Algemene Voorwaarden | Privacy
Website gebouwd door Intronet

ISBN 9789059371125

€ 13,90
uitverkocht

Share |

112 pagina's
geïllustreerd
paperback
vormgeving Bureau Piet Gerards

J.C. Bloem

Meester-dichter
Gretha Donker

Aan de hand van vele onbekende archiefstukken reconstrueert Gretha Donker de lang verscholen gebleven juridische loopbaan van J.C. Bloem. Zijn carrière werd onder meer bemoeilijkt door een zedenzaak waarbij hijzelf betrokken was.

Als eerste deel in De Parelduikerreeks, een serie biografische en literair-historische monografieën, is verschenen J.C. Bloem, meester-dichter

Bloems juridische carrière verliep bepaald niet vlekkeloos. Na zijn promotie in 1916 kon hij maar moeilijk bij de rechterlijke macht aan de slag komen, zeker nadat hij in 1920 wegens handtastelijkheden terecht had gestaan. Uiteindelijk werd hij benoemd tot griffier in het afgelegen Lemmer, later gevolgd door Breukelen en Zutphen. De neerslag van Bloems dagelijkse beslommeringen is in zijn dichtwerk aan te wijzen. Donker biedt een unieke kijk op dit aspect van zijn leven en werk.

Gretha Donker is neerlandicus en meester in de rechten. Zij publiceerde in diverse tijdschriften over J.C. Bloem, J.J. Cremer en over rechtshistorische onderwerpen.

In de media
'Een betere griffier dan Gretha Donker had Bloem voor zijn vele zaken niet kunnen wensen.' Kees Fens in de Volkskrant

'Donker verstaat haar vak. De door haar verzamelde hoeveelheid gegevens is gepresenteerd in een heldere en leesbare stijl. Het wordt nooit saai. Integendeel. Haar plezier in het onderzoek is tussen de regels door te lezen.' mr. I.E.M. Sutorius in Mr.

'Het boek geeft, ook voor wie Bloem als dichter niet mint, een wonderlijk inzicht in de problemen van begaafde mensen als hij om een juridische baan te vinden (crisisjaren!), de eindeloze sollicitaties, het nepotisme, de opheffing van de kantongerechten en de moeilijkheden van kunstenaars in de oorlog (de reactie van Adriaan Roland Holst op de sommatie lid van de Kunstkamer te worden!). Het is bovendien mooi gemaakt. Ik heb het in één adem uitgelezen [...]. ' Rob Blekxtoon in Proces


Liefhebbers van dit boek bestelden ook

 
Nagelaten documenten Tussen twee generaties
Nagelaten documenten
  Tussen twee generaties
Briefwisseling A. Roland Holst - H. Marsman 1922-1940
   
meer info   meer info    
 Saskia van Loenen bij Vogelbescherming

7 juli in Zeist
Geplaatst: 13-06-2018

Zaterdag 7 juli vertelt Saskia van Loenen bij de Vogelbescherming in Zeist over haar (eerste buitenlandse) vogelreis naar de Extremadura.lees verder

Presentaties nieuw deel Joseph Roth

26 en 27 mei
Geplaatst: 18-05-2018

U bent van harte welkom om de presentatie van Spoken in Moskou bij te wonen, op zaterdag 26 mei in de Minard te Gent om 20 uur, op zondag 27 mei in de Brakke Grond te Amsterdam om 16 uur.
Onze gasten zijn Tom LanoyeEls SnickGerda Dendooven (Gent), Piet Van Poucke (Gent), Michel Krielaars (Amsterdam). lees verder

Spotvogels mei-lezingen

Torpedo Theater en Waddenvogelfestival
Geplaatst: 25-04-2018

In de meimaand vertellen Jean-Pierre Geelen en Saskia van Loenen over hun nieuwe boek Spotvogels.
Op maandag 7 mei zijn ze in het Amsterdamse Torpedo Theater en op zaterdag 12 mei in De Cocksdorp op Texel tijdens het Waddenvogelfestival.


 lees verder

Ga naar archief