Algemene Voorwaarden | Privacy
Website gebouwd door Intronet

ISBN 9789059374287

€ 24,99

Share |

288 pagina’s
15 x 23 cm
ca. 20 foto’s
paperback met flappen
vormgeving Roel Siebrand | Van 5 tot 9

Herman Bianchi en zijn levenslange strijd voor gerechtigheid

Kees Sluys

Een leven lang vocht Herman Bianchi (1924-2015), die criminologie doceerde aan de Vrije Universiteit, tegen het onheil van opsluiting. ­Gevangenisstraf gaat op geen enkele wijze misdaad tegen en is daarmee niets anders dan het bestrijden van kwaad met kwaad, zo vond hij. Zijn opvattingen baseerde hij voor een belangrijk deel op zijn eigen ervaringen in het concentratiekamp Amersfoort in 1944.

Van spraakmakende criminologen als Willem Nagel, Wouter Buikhuisen, Jac. van Weringh en C.I. Dessaur (alias Andreas Burnier) was Bianchi de meest radicale. Hij pleitte voor afschaffing van het strafrecht en gevangenis, en brak een lans voor een dialoog tussen dader en slachtoffer. De kritiek op zijn denkbeelden was heftig, maar zie daar: het herstelrecht begint langzaamaan door te dringen.

Lezers van Het Bureau van J.J. Voskuil hebben in zekere zin al eens kennis gemaakt met Herman Bianchi. Het personage Karel Ravelli in deze romancyclus is naar hem gemodelleerd.

Kees Sluys studeerde sociologie en criminologie aan de Vrije Universiteit en was lange tijd werkzaam bij de VPRO-Gids. Eerder publiceerde hij Snel, Hoog, Ver – Geschiedenis van de tienkamp (2008) en Mart Smeets – Biografie (2012).

Deze uitgave is mede mogelijk gemaakt door de Bianchi Herstelrecht Stichting.

IN DE MEDIA

'Kees Sluys schreef een boeiend boek over een moeilijke maar ook moedige man. Deze biografie is een welkome bijdrage in een tijd die gefixeerd is op veiligheid.' Volzin, 18 februari 2016

'Deze secuur en kritisch uitgewerkte biografie, die ook juridische leken (...) kan boeien, levert een belangrijke bijdrage aan het uitdragen van Bianchi's gedachtengoed en herinnert je eraan dat je de hemelbestormer in jezelf levend moet houden!' - **** ½ De scriptor

'Kees Sluys laat in zijn boek mooi zien hoe Bianchi uitgroeide tot een markante persoonlijkheid in de Nederlandse criminologie.' - Geschiedenis Magazine

Herman Bianchi was op 28 maart 1987, vlak voor zijn pensionering, te gast in het VPRO-radioprograma Het Spoor.


Verder verschenen in dit genre

De Parelduiker 2010/1-2 De Parelduiker 2003/2-3 Het beste mijner paradijzen Abonnement De Parelduiker
De Parelduiker 2010/1-2
Jeroen Brouwers 70 jaar
  De Parelduiker 2003/2-3
  Het beste mijner paradijzen
Wandelen door het Gooi met Van Eeden, Van Deyssel en anderen
  Abonnement De Parelduiker
meer info   meer info   meer info   meer info
 Fietsstad Amsterdam in The Guardian

Geplaatst: 25-06-2019

Op 25 juni heeft Engelse krant The Guardian aandacht besteed aan de protestposters die Amsterdam hielpen de fietshoofdstad van de wereld te worden. Een vermelding van Bike City Amsterdam, de Engelse vertaling van Fietsstad Amsterdam kon daarbij natuurlijk niet ontbreken! lees verder

Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam

Stadsarchief Amsterdam
Geplaatst: 25-04-2019

Begin april heeft wethouder Sharon Dijksma het eerste exemplaar van ‘Fietsstad Amsterdam’ van Fred Feddes en Marjolein de Lange in ontvangst genomen tijdens de opening van de gelijknamige tentoonstelling in het Stadsarchief Amsterdam.


Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam
lees verder

Koos Breukel in Pakhuis De Zwijger

Expositie en boek Zoon
Geplaatst: 12-09-2018

In de serie Dutch Masters spreekt fotograaf Koos Breukel over volwassen worden en keuzes maken, over hoe hij zich verhoudt tot zijn camera en de mens die hij portretteert. Ook vertelt hij over de expositie en het gelijknamige boek Zoon, met intieme en soms ontroerende portretten die Koos maakte van zijn oudste zoon Casper, die dit jaar 18 wordt.

Pakhuis De Zwijger, grote zaal, Piet Heinkade 179, 20 uurlees verder

Ga naar archief