Algemene Voorwaarden | Privacy
Website gebouwd door Intronet

bestellen

ISBN 9789059375208

12,50

Share |

verschijnt ca. 5 december a.s.

De Parelduiker 2018/5Jodenvervolging als thema in de Nederlandse literatuur 1945-1950
Een voetnoot voor vergeten chroniqueurs - Enno van der Eerden

Pijnlijke en beladen oorlogsthema’s kwamen in de Nederlandse literatuur vaak al eerder aan de orde dan in de geschiedschrijving en het publieke debat. Onderbelicht is gebleven dat dit ook geldt voor de Jodenvervolging. Talrijke auteurs, Joods en niet-Joods, verwerkten dit gegeven al kort na de oorlog in romans en novellen. Naast bekende namen als Van het Reve, Theun de Vries, Willy Corsari en Jan de Hartog waren er velen die inmiddels in de mist van het verleden zijn verdwenen. Onder hen François Pauwels, Hélène Swildens, Daniël Dresden en Eugène van Herpen. Er waren zelfs romanciers die het aandurfden de gang naar de gaskamer te fictionaliseren of met een relativerende tongue-in-cheektoon te schrijven over onderduik en vervolging.


Uitgeverij Strengholt in oorlogstijd, en daarna
Wie was dr. J. van Arkel Zegwaard? - Rob Delvigne

Tussen 1941 en1970 gaf uitgeverij A.J.G. Strengholt twintig boeken uit met een arts in de hoofdrol. De eerste leverancier van die titels was Erna Koning-Manuel, wier man redacteur was van Strengholt. Door verraderlijk gedrag van dit echtpaar vonden verschillende mensen de dood. Na de oorlog werd het echtpaar met langdurige gevangenisstraf en een publicatieverbod bestraft. Desondanks bleef Strengholt ook toen hun werk uitgeven en bezorgde zich daarmee een slechte reputatie.
 

Kurt Lehmann alias Konrad Merz
Een Nederlandse schrijver met een Duitse pen - Tim van der Grijn Santen

Kurt Lehmann (1908-1999) was een fysiotherapeut met ‘gouden handen’ uit Purmerend. Geboren in Berlijn manifesteerde hij zich aldaar als dichter en entertainer. In 1934 kwam hij naar Nederland en begon hij een bescheiden carrière in de literatuur met zijn eerste roman, Ein Mensch fällt aus Deutschland, die verscheen op voorspraak van Ter Braak en Marsman. Daarmee was de schrijver Konrad Merz geboren. Met zijn optredens in de media liet Merz zien dat hij altijd entertainer is gebleven.


De Muzen melden
Duitse schrijvers lezen in het bezette Nederland - Lo van Driel

Tussen 1940 en 1945 reisden heel wat Duitse dichters en romanschrijvers naar het bezette Nederland om uit hun door het nationaalsocialistische regime geprezen werk voor te lezen. Velen zijn vergeten, gereduceerd tot namen met een Entnazifizieringsdossier. Al kun je in Nederlandse bibliotheken nog aardig wat werk van hen vinden.

Inhoudsopgave
Jodenvervolging als thema in de Nederlandse (
Enno van der Eerden)
Uitgeverij Strengholt in oorlogstijd (en daarna) (Rob Delvigne)
Kurt Lehmann alias Konrad Merz (Tim van der Grijn Santen
Duitse schrijvers lezen in het bezette Nederland (Lo van Driel)
Ruthild Hahne, beeldhouwster in de DDR - Berliner Beobachter (Hans Olink)
Schoon & haaks: Joeri Kazakov, Lloyd Haft, Jack Spicer, Moos Cohen en James Joyce in Oostende  (Jan Paul Hinrichs)
Murk Salverda (1944-2018) - De Laatste Pagina (Paul Arnoldussen)


Verder verschenen in dit genre

De Parelduiker 2013/4 De Parelduiker 2015/4 De Parelduiker 2013/5 De Parelduiker 2007/2
De Parelduiker 2013/4
Louis Couperus-nummer
  De Parelduiker 2015/4
Remco Campert
  De Parelduiker 2013/5
Nanne Tepper / Boeli van Leeuwen
  De Parelduiker 2007/2
Harry G.M. Prick
meer info   meer info   meer info   meer info
 Koos Breukel in Pakhuis De Zwijger

Expositie en boek Zoon
Geplaatst: 12-09-2018

In de serie Dutch Masters spreekt fotograaf Koos Breukel over volwassen worden en keuzes maken, over hoe hij zich verhoudt tot zijn camera en de mens die hij portretteert. Ook vertelt hij over de expositie en het gelijknamige boek Zoon, met intieme en soms ontroerende portretten die Koos maakte van zijn oudste zoon Casper, die dit jaar 18 wordt.

Pakhuis De Zwijger, grote zaal, Piet Heinkade 179, 20 uurlees verder

Amsterdam voor het voorbij is

Straatfotografie Dolf Toussaint
Geplaatst: 11-07-2018

Kinderen, kroeggangers en marktkooplui behoren tot de favoriete Amsterdammers van Dolf Toussaint (1924-2017). Vanaf de jaren zestig zwierf hij met zijn camera door de straten van Amsterdam en legde het dagelijks leven vast. Van de Jordaan tot de Albert Cuypmarkt en van Nieuw-West tot aan de Dam. Een selectie van zijn werk is nu te zien in het Stadsarchief Amsterdam. De Amsterdamse foto’s uit de tentoonstelling zijn gebundeld in het gelijknamige boek: Amsterdam voor het voorbij is.lees verder

Saskia van Loenen bij Vogelbescherming

7 juli in Zeist
Geplaatst: 13-06-2018

Zaterdag 7 juli vertelt Saskia van Loenen bij de Vogelbescherming in Zeist over haar (eerste buitenlandse) vogelreis naar de Extremadura.lees verder

Ga naar archief