Algemene Voorwaarden | Privacy
Website gebouwd door Intronet

bestellen inkijkexemplaar

ISBN 9789059373815

€ 34,95

Share |

232 pagina's
21 x 26 cm
gebonden
ca. 300 kleurenafbeeldingen
vormgeving Sander Pinkse boekproducties

Gedrukt voor de stad

De geschiedenis van Stadsdrukkerij Amsterdam
Hans Moolenbel

Van 1735 tot 2002 beschikte Amsterdam over een eigen Stadsdrukkerij. In 2011, bij de ontruiming van het bedrijfspand aan de Voormalige Stadstimmertuin, werden in een kelderkast unieke koperplaten uit de 17de en 18de eeuw aangetroffen.

De gegraveerde platen, onder meer gebruikt voor het drukken van stadskaarten, maken deel uit van het rijke archiefmateriaal dat Hans Moolenbel gebruikt om de geschiedenis van dit bijzondere bedrijf te vertellen. Die geschiedenis is vanzelfsprekend nauw verweven met die van de stad Amsterdam. Naast de bijzondere inhoud van het drukwerk had de Stadsdrukkerij een uitzonderlijke status wat betreft de toepassing van nieuwe technieken en de samenwerking met grafische kunstenaars als Fré Cohen, Willem Sandberg en Theo Wijdeveld. Hun werk geeft een treffend beeld van de ontwikkeling van de grafische vormgeving in Nederland.

Stijlvol requiem voor de Stadsdrukkerij. (Peter-Paul de Baar in Ons Amsterdam)

'Een uitgave die iedereen die iets met typografie van doen heeft niet zal willen missen.' (Hans Lensink in Vind)

Wat een heerlijk, levendig boek! Ik heb onmiddellijk al een groot deel gelezen en complimenteer u graag met het zeer lezenswaardige resultaat. (Wim Crouwel)

Het boek is zeker een aanwinst. (Marcel Kint, oud-medewerker Stadsdrukkerij)

'Voor geïnteresseerden in stadshistorie, drukwerk, grafische kunst is dit een belangwekkend en aan te raden werk. Ook voor andere belangstellenden en dat is de charme van dit boek, óók voor mensen die niet direct of dagelijks aan en met Amsterdam gebonden zijn, een prettig leesbaar, leerzaam en vooral ook technisch mooi uitgevoerd werk.'  (Nederlandse Federatie Van Museumvrienden)

Op een heel onderhoudende manier komt de geschiedenis van de SDA perfect naar voren…. Steeds nieuwsgierig naar het vervolg. (Richard Kouwenhoven, oud-medewerker Stadsdrukkerij)

De inhoud is heel gedetailleerd en toch overzichtelijk. (Ronald de Groot, oud-medewerker Stadsdrukkerij)

Hetgeen ik tot nu toe las, vond ik erg goed: het nodigt uit tot doorlezen. (Hans Mulder, conservator Bijzondere Collecties en beheerder ARTIS bibliotheek)

Lees hier het interview dat Frans Oehlen van het Amsterdam Museum had met auteur Hans Moolenbel.


Verder verschenen in dit genre

Amsterdam DNA Amsterdam onbewolkt kwartetspel De Nieuwezijds Kolk en de Nieuwendijk in dertiende-eeuws Amsterdam Kolenkitbuurt
Amsterdam DNA
How Amsterdam became Amsterdam
  Amsterdam onbewolkt kwartetspel
  De Nieuwezijds Kolk en de Nieuwendijk in dertiende-eeuws Amsterdam
Een archeologische speurtocht
  Kolenkitbuurt
Verdwijnende buurten in Amsterdam
meer info   meer info   meer info   meer info
 Fietsstad Amsterdam in The Guardian

Geplaatst: 25-06-2019

Op 25 juni heeft Engelse krant The Guardian aandacht besteed aan de protestposters die Amsterdam hielpen de fietshoofdstad van de wereld te worden. Een vermelding van Bike City Amsterdam, de Engelse vertaling van Fietsstad Amsterdam kon daarbij natuurlijk niet ontbreken! lees verder

Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam

Stadsarchief Amsterdam
Geplaatst: 25-04-2019

Begin april heeft wethouder Sharon Dijksma het eerste exemplaar van ‘Fietsstad Amsterdam’ van Fred Feddes en Marjolein de Lange in ontvangst genomen tijdens de opening van de gelijknamige tentoonstelling in het Stadsarchief Amsterdam.


Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam
lees verder

Koos Breukel in Pakhuis De Zwijger

Expositie en boek Zoon
Geplaatst: 12-09-2018

In de serie Dutch Masters spreekt fotograaf Koos Breukel over volwassen worden en keuzes maken, over hoe hij zich verhoudt tot zijn camera en de mens die hij portretteert. Ook vertelt hij over de expositie en het gelijknamige boek Zoon, met intieme en soms ontroerende portretten die Koos maakte van zijn oudste zoon Casper, die dit jaar 18 wordt.

Pakhuis De Zwijger, grote zaal, Piet Heinkade 179, 20 uurlees verder

Ga naar archief