Algemene Voorwaarden | Privacy
Website gebouwd door Intronet

ISBN 9789059375185

7,50

Share |

48 pagina's
geheel in kleur

U kunt zich hier aanmelden als lid van het Genootschap Amstelodamum. U ontvangt dan voor € 50,- ieder jaar vier keer een maandblad en eenmaal een Jaarboek, waarover u hier meer informatie vindt. U kunt Amstelodamum ook digitaal lezen, een abonnement is € 35,-, studenten betalen € 15,-

U kunt zich ook schriftelijk aanmelden:

Genootschap Amstelodamum
Antwoordnummer 10016 
2400 VB  Alphen aan den Rijn
(postzegel niet nodig)

Meer informatie vindt u op www.amstelodamum.nl

Amstelodamum 2018/1 jan-mrt

Maandblad voor de kennis van Amsterdam


Tijdreizen in de Plantage

De negentiende eeuw kende een periode van ‘spectacularisering’ van geschiedenis. Ook enkele commerciële ‘vermaaksmusea’, zoals het panorama en het wassenbeeldenmuseum, presenteerden het verleden als een spektakel. Dit soort trekpleisters heeft bijgedragen aan het toegankelijk maken van geschiedenis voor een breed publiek. Tessel Dekker licht de trend toe aan de hand van het tentoonstellen van Het beleg van Haarlem in het Panorama (1880-1910).

Zomertheater Frascati in de Plantage

Eind jaren zeventig van de negentiende eeuw verrees het zomertheater Frascati aan de Plantage Middenlaan, gebouwd in opdracht van Gustave Prot. Met het in mei 1879 geopende ‘Nieuw-Frascati’ zetten de toneeldirecteuren vader en zoon Prot de roemruchte schouwburg Frascati in de Nes voort.
Gert Eijkelboom en Gerrit Vermeer beschrijven hoe vader en zoon Prot vooral bekendheid verwierven als decoratieschilders en makers van toneeldecors en kostuums.

De kruisweg in de Mozes en Aäronkerk

Begin 1901 kreeg het beeldhouwersatelier Van den Bossche en Crevels de opdracht een kruisweg te maken in de Mozes en Aäronkerk. De laatste onderdelen van dit kunstwerk kwamen gereed in 1921. Pierre Elysée van den Bossche deed het figuratieve werk, Willem Crevels nam het ornamentele werk op zich. Angeline Joordens beschrijft hoe de beide mannen, die onder meer werk leverden voor de Sint-Nicolaaskerk, te werk gingen.

En verder: het Amsterdam van Aart Oxenaar en boekbesprekingen van Mes frères! De Waalse kerk in Amsterdam; Kijk Amsterdam, 1700-1800. De mooiste stadsgezichten en De toren van de Gouden Eeuw.


Verder verschenen in dit genre

Amstelodamum 2015/4 okt-dec Amstelodamum 2010/2 april-juni Amstelodamum 2014/4 okt-dec Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2011
Amstelodamum 2015/4 okt-dec
Maandblad voor de kennis van Amsterdam
  Amstelodamum 2010/2 april-juni
Maandblad voor de kennis van Amsterdam
  Amstelodamum 2014/4 okt-dec
Maandblad voor de kennis van Amsterdam
  Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2011
103de jaarboek van het Genootschap Amstelodamum
meer info   meer info   meer info   meer info
 Koos Breukel in Pakhuis De Zwijger

Expositie en boek Zoon
Geplaatst: 12-09-2018

In de serie Dutch Masters spreekt fotograaf Koos Breukel over volwassen worden en keuzes maken, over hoe hij zich verhoudt tot zijn camera en de mens die hij portretteert. Ook vertelt hij over de expositie en het gelijknamige boek Zoon, met intieme en soms ontroerende portretten die Koos maakte van zijn oudste zoon Casper, die dit jaar 18 wordt.

Pakhuis De Zwijger, grote zaal, Piet Heinkade 179, 20 uurlees verder

Amsterdam voor het voorbij is

Straatfotografie Dolf Toussaint
Geplaatst: 11-07-2018

Kinderen, kroeggangers en marktkooplui behoren tot de favoriete Amsterdammers van Dolf Toussaint (1924-2017). Vanaf de jaren zestig zwierf hij met zijn camera door de straten van Amsterdam en legde het dagelijks leven vast. Van de Jordaan tot de Albert Cuypmarkt en van Nieuw-West tot aan de Dam. Een selectie van zijn werk is nu te zien in het Stadsarchief Amsterdam. De Amsterdamse foto’s uit de tentoonstelling zijn gebundeld in het gelijknamige boek: Amsterdam voor het voorbij is.lees verder

Saskia van Loenen bij Vogelbescherming

7 juli in Zeist
Geplaatst: 13-06-2018

Zaterdag 7 juli vertelt Saskia van Loenen bij de Vogelbescherming in Zeist over haar (eerste buitenlandse) vogelreis naar de Extremadura.lees verder

Ga naar archief