Algemene Voorwaarden | Privacy
Website gebouwd door Intronet

ISBN 9789059371125

€ 13,90
uitverkocht

Share |

112 pagina's
geïllustreerd
paperback
vormgeving Bureau Piet Gerards

J.C. Bloem

Meester-dichter
Gretha Donker

Aan de hand van vele onbekende archiefstukken reconstrueert Gretha Donker de lang verscholen gebleven juridische loopbaan van J.C. Bloem. Zijn carrière werd onder meer bemoeilijkt door een zedenzaak waarbij hijzelf betrokken was.

Als eerste deel in De Parelduikerreeks, een serie biografische en literair-historische monografieën, is verschenen J.C. Bloem, meester-dichter

Bloems juridische carrière verliep bepaald niet vlekkeloos. Na zijn promotie in 1916 kon hij maar moeilijk bij de rechterlijke macht aan de slag komen, zeker nadat hij in 1920 wegens handtastelijkheden terecht had gestaan. Uiteindelijk werd hij benoemd tot griffier in het afgelegen Lemmer, later gevolgd door Breukelen en Zutphen. De neerslag van Bloems dagelijkse beslommeringen is in zijn dichtwerk aan te wijzen. Donker biedt een unieke kijk op dit aspect van zijn leven en werk.

Gretha Donker is neerlandicus en meester in de rechten. Zij publiceerde in diverse tijdschriften over J.C. Bloem, J.J. Cremer en over rechtshistorische onderwerpen.

In de media
'Een betere griffier dan Gretha Donker had Bloem voor zijn vele zaken niet kunnen wensen.' Kees Fens in de Volkskrant

'Donker verstaat haar vak. De door haar verzamelde hoeveelheid gegevens is gepresenteerd in een heldere en leesbare stijl. Het wordt nooit saai. Integendeel. Haar plezier in het onderzoek is tussen de regels door te lezen.' mr. I.E.M. Sutorius in Mr.

'Het boek geeft, ook voor wie Bloem als dichter niet mint, een wonderlijk inzicht in de problemen van begaafde mensen als hij om een juridische baan te vinden (crisisjaren!), de eindeloze sollicitaties, het nepotisme, de opheffing van de kantongerechten en de moeilijkheden van kunstenaars in de oorlog (de reactie van Adriaan Roland Holst op de sommatie lid van de Kunstkamer te worden!). Het is bovendien mooi gemaakt. Ik heb het in één adem uitgelezen [...]. ' Rob Blekxtoon in Proces


Liefhebbers van dit boek bestelden ook

 
Nagelaten documenten Tussen twee generaties
Nagelaten documenten
  Tussen twee generaties
Briefwisseling A. Roland Holst - H. Marsman 1922-1940
   
meer info   meer info    
 Fietsstad Amsterdam in The Guardian

Geplaatst: 25-06-2019

Op 25 juni heeft Engelse krant The Guardian aandacht besteed aan de protestposters die Amsterdam hielpen de fietshoofdstad van de wereld te worden. Een vermelding van Bike City Amsterdam, de Engelse vertaling van Fietsstad Amsterdam kon daarbij natuurlijk niet ontbreken! lees verder

Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam

Stadsarchief Amsterdam
Geplaatst: 25-04-2019

Begin april heeft wethouder Sharon Dijksma het eerste exemplaar van ‘Fietsstad Amsterdam’ van Fred Feddes en Marjolein de Lange in ontvangst genomen tijdens de opening van de gelijknamige tentoonstelling in het Stadsarchief Amsterdam.


Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam
lees verder

Koos Breukel in Pakhuis De Zwijger

Expositie en boek Zoon
Geplaatst: 12-09-2018

In de serie Dutch Masters spreekt fotograaf Koos Breukel over volwassen worden en keuzes maken, over hoe hij zich verhoudt tot zijn camera en de mens die hij portretteert. Ook vertelt hij over de expositie en het gelijknamige boek Zoon, met intieme en soms ontroerende portretten die Koos maakte van zijn oudste zoon Casper, die dit jaar 18 wordt.

Pakhuis De Zwijger, grote zaal, Piet Heinkade 179, 20 uurlees verder

Ga naar archief