Algemene Voorwaarden | Privacy
Website gebouwd door Intronet

ISBN 9789059374430

€ 7,50

Share |

U kunt zich hier aanmelden als lid van het Genootschap Amstelodamum. U ontvangt dan voor € 50,- ieder jaar vier keer een maandblad en eenmaal een Jaarboek (224 pag), waarover u hier meer informatie vindt. U kunt Amstelodamum ook digitaal lezen, een abonnement is € 35,-, studenten betalen € 15,-

U kunt zich ook schriftelijk aanmelden:

Genootschap Amstelodamum
Antwoordnummer 10016 
2400 VB  Alphen aan den Rijn
(postzegel niet nodig)

Meer informatie vindt u opwww.amstelodamum.nl

Amstelodamum 2016 / 2 mrt-juni

Maandblad voor de kennis van Amsterdam


Gebouwencomplex Warmoesstraat 139, nu centrum voor hedendaagse kunst w139, huisvestte eind negentiende eeuw enige jaren de zetel van de Vereeniging voor den Effectenhandel. Dat had alles te maken met de ‘Beursquaestie’, die ging over de bouw van een nieuwe koopmansbeurs voor de effecten-, graan- en goederenhandel als vervanging van de Beurs van Zocher. Het gebruik door de effectenhandelaren is slechts een van de episoden uit de geschiedenis van het roemruchte complex, zo beschrijven Gert Eijkelboom en Gerrit Vermeer.

In Utrecht en Amsterdam ontwikkelden de zilversmidfamilies Van Vianen en Lutma een ornament met plooien die het karakter van rimpelende huidmassa’s meekregen. Werk van deze zilversmeden met dit zogeheten kwabornament neemt in het Rijksmuseum een prominente plaats in, in de zalen die gewijd zijn aan de vroege zeventiende eeuw. Antje von Graevenitz beschrijft de achtergronden en betekenissen van dit haast vergeten ornament.

'Beauty Rules’ is de naam van de tentoonstelling die vanaf september 2016 in Enschede gewijd zal zijn aan Gerard de Lairesse (1640-1711). Onlangs overleed initiatiefnemer Bob van den Boogert, maar zijn ambitieuze project vindt toch doorgang. Robert Schillemans over Van den Boogert en de aankomende expositie.

En verder: het Amsterdam van Bert de Vries, directeur van het Stadsarchief Amsterdam, en de rubriek boekrecensies.


Verder verschenen in dit genre

Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2009 Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2011 Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2012 Rumoer aan de Amstel
Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2009
101ste Jaarboek van het Genootschap Amstelodamum
  Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2011
103de jaarboek van het Genootschap Amstelodamum
  Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2012
104de Jaarboek Genootschap Amstelodamum
  Rumoer aan de Amstel
Het Amsterdamse stadhuis en het muziektheater 1808-1988
meer info   meer info   meer info   meer info
 Fietsstad Amsterdam in The Guardian

Geplaatst: 25-06-2019

Op 25 juni heeft Engelse krant The Guardian aandacht besteed aan de protestposters die Amsterdam hielpen de fietshoofdstad van de wereld te worden. Een vermelding van Bike City Amsterdam, de Engelse vertaling van Fietsstad Amsterdam kon daarbij natuurlijk niet ontbreken! lees verder

Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam

Stadsarchief Amsterdam
Geplaatst: 25-04-2019

Begin april heeft wethouder Sharon Dijksma het eerste exemplaar van ‘Fietsstad Amsterdam’ van Fred Feddes en Marjolein de Lange in ontvangst genomen tijdens de opening van de gelijknamige tentoonstelling in het Stadsarchief Amsterdam.


Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam
lees verder

Koos Breukel in Pakhuis De Zwijger

Expositie en boek Zoon
Geplaatst: 12-09-2018

In de serie Dutch Masters spreekt fotograaf Koos Breukel over volwassen worden en keuzes maken, over hoe hij zich verhoudt tot zijn camera en de mens die hij portretteert. Ook vertelt hij over de expositie en het gelijknamige boek Zoon, met intieme en soms ontroerende portretten die Koos maakte van zijn oudste zoon Casper, die dit jaar 18 wordt.

Pakhuis De Zwijger, grote zaal, Piet Heinkade 179, 20 uurlees verder

Ga naar archief