Algemene Voorwaarden | Privacy
Website gebouwd door Intronet

ISBN 9789059375185

7,50

Share |

48 pagina's
geheel in kleur

U kunt zich hier aanmelden als lid van het Genootschap Amstelodamum. U ontvangt dan voor € 50,- ieder jaar vier keer een maandblad en eenmaal een Jaarboek, waarover u hier meer informatie vindt. U kunt Amstelodamum ook digitaal lezen, een abonnement is € 35,-, studenten betalen € 15,-

U kunt zich ook schriftelijk aanmelden:

Genootschap Amstelodamum
Antwoordnummer 10016 
2400 VB  Alphen aan den Rijn
(postzegel niet nodig)

Meer informatie vindt u op www.amstelodamum.nl

Amstelodamum 2018/1 jan-mrt

Maandblad voor de kennis van Amsterdam


Tijdreizen in de Plantage

De negentiende eeuw kende een periode van ‘spectacularisering’ van geschiedenis. Ook enkele commerciële ‘vermaaksmusea’, zoals het panorama en het wassenbeeldenmuseum, presenteerden het verleden als een spektakel. Dit soort trekpleisters heeft bijgedragen aan het toegankelijk maken van geschiedenis voor een breed publiek. Tessel Dekker licht de trend toe aan de hand van het tentoonstellen van Het beleg van Haarlem in het Panorama (1880-1910).

Zomertheater Frascati in de Plantage

Eind jaren zeventig van de negentiende eeuw verrees het zomertheater Frascati aan de Plantage Middenlaan, gebouwd in opdracht van Gustave Prot. Met het in mei 1879 geopende ‘Nieuw-Frascati’ zetten de toneeldirecteuren vader en zoon Prot de roemruchte schouwburg Frascati in de Nes voort.
Gert Eijkelboom en Gerrit Vermeer beschrijven hoe vader en zoon Prot vooral bekendheid verwierven als decoratieschilders en makers van toneeldecors en kostuums.

De kruisweg in de Mozes en Aäronkerk

Begin 1901 kreeg het beeldhouwersatelier Van den Bossche en Crevels de opdracht een kruisweg te maken in de Mozes en Aäronkerk. De laatste onderdelen van dit kunstwerk kwamen gereed in 1921. Pierre Elysée van den Bossche deed het figuratieve werk, Willem Crevels nam het ornamentele werk op zich. Angeline Joordens beschrijft hoe de beide mannen, die onder meer werk leverden voor de Sint-Nicolaaskerk, te werk gingen.

En verder: het Amsterdam van Aart Oxenaar en boekbesprekingen van Mes frères! De Waalse kerk in Amsterdam; Kijk Amsterdam, 1700-1800. De mooiste stadsgezichten en De toren van de Gouden Eeuw.


Verder verschenen in dit genre

Amstelodamum 2010/3 juli-september Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2010 Amstelodamum 2017/2 apr-juni Rumoer aan de Amstel
Amstelodamum 2010/3 juli-september
Maandblad voor de kennis van Amsterdam
  Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2010
102de jaarboek van het Genootschap Amstelodamum
  Amstelodamum 2017/2 apr-juni
Maandblad voor de kennis van Amsterdam
  Rumoer aan de Amstel
Het Amsterdamse stadhuis en het muziektheater 1808-1988
meer info   meer info   meer info   meer info
 Fietsstad Amsterdam in The Guardian

Geplaatst: 25-06-2019

Op 25 juni heeft Engelse krant The Guardian aandacht besteed aan de protestposters die Amsterdam hielpen de fietshoofdstad van de wereld te worden. Een vermelding van Bike City Amsterdam, de Engelse vertaling van Fietsstad Amsterdam kon daarbij natuurlijk niet ontbreken! lees verder

Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam

Stadsarchief Amsterdam
Geplaatst: 25-04-2019

Begin april heeft wethouder Sharon Dijksma het eerste exemplaar van ‘Fietsstad Amsterdam’ van Fred Feddes en Marjolein de Lange in ontvangst genomen tijdens de opening van de gelijknamige tentoonstelling in het Stadsarchief Amsterdam.


Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam
lees verder

Koos Breukel in Pakhuis De Zwijger

Expositie en boek Zoon
Geplaatst: 12-09-2018

In de serie Dutch Masters spreekt fotograaf Koos Breukel over volwassen worden en keuzes maken, over hoe hij zich verhoudt tot zijn camera en de mens die hij portretteert. Ook vertelt hij over de expositie en het gelijknamige boek Zoon, met intieme en soms ontroerende portretten die Koos maakte van zijn oudste zoon Casper, die dit jaar 18 wordt.

Pakhuis De Zwijger, grote zaal, Piet Heinkade 179, 20 uurlees verder

Ga naar archief