Algemene Voorwaarden | Privacy
Website gebouwd door Intronet

ISBN 9789059373907

€ 7,50

Share |

U kunt zich hier aanmelden als lid van het Genootschap Amstelodamum. U ontvangt dan voor € 50,- ieder jaar vier keer een maandblad en eenmaal een Jaarboek (224 pag), waarover u hier meer informatie vindt. U kunt Amstelodamum ook digitaal lezen, een abonnement is € 35,-, studenten betalen € 15,-

U kunt zich ook schriftelijk aanmelden:

Genootschap Amstelodamum
Antwoordnummer 10016 
2400 VB  Alphen aan den Rijn
(postzegel niet nodig)

Meer informatie vindt u op www.amstelodamum.nl

Amstelodamum 2014/3 juli-sept

Maandblad voor de kennis van Amsterdam


Jan Zoet, Amsterdammer (1610-1674): zijn afkomst en herbergen herzien
door Ruud Lambour
Ten onrechte wordt aangenomen dat de dichter, toneel- en prozaschrijver, vertaler, pamflettist en herbergier Jan Zoet in 1609 werd geboren als zoon van Cornelis Thijmensz en Susanna de Meijer. Zijn woongeschiedenis in de Vinkenstraat bevat de sleutel tot zijn ware afkomst en juiste geboortejaar. De auteur neemt de drie herbergen waarin hij actief was onder de loep: het Rode Doolhof, de Boerendans en Baanbrug. En van zijn stamgast Jacob Fransz Hercules presenteert hij een onbekend pastelportret van Bernard Vaillant. Ten slotte onderzoekt de auteur een afbeelding van de Haarlemmerdijk hoek Baanbrugsteeg, de locatie van Zoets laatste herberg, op een schilderij van Michiel van Musscher.

‘Het leezen van goede boeken, … is al te noodigen zaek’. Boekenbezit van Amsterdamse kunstenaars, 1650-1700
door Lisa Kattenberg en Rosanne Baars
Het zeventiende-eeuwse Amsterdam was bij uitstek een plaats waar men gemakkelijk aan boeken kon komen. De stad was een centrum van culturele bedrijvigheid waar uitgevers, drukkers, schilders, graveurs, kunsthandelaren en schrijvers elkaar stimuleerden. Hierdoor ontstond er een heuse ‘culturele industrie’. Kunstenaars maakten boeken, maar hadden ze natuurlijk ook in bezit. Dit artikel geeft antwoord op de vraag: Welke boeken bezaten Amsterdamse kunstenaars in de tweede helft van de zeventiende eeuw?

Margreet van der Hut beschrijft in haar artikel ‘Een goede Huysbestiering’ door Barend Graat dit schoorsteenstuk van de Amsterdamse schilder (1628-1709).

En verder: het Amsterdam van Klaas Knot, boekbesprekingen van Het winkellandschap van Amsterdam. Stedelijke structuur en winkelbedrijf in de vroegmoderne en moderne tijd, 1550-2000; Wibaut de Machtige. Een biografie; en Dichters & verdiensten. De sociale verankering van het dichterschap van Jan Vos (1610-1667).


Verder verschenen in dit genre

Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2010 Amstelodamum 2012/3 juli-sept Amstelodamum 2009/4 oktober-december Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2017
Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2010
102de jaarboek van het Genootschap Amstelodamum
  Amstelodamum 2012/3 juli-sept
Maandblad voor de kennis van Amsterdam
  Amstelodamum 2009/4 oktober-december
Maandblad voor de kennis van Amsterdam
  Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2017
109de Jaarboek Genootschap Amstelodamum
meer info   meer info   meer info   meer info
 Fietsstad Amsterdam in The Guardian

Geplaatst: 25-06-2019

Op 25 juni heeft Engelse krant The Guardian aandacht besteed aan de protestposters die Amsterdam hielpen de fietshoofdstad van de wereld te worden. Een vermelding van Bike City Amsterdam, de Engelse vertaling van Fietsstad Amsterdam kon daarbij natuurlijk niet ontbreken! lees verder

Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam

Stadsarchief Amsterdam
Geplaatst: 25-04-2019

Begin april heeft wethouder Sharon Dijksma het eerste exemplaar van ‘Fietsstad Amsterdam’ van Fred Feddes en Marjolein de Lange in ontvangst genomen tijdens de opening van de gelijknamige tentoonstelling in het Stadsarchief Amsterdam.


Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam
lees verder

Koos Breukel in Pakhuis De Zwijger

Expositie en boek Zoon
Geplaatst: 12-09-2018

In de serie Dutch Masters spreekt fotograaf Koos Breukel over volwassen worden en keuzes maken, over hoe hij zich verhoudt tot zijn camera en de mens die hij portretteert. Ook vertelt hij over de expositie en het gelijknamige boek Zoon, met intieme en soms ontroerende portretten die Koos maakte van zijn oudste zoon Casper, die dit jaar 18 wordt.

Pakhuis De Zwijger, grote zaal, Piet Heinkade 179, 20 uurlees verder

Ga naar archief