Algemene Voorwaarden | Privacy
Website gebouwd door Intronet

ISBN 9789059374447

€ 7,50

Share |

U kunt zich hier aanmelden als lid van het Genootschap Amstelodamum. U ontvangt dan voor 
€ 50,- ieder jaar vier keer een maandblad en eenmaal een Jaarboek (224 pag), waarover u hier meer informatie vindt. U kunt Amstelodamum ook digitaal lezen, een abonnement is € 35,-, studenten betalen € 15,-

U kunt zich ook schriftelijk aanmelden:

Genootschap Amstelodamum
Antwoordnummer 10016 
2400 VB  Alphen aan den Rijn
(postzegel niet nodig)

Meer informatie vindt u op www.amstelodamum.nl

Amstelodamum 2016 / 3 juli-sept

Maandblad voor de kennis van Amsterdam


Controversiële bouwplannen op de Weteringschans
Op de plek van de door velen verfoeide kantoorvilla’s Peper en Zout, van de eind vorig jaar overleden architect Frans van Gool (1922-2015), stonden oorspronkelijk twee negentiende-eeuwse villa’s. Op de plaats van een daarvan had in de jaren dertig een flatgebouw van tien verdiepingen moeten verrijzen, dat er - ook na de nodige kritiek – toch niet gekomen is. David Mulder beschrijft hoe de discussie over dit gebouw het ontwerp van de kantoorvilla’s van Van Gool beïnvloedde.

De bouwbeelden van het Rode Blok aan de Harmoniehof
Monumentenzorg schrijft in 2004 niet erg lovend over het Rode Blok van architect Barend van den Nieuwen Amstel. De dienst spreekt van één gebeeldhouwde console en van enkele vergaarbakken van hemelwater met figuratief bouwbeeldhouwwerk. De beelden zijn gemaakt van beton in plaats van graniet, kalk- of tufsteen zoals ornamenten elders in Amsterdam-Zuid. Dorothee Oorthuys is geïntrigeerd: het materiaal is goedkoop en de beelden kunstig en geestig.

De Parkzaal in de Plantage: musiceren in de natuur
Iets ten noorden van het Wertheimpark stonden tussen 1816 en 1912 achtereenvolgens het Parkgebouw, de Parkzaal en de Parkschouwburg. Tot 1848 verzorgde C.M. van der Brugh in het Parkgebouw een programma met zowel serieuze als lichte muziek. Daarna voerde J.E. Stumpff de directie. Hij liet in 1850-1851 de Parkzaal verrijzen, waarin hij muziek met alle denkbare middelen tot leven bracht. Zowel Van der Brugh als Stumpff beschouwden het Park zelf als hun belangrijkste zaal: uitvoeringen in het groen genoten in die tijd, kort voor de opkomst van de concertzalen, een grote populariteit in binnen- en buitenland. De gelijkenis van de Parkzaal met een oranjerie is daarom niet toevallig volgens Gert Eijkelboom en Gerrit Vermeer.

En verder: Het Amsterdam van voormalig stadsecoloog Martin Melchers en boekbesprekingen van onder andere De waarheidszoekster over Henriette Boas.


Verder verschenen in dit genre

Amstelodamum 2013/1 jan-mrt Amstelodamum 2010/3 juli-september Amstelodamum 2015/3 juli-sept Amstelodamum 2017/4 okt-dec
Amstelodamum 2013/1 jan-mrt
Maandblad voor de kennis van Amsterdam
  Amstelodamum 2010/3 juli-september
Maandblad voor de kennis van Amsterdam
  Amstelodamum 2015/3 juli-sept
Maandblad voor de kennis van Amsterdam
  Amstelodamum 2017/4 okt-dec
Maandblad voor de kennis van Amsterdam
meer info   meer info   meer info   meer info
 Fietsstad Amsterdam in The Guardian

Geplaatst: 25-06-2019

Op 25 juni heeft Engelse krant The Guardian aandacht besteed aan de protestposters die Amsterdam hielpen de fietshoofdstad van de wereld te worden. Een vermelding van Bike City Amsterdam, de Engelse vertaling van Fietsstad Amsterdam kon daarbij natuurlijk niet ontbreken! lees verder

Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam

Stadsarchief Amsterdam
Geplaatst: 25-04-2019

Begin april heeft wethouder Sharon Dijksma het eerste exemplaar van ‘Fietsstad Amsterdam’ van Fred Feddes en Marjolein de Lange in ontvangst genomen tijdens de opening van de gelijknamige tentoonstelling in het Stadsarchief Amsterdam.


Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam
lees verder

Koos Breukel in Pakhuis De Zwijger

Expositie en boek Zoon
Geplaatst: 12-09-2018

In de serie Dutch Masters spreekt fotograaf Koos Breukel over volwassen worden en keuzes maken, over hoe hij zich verhoudt tot zijn camera en de mens die hij portretteert. Ook vertelt hij over de expositie en het gelijknamige boek Zoon, met intieme en soms ontroerende portretten die Koos maakte van zijn oudste zoon Casper, die dit jaar 18 wordt.

Pakhuis De Zwijger, grote zaal, Piet Heinkade 179, 20 uurlees verder

Ga naar archief