende portretten die Koos maakte van zijn oudste zoon Casper, die dit jaar 18 wordt.

Pakhuis De Zwijger, grote zaal, Piet Heinkade 179, 20 uurlees verder

Amsterdam voor het voorbij is

Straatfotografie Dolf Toussaint
Geplaatst: 11-07-2018

Kinderen, kroeggangers en marktkooplui behoren tot de favoriete Amsterdammers van Dolf Toussaint (1924-2017). Vanaf de jaren zestig zwierf hij met zijn camera door de straten van Amsterdam en legde het dagelijks leven vast. Van de Jordaan tot de Albert Cuypmarkt en van Nieuw-West tot aan de Dam. Een selectie van zijn werk is nu te zien in het Stadsarchief Amsterdam. De Amsterdamse foto’s uit de tentoonstelling zijn gebundeld in het gelijknamige boek: Amsterdam voor het voorbij is.lees verder

Saskia van Loenen bij Vogelbescherming

7 juli in Zeist
Geplaatst: 13-06-2018

Zaterdag 7 juli vertelt Saskia van Loenen bij de Vogelbescherming in Zeist over haar (eerste buitenlandse) vogelreis naar de Extremadura.lees verder

Ga naar archief