Algemene Voorwaarden | Privacy
Website gebouwd door Intronet

ISBN 9789059373891

€ 7,50

Share |

U kunt zich hier aanmelden als lid van het Genootschap Amstelodamum. U ontvangt dan voor € 50,- ieder jaar vier keer een maandblad en eenmaal een Jaarboek (224 pag), waarover u hier meer informatie vindt. U kunt Amstelodamum ook digitaal lezen, een abonnement is € 35,-, studenten betalen € 15,-

U kunt zich ook schriftelijk aanmelden:

Genootschap Amstelodamum
Antwoordnummer 10016 
2400 VB  Alphen aan den Rijn
(postzegel niet nodig)

Meer informatie vindt u op www.amstelodamum.nl

Amstelodamum 2014/2 april-juni

Maandblad voor de kennis van Amsterdam


De herontdekking van interieurarchitect en kleurmeester Ad Grimmon (1883-1953) door Cilly Jansen, directeur van de stichting Architectuur Lokaal. Grimmon werkte geruime tijd voor de gemeente Amsterdam en ontwierp onder meer de interieurs van het Wilhelmina Gasthuis en Schiphol. Ook was hij een van de oprichters van  de meubelfabriek Pastoe.

Japonse rocken en andere zeldzaamheden. De handel van Bartelt Jansen Bruijnvis, koopman en Oostindisch winkelier in de Amsterdamse Warmoesstraat.
Na 1650 lieten heren van stand zich steeds vaker portretteren in een ‘Japonse rock’, een soepel vallend en gemakkelijk te draperen zijden gewaad dat uit Japan werd geïmporteerd en qua verschijningsvorm het meeste weg had van de hedendaagse Japanse kimono. De Japonse rock kreeg in de Republiek al snel de functie van representatieve en luxueuze huismantel. Myranda van den Hoogen onderzocht de verwerving en het bezit van het kostbare gewaad en komt tot opmerkelijke conclusies.

En verder: het Amsterdam van Ileen Montijn, Wouter Kloek over Jacob Cornelisz van Oostsanen van wie nog tot 29 juni 2014 werk te zien is in het Amsterdam Museum. En tot slot besprekingen van Het noodlot van een ketter. Adriaan Koerbagh 1633-1669; Door ballingen onthaald. Verslag van reizen in Frankrijk, Vlaanderen, Nederland en Duitsland, 1708; De tsaar van Rusland in de Republiek. De tweede reis van Peter de Grote naar Nederland (1716-1717); Samuel Sarphati. Van Portugese armenarts tot Amsterdamse ondernemer en Leven met de vijand. Amsterdam onder Duitse bezetting.

Lees hier de blog over Ad Grimmon door Frans Oehlen op de site van het Amsterdam Museum.


Verder verschenen in dit genre

Amstelodamum 2017/2 apr-juni Amstelodamum 2010/2 april-juni Amstelodamum 2016 / 2 mrt-juni Amstelodamum 2012/1 jan-mrt
Amstelodamum 2017/2 apr-juni
Maandblad voor de kennis van Amsterdam
  Amstelodamum 2010/2 april-juni
Maandblad voor de kennis van Amsterdam
  Amstelodamum 2016 / 2 mrt-juni
Maandblad voor de kennis van Amsterdam
  Amstelodamum 2012/1 jan-mrt
Maandblad voor de kennis van Amsterdam
meer info   meer info   meer info   meer info
 Fietsstad Amsterdam in The Guardian

Geplaatst: 25-06-2019

Op 25 juni heeft Engelse krant The Guardian aandacht besteed aan de protestposters die Amsterdam hielpen de fietshoofdstad van de wereld te worden. Een vermelding van Bike City Amsterdam, de Engelse vertaling van Fietsstad Amsterdam kon daarbij natuurlijk niet ontbreken! lees verder

Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam

Stadsarchief Amsterdam
Geplaatst: 25-04-2019

Begin april heeft wethouder Sharon Dijksma het eerste exemplaar van ‘Fietsstad Amsterdam’ van Fred Feddes en Marjolein de Lange in ontvangst genomen tijdens de opening van de gelijknamige tentoonstelling in het Stadsarchief Amsterdam.


Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam
lees verder

Koos Breukel in Pakhuis De Zwijger

Expositie en boek Zoon
Geplaatst: 12-09-2018

In de serie Dutch Masters spreekt fotograaf Koos Breukel over volwassen worden en keuzes maken, over hoe hij zich verhoudt tot zijn camera en de mens die hij portretteert. Ook vertelt hij over de expositie en het gelijknamige boek Zoon, met intieme en soms ontroerende portretten die Koos maakte van zijn oudste zoon Casper, die dit jaar 18 wordt.

Pakhuis De Zwijger, grote zaal, Piet Heinkade 179, 20 uurlees verder

Ga naar archief