Algemene Voorwaarden | Privacy
Website gebouwd door Intronet

bestellen

ISBN 9789059375383

13,50

Share |

80 blz.

De Parelduiker 2019/2De oorlogsdagboeken van Bert Schierbeek
Tot zijn verrassing trof biograaf Graa Boomsma ze aan in het Literatuurmuseum: de oorlogsdagboeken van Bert Schierbeek. Fascinerende, openharige lectuur van de latere Vijftiger en levenslange vriend van Lucebert. Schierbeek was in 1942-’43 niet alleen voedselbonnenleverancier aan Joden, die hij zelf bij duikadressen onderbracht, maar hij had ook zeer nauwe contacten met de Amsterdamse verzetsgroep CS-6. Schierbeek ontsnapte ternauwernood aan liquidatie. Na lezing van deze dagboekjes blijkt: het verhaal over de Vijftigers, stuk voor stuk getekend door de Tweede Wereldoorlog, is nog steeds niet volledig verteld. (foto © Giny Oedekerk / Leo Klatser)

Het Praag van Paul Leppin
Paul Leppin (1878-1945) was een Duitstalige, Tsjechische auteur. Net als de beroemdere tijdgenoten Franz Kafka, Gustav Meyrink en Alfred Kubin koos hij ervoor in het Duits te schrijven, en dat in een stad en een land waarin de Duitse taal al op haar retour was. De literatuur uit deze periode van ‘neergang’ is ongewoon rijk en in Nederland helaas zo goed als onbekend, zoals Chrétien Breukers in dit essay laat zien.

Gerard van het Reve verslaat het Tegelse Passiespel
Eind juni 1946 togen drie Amsterdamse journalisten – Gerrit Kouwenaar, Halbo C. Kool en Gerard van het Reve – helemaal naar het Limburgse Tegelen om daar het herrezen Passiespel voor hun krant te verslaan. De reportages van Kouwenaar en Kool waren bekend, die van Van het Reve – voor Het Parool – echter niet. Dankzij speurwerk kon er weer een onbekend pareltje aan het journalistieke proza van hem worden toegevoegd.

Inhoud

Bert Schierbeek en zijn oorlog (Graa Boomsma)
De anarchist en uitgever Anton Bakels (Bart de Cort)
Laagwater: Wat las Juliana? (Marco Entrop)
Paul Leppins reis door het donker (Chrétien Breukers)
Gerard van het Reve verslaat het Tegelse Passiespel (Niels Bokhove)
Stefan Zweig in Nederland (Piet Wackie Eysten)
Berliner Beobachter: Brno – Less is more (Hans Olink)
Schoon & haaks: Guido Lauwaert, Lela Zeckovic, Leo Polak, Ferdinand Langen, Grigor Narekatsi (Jan Paul Hinrichs)
De Laatste Pagina: Peter van Gestel, 1937-2019 (Paul Arnoldussen)


Verder verschenen in dit genre

De Parelduiker 2016/1 De Parelduiker 2014/2 De Parelduiker 2015/4 De Parelduiker 2014/4-5
De Parelduiker 2016/1
Groeten uit Duitsland
  De Parelduiker 2014/2
  De Parelduiker 2015/4
Remco Campert
  De Parelduiker 2014/4-5
Wie is L.Th. Lehmann?
meer info   meer info   meer info   meer info
 Fietsstad Amsterdam in The Guardian

Geplaatst: 25-06-2019

Op 25 juni heeft Engelse krant The Guardian aandacht besteed aan de protestposters die Amsterdam hielpen de fietshoofdstad van de wereld te worden. Een vermelding van Bike City Amsterdam, de Engelse vertaling van Fietsstad Amsterdam kon daarbij natuurlijk niet ontbreken! lees verder

Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam

Stadsarchief Amsterdam
Geplaatst: 25-04-2019

Begin april heeft wethouder Sharon Dijksma het eerste exemplaar van ‘Fietsstad Amsterdam’ van Fred Feddes en Marjolein de Lange in ontvangst genomen tijdens de opening van de gelijknamige tentoonstelling in het Stadsarchief Amsterdam.


Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam
lees verder

Koos Breukel in Pakhuis De Zwijger

Expositie en boek Zoon
Geplaatst: 12-09-2018

In de serie Dutch Masters spreekt fotograaf Koos Breukel over volwassen worden en keuzes maken, over hoe hij zich verhoudt tot zijn camera en de mens die hij portretteert. Ook vertelt hij over de expositie en het gelijknamige boek Zoon, met intieme en soms ontroerende portretten die Koos maakte van zijn oudste zoon Casper, die dit jaar 18 wordt.

Pakhuis De Zwijger, grote zaal, Piet Heinkade 179, 20 uurlees verder

Ga naar archief