Algemene Voorwaarden | Privacy
Website gebouwd door Intronet

ISBN 9789059374287

€ 24,99

Share |

288 pagina’s
15 x 23 cm
ca. 20 foto’s
paperback met flappen
vormgeving Roel Siebrand | Van 5 tot 9

Herman Bianchi en zijn levenslange strijd voor gerechtigheid

Kees Sluys

Een leven lang vocht Herman Bianchi (1924-2015), die criminologie doceerde aan de Vrije Universiteit, tegen het onheil van opsluiting. ­Gevangenisstraf gaat op geen enkele wijze misdaad tegen en is daarmee niets anders dan het bestrijden van kwaad met kwaad, zo vond hij. Zijn opvattingen baseerde hij voor een belangrijk deel op zijn eigen ervaringen in het concentratiekamp Amersfoort in 1944.

Van spraakmakende criminologen als Willem Nagel, Wouter Buikhuisen, Jac. van Weringh en C.I. Dessaur (alias Andreas Burnier) was Bianchi de meest radicale. Hij pleitte voor afschaffing van het strafrecht en gevangenis, en brak een lans voor een dialoog tussen dader en slachtoffer. De kritiek op zijn denkbeelden was heftig, maar zie daar: het herstelrecht begint langzaamaan door te dringen.

Lezers van Het Bureau van J.J. Voskuil hebben in zekere zin al eens kennis gemaakt met Herman Bianchi. Het personage Karel Ravelli in deze romancyclus is naar hem gemodelleerd.

Kees Sluys studeerde sociologie en criminologie aan de Vrije Universiteit en was lange tijd werkzaam bij de VPRO-Gids. Eerder publiceerde hij Snel, Hoog, Ver – Geschiedenis van de tienkamp (2008) en Mart Smeets – Biografie (2012).

Deze uitgave is mede mogelijk gemaakt door de Bianchi Herstelrecht Stichting.

IN DE MEDIA

'Kees Sluys schreef een boeiend boek over een moeilijke maar ook moedige man. Deze biografie is een welkome bijdrage in een tijd die gefixeerd is op veiligheid.' Volzin, 18 februari 2016

'Deze secuur en kritisch uitgewerkte biografie, die ook juridische leken (...) kan boeien, levert een belangrijke bijdrage aan het uitdragen van Bianchi's gedachtengoed en herinnert je eraan dat je de hemelbestormer in jezelf levend moet houden!' - **** ½ De scriptor

'Kees Sluys laat in zijn boek mooi zien hoe Bianchi uitgroeide tot een markante persoonlijkheid in de Nederlandse criminologie.' - Geschiedenis Magazine

Herman Bianchi was op 28 maart 1987, vlak voor zijn pensionering, te gast in het VPRO-radioprograma Het Spoor.


Verder verschenen in dit genre

Laat de nacht nooit eindigen De trommel van Else Berg De Parelduiker 2011/3-4 'Ik heb u den Havelaar niet verkocht'
Laat de nacht nooit eindigen
Van discothèque tot rave
  De trommel van Else Berg
  De Parelduiker 2011/3-4
Henk Romijn Meijer (1929-2008)
  'Ik heb u den Havelaar niet verkocht'
Multatuli contra Van Lennep
meer info   meer info   meer info   meer info
 Coolsingel Rotterdam

Lezingen Paul van de Laar
Geplaatst: 15-11-2017

In het boek Coolsingel brengt Paul van de Laar een ode aan het kloppende hart van Rotterdam. De straat gaat op de schop en dat grijpt hij aan om uit te zoeken waarom Coolsingel zo'n bijzondere straat is.
In het Rotterdam Museum kunt u tot 8 april 2018 naar de gelijknamige tentoonstelling en in de komende maanden zal Van de Laar er ook een aantal lezingen geven, te beginnen op zondag 19 november. Het onderwerp is dan de Zandstraatbuurt.

 lees verder

Boekpresentatie 'Amsterdam streethearts'

woensdag 19 juli, The Queens'Head
Geplaatst: 14-07-2017

Op woensdag 19 juli presenteren wij het boek Amsterdam streethearts waarin fotografe Shirley Agudo de kleurrijke dragcultuur van Amsterdam heeft vastgelegd, in café The Queen's Head op de Zeedijk. Vanaf 19:30 bent u van harte welkom.lees verder

Expositie Amsterdam Streethearts

Foto's Shirley Agudo te zien bij IHLIA
Geplaatst: 12-07-2017

Amsterdam Streethearts, met ruim 400 foto's van de Canal Pride, Hartjesdag en de Drag Queen Olympics, verschijnt op 20 juli. Fotografe Shirley Agudo toont een aantal van de foto's uit het boek bij IHLIA in de Openbare Bibliotheek.

OBA, 3e etage, Oosterdokskade 143, te zien van 14 juli t/m 6 augustus 2017

 lees verder

Ga naar archief