Algemene Voorwaarden | Privacy
Website gebouwd door Intronet

ISBN 9789059374874

€ 7,50

Share |

48 pagina's
geheel in kleur

U kunt zich hier aanmelden als lid van het Genootschap Amstelodamum. U ontvangt dan voor € 50,- ieder jaar vier keer een maandblad en eenmaal een Jaarboek, waarover u hier meer informatie vindt. U kunt Amstelodamum ook digitaal lezen, een abonnement is € 35,-, studenten betalen € 15,-

U kunt zich ook schriftelijk aanmelden:

Genootschap Amstelodamum
Antwoordnummer 10016 
2400 VB  Alphen aan den Rijn
(postzegel niet nodig)

Meer informatie vindt u op www.amstelodamum.nl

Amstelodamum 2017/4 okt-dec

Maandblad voor de kennis van Amsterdam


De Oosterkerk is, hoewel minder bekend dan de Wester- of Zuiderkerk, een beeldbepalend gebouw in de oostelijke binnenstad van Amsterdam. Dit voorbeeld van Hollands classicisme heeft een geraffineerde plattegrond, evenwichtige verhoudingen en eenvoudige geometrische vormen. Het interieur en exterieur van de kerk zijn hecht met elkaar verbonden. De Oosterkerk beantwoordt daarmee aan de zeventiende-eeuwse principes van de ‘ware architectuur’. Henk Verhoef laat zien hoe stadsarchitect Daniël Stalpaert deze opzet uitwerkte.

De bouw van het Rijksmuseum in Amsterdam, voltooid in 1885, ging gepaard met hoogoplopende discussies. De gekozen bouwstijl gold bij tegenstanders als een bij uitstek katholieke, middeleeuwse visie op de Nederlandse kunstgeschiedenis. De opdrachtgever was de Nederlandse staat, in de persoon van de minister van Binnenlandse Zaken Jan Heemskerk Azn.
Jan Bank en Frederik Heemskerk beschrijven het overleg tussen een bevlogen bouwteam met een eigen visie en een bestuurder die verdraagzaam was en pragmatisch bleef in het bereiken van zijn doel.

En verder: het Amsterdam van Duco Stadig, de onbekende jaren van de Amsterdamse kunstenaarsvereniging Sint Lucas onderzocht: 1885-1908, en Hanneke Ronnes over het boek Amsterdam in de wereld.


Verder verschenen in dit genre

Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2011 Amstelodamum 2009/3 juli-september Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2008 Amstelodamum 2009/4 oktober-december
Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2011
103de jaarboek van het Genootschap Amstelodamum
  Amstelodamum 2009/3 juli-september
Maandblad voor de kennis van Amsterdam
  Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2008
100ste Jaarboek van het Genootschap Amstelodamum
  Amstelodamum 2009/4 oktober-december
Maandblad voor de kennis van Amsterdam
meer info   meer info   meer info   meer info
 Fietsstad Amsterdam in The Guardian

Geplaatst: 25-06-2019

Op 25 juni heeft Engelse krant The Guardian aandacht besteed aan de protestposters die Amsterdam hielpen de fietshoofdstad van de wereld te worden. Een vermelding van Bike City Amsterdam, de Engelse vertaling van Fietsstad Amsterdam kon daarbij natuurlijk niet ontbreken! lees verder

Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam

Stadsarchief Amsterdam
Geplaatst: 25-04-2019

Begin april heeft wethouder Sharon Dijksma het eerste exemplaar van ‘Fietsstad Amsterdam’ van Fred Feddes en Marjolein de Lange in ontvangst genomen tijdens de opening van de gelijknamige tentoonstelling in het Stadsarchief Amsterdam.


Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam
lees verder

Koos Breukel in Pakhuis De Zwijger

Expositie en boek Zoon
Geplaatst: 12-09-2018

In de serie Dutch Masters spreekt fotograaf Koos Breukel over volwassen worden en keuzes maken, over hoe hij zich verhoudt tot zijn camera en de mens die hij portretteert. Ook vertelt hij over de expositie en het gelijknamige boek Zoon, met intieme en soms ontroerende portretten die Koos maakte van zijn oudste zoon Casper, die dit jaar 18 wordt.

Pakhuis De Zwijger, grote zaal, Piet Heinkade 179, 20 uurlees verder

Ga naar archief