Algemene Voorwaarden | Privacy
Website gebouwd door Intronet

ISBN 9789059374843

€ 7,50

Share |

48 pagina's
geheel in kleur

U kunt zich hier aanmelden als lid van het Genootschap Amstelodamum. U ontvangt dan voor € 50,- ieder jaar vier keer een maandblad en eenmaal een Jaarboek, waarover u hier meer informatie vindt. U kunt Amstelodamum ook digitaal lezen, een abonnement is € 35,-, studenten betalen € 15,-

U kunt zich ook schriftelijk aanmelden:

Genootschap Amstelodamum
Antwoordnummer 10016 
2400 VB  Alphen aan den Rijn
(postzegel niet nodig)

Meer informatie vindt u op www.amstelodamum.nl

 

Amstelodamum 2017/1 jan-mrt

Maandblad voor de kennis van Amsterdam


Jacoba Froukje Pot-Keegstra (1908-1997): meer halen uit minder
Ze koos onomwonden voor de Nieuwe Zakelijkheid, ze wilde een einde maken aan de rol van de vrouw ‘als slaaf van haar huis’ en ze bouwde veel voor bijzondere groepen. Haar uitgangspunten zijn zichtbaar in haar eerste grote opdracht de Oranjehof voor werkende alleenstaande vrouwen uit 1942 en haar laatste: de Bijlmerbajes. Ineke Teijmant maakte een portret van architecte Jacoba Froukje Pot-Keegstra.

Frascati als dans- en concertzaal of de ongeëvenaarde kermissen van J.E. Stumpff
Op de plaats van het huidige theater Frascati in de Nes stond eens het Maria Magdalenaklooster. Kort na de Alteratie van 1578 kwam het klooster in bezit van het stedelijke Leprozenhuis, dat in het complex het logement De Stad Lion uitbaatte. Begin negentiende eeuw vestigde Frascati zich hier. Gert Eijkelboom en Gerrit Vermeer beschrijven hoe het uitspanningslokaal vanaf 1840 onder de bezielende leiding van de musicus-ondernemer J. Eduard Stumpff uitgroeide tot een van de belangrijkste concertzalen van Amsterdam. De zaal genoot grote bekendheid door de telkens wisselende spectaculaire inrichting tijdens de jaarlijkse september-kermis.

Duim, voet en roede, oude Amsterdamse lengtematen
De Amsterdamse voet en de Amsterdamse el waren tot 1821 de gebruikelijke lengtematen van de stad. De standaarden daarvan werden bewaard op het stadhuis en de waag. De el, ongeveer 688 mm lang, werd gebruikt door winkeliers en in de (laken)handel; de voet, ongeveer 283 mm, in de houthandel, de bouw en de landmeting. Gerrit Berends ontrafelt de historie van de Amsterdamse voet en probeert de precieze lengte van de voet en zijn veelvouden te achterhalen.

Alle Amsterdamse Akten; mooie verhalen uit het dagelijks leven
Ellen Fleurbaay van het Stadsarchief beschrijft de digitalisering van interessante documenten die in het archief worden bewaard. Op notarieel. archief.amsterdam (géén .nl achter Amsterdam) zijn bijvoorbeeld tal van akten te raadplegen (van 1578 tot 1915) over burenruzies, bedrijfsongevallen, overspel enzovoort.

Verder: Het Amsterdam van Maarten Kloos, recensie van Aan de Amsterdamse Wallen, De levens van Jan Six en Ets Haim, 18 highlights from the oldest Jewish library in the world.

 


Verder verschenen in dit genre

Amstelodamum 2015/4 okt-dec Amstelodamum 2016 / 2 mrt-juni De Amsterdamse schuttersstukken 1529 - 1656 Amstelodamum 2015/3 juli-sept
Amstelodamum 2015/4 okt-dec
Maandblad voor de kennis van Amsterdam
  Amstelodamum 2016 / 2 mrt-juni
Maandblad voor de kennis van Amsterdam
  De Amsterdamse schuttersstukken 1529 - 1656
Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2013
  Amstelodamum 2015/3 juli-sept
Maandblad voor de kennis van Amsterdam
meer info   meer info   meer info   meer info
 Fietsstad Amsterdam in The Guardian

Geplaatst: 25-06-2019

Op 25 juni heeft Engelse krant The Guardian aandacht besteed aan de protestposters die Amsterdam hielpen de fietshoofdstad van de wereld te worden. Een vermelding van Bike City Amsterdam, de Engelse vertaling van Fietsstad Amsterdam kon daarbij natuurlijk niet ontbreken! lees verder

Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam

Stadsarchief Amsterdam
Geplaatst: 25-04-2019

Begin april heeft wethouder Sharon Dijksma het eerste exemplaar van ‘Fietsstad Amsterdam’ van Fred Feddes en Marjolein de Lange in ontvangst genomen tijdens de opening van de gelijknamige tentoonstelling in het Stadsarchief Amsterdam.


Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam
lees verder

Koos Breukel in Pakhuis De Zwijger

Expositie en boek Zoon
Geplaatst: 12-09-2018

In de serie Dutch Masters spreekt fotograaf Koos Breukel over volwassen worden en keuzes maken, over hoe hij zich verhoudt tot zijn camera en de mens die hij portretteert. Ook vertelt hij over de expositie en het gelijknamige boek Zoon, met intieme en soms ontroerende portretten die Koos maakte van zijn oudste zoon Casper, die dit jaar 18 wordt.

Pakhuis De Zwijger, grote zaal, Piet Heinkade 179, 20 uurlees verder

Ga naar archief