Algemene Voorwaarden | Privacy
Website gebouwd door Intronet

ISBN 9789059374225

€ 7,50

Share |

U kunt zich hier aanmelden als lid van het Genootschap Amstelodamum. U ontvangt dan voor € 50,- ieder jaar vier keer een maandblad en eenmaal een Jaarboek (224 pag), waarover u hier meer informatie vindt. U kunt Amstelodamum ook digitaal lezen, een abonnement is € 35,-, studenten betalen € 15,-

U kunt zich ook schriftelijk aanmelden:

Genootschap Amstelodamum
Antwoordnummer 10016 
2400 VB  Alphen aan den Rijn
(postzegel niet nodig)

Meer informatie vindt u op www.amstelodamum.nl

Amstelodamum 2015/1 jan-mrt

Maandblad voor de kennis van Amsterdam


In deze editie:

Frank van der Goes en het vrije woord

In 1886 nam de jonge Frank van de Goes het op voor de socialistische voorman Ferdinand Domela Nieuwenhuis (1846-1919) die wegens majesteitsschennis was aangeklaagd. De brochure die Van der Goes hierover publiceerde, veroorzaakte nogal wat ophef. Aan deze spectaculaire rel, waar destijds de kranten vol van stonden, is in de recente biografieën van de twee hoofdrolspelers, nauwelijks aandacht besteed. Bart Slijper onderzocht de kwestie.

Een museumzaal op Kalverstraat 73

Wie aan de Kalverstraat denkt, ziet over het algemeen winkels voor zich en geen monumenten. Toch staan er vele bijzondere gebouwen aan deze straat die de moeite van het bestuderen waard zijn. Tijdens de aanvraag voor een monumentenvergunning stuitte de afdeling Monumenten en Archeologie van de gemeente Amsterdam op een interieur van groot cultuurhistorisch belang. Een korte beschrijving door Pieter Vlaardingerbroek.

Frans Hals: de oude kapitein Soop en zijn zonen

Gedurende zijn lange en succesvolle carrière heeft de Nederlandse schilder Frans Hals talrijke portretten geschilderd. Van de ongeveer honderdnegentig catalogusnummers met portretten die Seymour Slive in zijn standaardwerk uit 1970-74 over de schilder met zekerheid aan Hals meende te kunnen toeschrijven, zijn er tot nu toe echter bijna honderdtwintig, dus meer dan de helft, niet geïdentificeerd. Frans Grijzenhout beschrijft in zijn artikel hoe dat zit.

En verder in dit maandblad: Remmelt Daalder over de Marnixstraat, het Amsterdam van Jan Bank en in de rubriek Amsterdamse notities: Hollanders van de Gouden Eeuw.

 


Verder verschenen in dit genre

Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2011 Amstelodamum 2011/4 okt-dec Amstelodamum 2017/1 jan-mrt Amstelodamum 2014/4 okt-dec
Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2011
103de jaarboek van het Genootschap Amstelodamum
  Amstelodamum 2011/4 okt-dec
Maandblad voor de kennis van Amsterdam
  Amstelodamum 2017/1 jan-mrt
Maandblad voor de kennis van Amsterdam
  Amstelodamum 2014/4 okt-dec
Maandblad voor de kennis van Amsterdam
meer info   meer info   meer info   meer info
 Fietsstad Amsterdam in The Guardian

Geplaatst: 25-06-2019

Op 25 juni heeft Engelse krant The Guardian aandacht besteed aan de protestposters die Amsterdam hielpen de fietshoofdstad van de wereld te worden. Een vermelding van Bike City Amsterdam, de Engelse vertaling van Fietsstad Amsterdam kon daarbij natuurlijk niet ontbreken! lees verder

Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam

Stadsarchief Amsterdam
Geplaatst: 25-04-2019

Begin april heeft wethouder Sharon Dijksma het eerste exemplaar van ‘Fietsstad Amsterdam’ van Fred Feddes en Marjolein de Lange in ontvangst genomen tijdens de opening van de gelijknamige tentoonstelling in het Stadsarchief Amsterdam.


Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam
lees verder

Koos Breukel in Pakhuis De Zwijger

Expositie en boek Zoon
Geplaatst: 12-09-2018

In de serie Dutch Masters spreekt fotograaf Koos Breukel over volwassen worden en keuzes maken, over hoe hij zich verhoudt tot zijn camera en de mens die hij portretteert. Ook vertelt hij over de expositie en het gelijknamige boek Zoon, met intieme en soms ontroerende portretten die Koos maakte van zijn oudste zoon Casper, die dit jaar 18 wordt.

Pakhuis De Zwijger, grote zaal, Piet Heinkade 179, 20 uurlees verder

Ga naar archief