Algemene Voorwaarden | Privacy
Website gebouwd door Intronet

bestellen

ISBN 9789059375376

13,50

Share |

verschijnt begin maart
zie ook parelduiker.nl
omslag: Carry van Bruggen, door Herman Hana, tekening in gekleurd krijt, gedateerd 17 juli 1925 (collectie Literatuurmuseum, Den Haag)

De Parelduiker 2019/1Carry van Bruggen
Carry van Bruggen (1881-1932) is de enige modernistische schrijfster van Nederland. Haar romans Heleen en Eva worden zeer gewaardeerd en Menno ter Braak en J.L. Heldring bewonderden haar filosofische werk Prometheus. Een echte biografie ontbreekt echter nog, ook omdat weinig persoonlijke correspondentie bewaard is gebleven. Maar het Nationaal Archief bevat ruim veertig brieven van Van Bruggen aan haar ambitieuze vriendin Marie Anne Tellegen, die later als directeur van het Kabinet der Koningin de ‘ongekroonde onderkoningin’ van Nederland genoemd werd. Deze correspondentie laat Carry van Bruggen zien als schrijfster, als moeder, als minnares en vooral als hardwerkende, gescheiden vrouw.

Voskuils Bureau op de radio
J.J. Voskuil werkte op de achtergrond mee aan het hoorspel dat Peter te Nuyl en Krijn ter Braak van zijn zevendelige roman Het Bureau maakten. Uit de briefwisselingen van de acteur en de regisseur met de schrijver blijkt hoe groot Voskuils inbreng was in het scenario en hoe persoonlijk zijn betrokkenheid was bij het boek en de personages. De scheidslijn tussen J.J. Voskuil en hoofdpersoon Maarten Koning lijkt steeds dunner. Zijn betrokkenheid zorgde uiteindelijk ook voor teleurstelling.

Janwillem van de Wetering: Zen en de kunst van het schrijven
Janwillem van de Wetering werd beroemd als schrijver van de politieromans over Grijpstra en De Gier. Rond 1980 was hij een gevierd bestsellerauteur in binnen- en buitenland. Zijn avontuurlijke leven was onderdeel van zijn verkoopsucces: hij maakte deel uit van een motorbende, vertoefde lange tijd in een zenboeddhistisch klooster, verdiende zijn geld in de handel en was politievrijwilliger. Uiteindelijk landde hij op een afgelegen plek in Amerika. Gaandeweg werd hij ook door de literaire kritiek omarmd.

Inhoud
Dierbaar wormpje. Brieven van Carry van Bruggen aan Marie Anne Tellegen (Petra Teunissen) 
‘Houd Maarten onderkoeld, want zo is hij’. J.J. Voskuil en de totstandkoming van het hoorspel Het Bureau (Marsha Keja) 
Begeerte rooft den moed. Lütkebühls parelduiker (Maurits Verhoeff) 
‘Van roem krijg je een grote bolle kop’. Het schrijverschap van Janwillem van de Wetering (Marjan Beijering) 
BERLINER BEOBACHTER Museum des Exils (Hans Olink) 
SCHOON & HAAKS: Joke Linders - en F.B. Hotz - in Oegstgeest, Leo van Breen in Taormina, Nescio ontrafeld o.a. door Maurits Verhoeff, Obsessies van Havank en een eerbetoon aan Ben Walenkamp - van de Leidse Galerie Walenkamp (Jan Paul Hinrichs) 
DE LAATSTE PAGINA Edgar Hilsenrath, 1926-2018 (Paul Arnoldussen)


Verder verschenen in dit genre

Abonnement De Parelduiker De Parelduiker 2014/4-5 De Parelduiker 2016/1 De Parelduiker 2019/2
Abonnement De Parelduiker
  De Parelduiker 2014/4-5
Wie is L.Th. Lehmann?
  De Parelduiker 2016/1
Groeten uit Duitsland
  De Parelduiker 2019/2
meer info   meer info   meer info   meer info
 Fietsstad Amsterdam in The Guardian

Geplaatst: 25-06-2019

Op 25 juni heeft Engelse krant The Guardian aandacht besteed aan de protestposters die Amsterdam hielpen de fietshoofdstad van de wereld te worden. Een vermelding van Bike City Amsterdam, de Engelse vertaling van Fietsstad Amsterdam kon daarbij natuurlijk niet ontbreken! lees verder

Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam

Stadsarchief Amsterdam
Geplaatst: 25-04-2019

Begin april heeft wethouder Sharon Dijksma het eerste exemplaar van ‘Fietsstad Amsterdam’ van Fred Feddes en Marjolein de Lange in ontvangst genomen tijdens de opening van de gelijknamige tentoonstelling in het Stadsarchief Amsterdam.


Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam
lees verder

Koos Breukel in Pakhuis De Zwijger

Expositie en boek Zoon
Geplaatst: 12-09-2018

In de serie Dutch Masters spreekt fotograaf Koos Breukel over volwassen worden en keuzes maken, over hoe hij zich verhoudt tot zijn camera en de mens die hij portretteert. Ook vertelt hij over de expositie en het gelijknamige boek Zoon, met intieme en soms ontroerende portretten die Koos maakte van zijn oudste zoon Casper, die dit jaar 18 wordt.

Pakhuis De Zwijger, grote zaal, Piet Heinkade 179, 20 uurlees verder

Ga naar archief