Algemene Voorwaarden | Privacy
Website gebouwd door Intronet

bestellen

ISBN 9789059374843

€ 7,50

Share |

48 pagina's
geheel in kleur

U kunt zich hier aanmelden als lid van het Genootschap Amstelodamum. U ontvangt dan voor € 50,- ieder jaar vier keer een maandblad en eenmaal een Jaarboek, waarover u hier meer informatie vindt. U kunt Amstelodamum ook digitaal lezen, een abonnement is € 35,-, studenten betalen € 15,-

U kunt zich ook schriftelijk aanmelden:

Genootschap Amstelodamum
Antwoordnummer 10016 
2400 VB  Alphen aan den Rijn
(postzegel niet nodig)

Meer informatie vindt u op www.amstelodamum.nl

 

Amstelodamum 2017/1 jan-mrt

Maandblad voor de kennis van Amsterdam


Jacoba Froukje Pot-Keegstra (1908-1997): meer halen uit minder
Ze koos onomwonden voor de Nieuwe Zakelijkheid, ze wilde een einde maken aan de rol van de vrouw ‘als slaaf van haar huis’ en ze bouwde veel voor bijzondere groepen. Haar uitgangspunten zijn zichtbaar in haar eerste grote opdracht de Oranjehof voor werkende alleenstaande vrouwen uit 1942 en haar laatste: de Bijlmerbajes. Ineke Teijmant maakte een portret van architecte Jacoba Froukje Pot-Keegstra.

Frascati als dans- en concertzaal of de ongeëvenaarde kermissen van J.E. Stumpff
Op de plaats van het huidige theater Frascati in de Nes stond eens het Maria Magdalenaklooster. Kort na de Alteratie van 1578 kwam het klooster in bezit van het stedelijke Leprozenhuis, dat in het complex het logement De Stad Lion uitbaatte. Begin negentiende eeuw vestigde Frascati zich hier. Gert Eijkelboom en Gerrit Vermeer beschrijven hoe het uitspanningslokaal vanaf 1840 onder de bezielende leiding van de musicus-ondernemer J. Eduard Stumpff uitgroeide tot een van de belangrijkste concertzalen van Amsterdam. De zaal genoot grote bekendheid door de telkens wisselende spectaculaire inrichting tijdens de jaarlijkse september-kermis.

Duim, voet en roede, oude Amsterdamse lengtematen
De Amsterdamse voet en de Amsterdamse el waren tot 1821 de gebruikelijke lengtematen van de stad. De standaarden daarvan werden bewaard op het stadhuis en de waag. De el, ongeveer 688 mm lang, werd gebruikt door winkeliers en in de (laken)handel; de voet, ongeveer 283 mm, in de houthandel, de bouw en de landmeting. Gerrit Berends ontrafelt de historie van de Amsterdamse voet en probeert de precieze lengte van de voet en zijn veelvouden te achterhalen.

Alle Amsterdamse Akten; mooie verhalen uit het dagelijks leven
Ellen Fleurbaay van het Stadsarchief beschrijft de digitalisering van interessante documenten die in het archief worden bewaard. Op notarieel. archief.amsterdam (géén .nl achter Amsterdam) zijn bijvoorbeeld tal van akten te raadplegen (van 1578 tot 1915) over burenruzies, bedrijfsongevallen, overspel enzovoort.

Verder: Het Amsterdam van Maarten Kloos, recensie van Aan de Amsterdamse Wallen, De levens van Jan Six en Ets Haim, 18 highlights from the oldest Jewish library in the world.

 


Verder verschenen in dit genre

Amstelodamum 2017/3 juli-sept Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2013 Amstelodamum 2012/3 juli-sept Amstelodamum 2013/3-4 juli-dec
Amstelodamum 2017/3 juli-sept
Maandblad voor de kennis van Amsterdam
  Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2013
105de Jaarboek Genootschap
  Amstelodamum 2012/3 juli-sept
Maandblad voor de kennis van Amsterdam
  Amstelodamum 2013/3-4 juli-dec
Maandblad voor de kennis van Amsterdam
meer info   meer info   meer info   meer info
 Coolsingel Rotterdam

Lezingen Paul van de Laar
Geplaatst: 15-11-2017

In het boek Coolsingel brengt Paul van de Laar een ode aan het kloppende hart van Rotterdam. De straat gaat op de schop en dat grijpt hij aan om uit te zoeken waarom Coolsingel zo'n bijzondere straat is.
In het Rotterdam Museum kunt u tot 8 april 2018 naar de gelijknamige tentoonstelling en in de komende maanden zal Van de Laar er ook een aantal lezingen geven, te beginnen op zondag 19 november. Het onderwerp is dan de Zandstraatbuurt.

 lees verder

Boekpresentatie 'Amsterdam streethearts'

woensdag 19 juli, The Queens'Head
Geplaatst: 14-07-2017

Op woensdag 19 juli presenteren wij het boek Amsterdam streethearts waarin fotografe Shirley Agudo de kleurrijke dragcultuur van Amsterdam heeft vastgelegd, in café The Queen's Head op de Zeedijk. Vanaf 19:30 bent u van harte welkom.lees verder

Expositie Amsterdam Streethearts

Foto's Shirley Agudo te zien bij IHLIA
Geplaatst: 12-07-2017

Amsterdam Streethearts, met ruim 400 foto's van de Canal Pride, Hartjesdag en de Drag Queen Olympics, verschijnt op 20 juli. Fotografe Shirley Agudo toont een aantal van de foto's uit het boek bij IHLIA in de Openbare Bibliotheek.

OBA, 3e etage, Oosterdokskade 143, te zien van 14 juli t/m 6 augustus 2017

 lees verder

Ga naar archief