Algemene Voorwaarden | Privacy
Website gebouwd door Intronet

bestellen

ISBN 9789059374447

€ 7,50

Share |

U kunt zich hier aanmelden als lid van het Genootschap Amstelodamum. U ontvangt dan voor 
€ 50,- ieder jaar vier keer een maandblad en eenmaal een Jaarboek (224 pag), waarover u hier meer informatie vindt. U kunt Amstelodamum ook digitaal lezen, een abonnement is € 35,-, studenten betalen € 15,-

U kunt zich ook schriftelijk aanmelden:

Genootschap Amstelodamum
Antwoordnummer 10016 
2400 VB  Alphen aan den Rijn
(postzegel niet nodig)

Meer informatie vindt u op www.amstelodamum.nl

Amstelodamum 2016 / 3 juli-sept

Maandblad voor de kennis van Amsterdam


Controversiële bouwplannen op de Weteringschans
Op de plek van de door velen verfoeide kantoorvilla’s Peper en Zout, van de eind vorig jaar overleden architect Frans van Gool (1922-2015), stonden oorspronkelijk twee negentiende-eeuwse villa’s. Op de plaats van een daarvan had in de jaren dertig een flatgebouw van tien verdiepingen moeten verrijzen, dat er - ook na de nodige kritiek – toch niet gekomen is. David Mulder beschrijft hoe de discussie over dit gebouw het ontwerp van de kantoorvilla’s van Van Gool beïnvloedde.

De bouwbeelden van het Rode Blok aan de Harmoniehof
Monumentenzorg schrijft in 2004 niet erg lovend over het Rode Blok van architect Barend van den Nieuwen Amstel. De dienst spreekt van één gebeeldhouwde console en van enkele vergaarbakken van hemelwater met figuratief bouwbeeldhouwwerk. De beelden zijn gemaakt van beton in plaats van graniet, kalk- of tufsteen zoals ornamenten elders in Amsterdam-Zuid. Dorothee Oorthuys is geïntrigeerd: het materiaal is goedkoop en de beelden kunstig en geestig.

De Parkzaal in de Plantage: musiceren in de natuur
Iets ten noorden van het Wertheimpark stonden tussen 1816 en 1912 achtereenvolgens het Parkgebouw, de Parkzaal en de Parkschouwburg. Tot 1848 verzorgde C.M. van der Brugh in het Parkgebouw een programma met zowel serieuze als lichte muziek. Daarna voerde J.E. Stumpff de directie. Hij liet in 1850-1851 de Parkzaal verrijzen, waarin hij muziek met alle denkbare middelen tot leven bracht. Zowel Van der Brugh als Stumpff beschouwden het Park zelf als hun belangrijkste zaal: uitvoeringen in het groen genoten in die tijd, kort voor de opkomst van de concertzalen, een grote populariteit in binnen- en buitenland. De gelijkenis van de Parkzaal met een oranjerie is daarom niet toevallig volgens Gert Eijkelboom en Gerrit Vermeer.

En verder: Het Amsterdam van voormalig stadsecoloog Martin Melchers en boekbesprekingen van onder andere De waarheidszoekster over Henriette Boas.


Verder verschenen in dit genre

Amstelodamum 2017/2 apr-juni Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2011 Amstelodamum 2014/2 april-juni Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2012
Amstelodamum 2017/2 apr-juni
Maandblad voor de kennis van Amsterdam
  Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2011
103de jaarboek van het Genootschap Amstelodamum
  Amstelodamum 2014/2 april-juni
Maandblad voor de kennis van Amsterdam
  Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2012
104de Jaarboek Genootschap Amstelodamum
meer info   meer info   meer info   meer info
 Coolsingel Rotterdam

Lezingen Paul van de Laar
Geplaatst: 15-11-2017

In het boek Coolsingel brengt Paul van de Laar een ode aan het kloppende hart van Rotterdam. De straat gaat op de schop en dat grijpt hij aan om uit te zoeken waarom Coolsingel zo'n bijzondere straat is.
In het Rotterdam Museum kunt u tot 8 april 2018 naar de gelijknamige tentoonstelling en in de komende maanden zal Van de Laar er ook een aantal lezingen geven, te beginnen op zondag 19 november. Het onderwerp is dan de Zandstraatbuurt.

 lees verder

Boekpresentatie 'Amsterdam streethearts'

woensdag 19 juli, The Queens'Head
Geplaatst: 14-07-2017

Op woensdag 19 juli presenteren wij het boek Amsterdam streethearts waarin fotografe Shirley Agudo de kleurrijke dragcultuur van Amsterdam heeft vastgelegd, in café The Queen's Head op de Zeedijk. Vanaf 19:30 bent u van harte welkom.lees verder

Expositie Amsterdam Streethearts

Foto's Shirley Agudo te zien bij IHLIA
Geplaatst: 12-07-2017

Amsterdam Streethearts, met ruim 400 foto's van de Canal Pride, Hartjesdag en de Drag Queen Olympics, verschijnt op 20 juli. Fotografe Shirley Agudo toont een aantal van de foto's uit het boek bij IHLIA in de Openbare Bibliotheek.

OBA, 3e etage, Oosterdokskade 143, te zien van 14 juli t/m 6 augustus 2017

 lees verder

Ga naar archief