Algemene Voorwaarden | Privacy
Website gebouwd door Intronet

ISBN 9789059372788

€ 19,50 - Bestellen niet meer mogelijk

Share |

184 pagina’s
circa 70 illustraties 
Twee wandelingen en één fietstocht

Dit boek is nog wel verkrijgbaar bij Boekhandel Los in Bussum.

Het beste mijner paradijzen

Wandelen door het Gooi met Van Eeden, Van Deyssel en anderen
Ronny Boogaart en Eric de Rooij

Dankzij de aanleg van de spoorlijn Amsterdam-Amersfoort in 1874 werd het Gooi een creatieve broedplaats voor schrijvers, schilders, wereldverbeteraars en dichters. Het werd ook een populaire streek voor veel Tachtigers. In dit boek volgen we vooral twee van hen, Frederik van Eeden en Lodewijk van Deyssel.
De wandel- en fietstochten in deze literaire reisgids voeren langs de laatste resten van Van Eedens utopie, de kolonie Walden in Bussum, en in Hilversum langs locaties uit de jeugd van Van Deyssel. In Baarn loopt de route langs het monumentale huis dat Van Deyssel cadeau kreeg van zijn vrienden, maar waar hij diep ongelukkig was. Onderweg ontmoeten we volop andere schrijvers en dichters.  Louis Couperus, Willem Kloos, Herman Gorter en Carry van Bruggen, maar ook tijdgenoten met een vergeten oeuvre. Welke dichter wurgde zijn vrouw met een laken? Wie speelde graag cricket? En waarom trok de schrijver Adriaan van Oordt in zijn hut op Walden middeleeuwse kleren aan?
Het beste mijner paradijzen biedt aan de hand van dagboeken, brieven, romanfragmenten en poëzie een (hernieuwde) kennismaking met de rijke Nederlandse literatuur aan het einde van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw.

Ronny Boogaart is docent Nederlandse taalkunde en taalbeheersing aan de Universiteit Leiden.
Eric de Rooij is historicus en humanistisch raadsman. Eerder publiceerden ze Hart van mijn land ik ben terug. Een literaire wandeling door het Zeeland van Hans Warren.

In de media
'Dit verzorgde boek (mooie foto's, mooi gedrukt, tot in de puntjes verzorgde tekst)...' Marc van Oostendorp op Neder-L.

'In de mooie en informatieve reeks "Literaire wandelingen" is nu Het Gooi aan de beurt... De wandelingen verrassen door de bekende en minder bekende namen, gebeurtenissen en plaatsen die een rol speelden in het leven van deze bekende Tachtigers. Dit boekje geeft veel goed gekozen informatie uit dagboeken en gedenkschriften. De uitgave is rijk geïllustreerd met foto's en tekeningen uit de tijd rond 1900. Tekst en illustraties maken dit boekje al tot een kijk- en leesgenot voor er nog maar een stap van een wandeling is gezet.' - NBD / Biblion

Frederik van Eeden in bewegende beelden op Walden: klik op dit filmpje uit 1930 en kijk vanaf minuut 8.

En hier Lodewijk van Deijssel in bewegende beelden èn in geluid (wat de goede man zegt behoort niet bepaald tot het scherpzinnigst wat zijn geest heeft voortgebracht, het is 1934 - 'literatuur is een grondbestanddeel van het rasbewustzijn').


Verder verschenen in dit genre

De Parelduiker 2013/4 Couperus Culinair Een dandy in de Oriënt De Parelduiker 2003/2-3
De Parelduiker 2013/4
Louis Couperus-nummer
  Couperus Culinair
De lievelingsgerechten van Louis Couperus
  Een dandy in de Oriënt
Louis Couperus in Afrika
  De Parelduiker 2003/2-3
meer info   meer info   meer info   meer info
 Fietsstad Amsterdam in The Guardian

Geplaatst: 25-06-2019

Op 25 juni heeft Engelse krant The Guardian aandacht besteed aan de protestposters die Amsterdam hielpen de fietshoofdstad van de wereld te worden. Een vermelding van Bike City Amsterdam, de Engelse vertaling van Fietsstad Amsterdam kon daarbij natuurlijk niet ontbreken! lees verder

Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam

Stadsarchief Amsterdam
Geplaatst: 25-04-2019

Begin april heeft wethouder Sharon Dijksma het eerste exemplaar van ‘Fietsstad Amsterdam’ van Fred Feddes en Marjolein de Lange in ontvangst genomen tijdens de opening van de gelijknamige tentoonstelling in het Stadsarchief Amsterdam.


Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam
lees verder

Koos Breukel in Pakhuis De Zwijger

Expositie en boek Zoon
Geplaatst: 12-09-2018

In de serie Dutch Masters spreekt fotograaf Koos Breukel over volwassen worden en keuzes maken, over hoe hij zich verhoudt tot zijn camera en de mens die hij portretteert. Ook vertelt hij over de expositie en het gelijknamige boek Zoon, met intieme en soms ontroerende portretten die Koos maakte van zijn oudste zoon Casper, die dit jaar 18 wordt.

Pakhuis De Zwijger, grote zaal, Piet Heinkade 179, 20 uurlees verder

Ga naar archief