Algemene Voorwaarden | Privacy
Website gebouwd door Intronet

bestellen

ISBN 9789059373488

€ 7,50

Share |

U kunt zich hier aanmelden als lid van het Genootschap Amstelodamum. U ontvangt dan voor € 50,- ieder jaar vier keer een maandblad en eenmaal een Jaarboek (224 pag), waarover u hier meer informatie vindt. U kunt Amstelodamum ook digitaal lezen, een abonnement is € 35,-, studenten betalen € 15,-

U kunt zich ook schriftelijk aanmelden:

Genootschap Amstelodamum
Antwoordnummer 10016 
2400 VB  Alphen aan den Rijn
(postzegel niet nodig)

Meer informatie vindt u op www.amstelodamum.nl

Amstelodamum 2013/2 april-juni

Maandblad voor de kennis van Amsterdam


Ineke Teijmant beschrijft onder de titel 'stedenbouw op ooghoogte' leven en werk van de eerste vrouwelijke stedenbouwkundige bij de gemeente Amsterdam: Jakoba Helena ('Kootje') Mulder (1900-1988). Waar mannelijke collega's als Cornelis van Eesteren en Ben Merkelbach dachten in vogelvluchten en grote lijnen, keek Mulder om zich heen en observeerde hoe mensen hun omgeving gebruikten en hoe ze ermee worstelden.
Het verhaal van het buurmeisje dat in de aarde zat te wroeten op zoek naar zand en haar op het idee bracht zandbakken te ontwerpen, wordt in geen enkel interview met haar gemist, maar is dan ook meer dan spreekwoordelijk.

Drs. C. Teulings, drs. F.F.A. IJpma en prof.dr. T.M. van Gulik verdiepten zich in een bijzondere collectie gildepenningen die zijn afgebeeld op beroemde groepsportretten van Amsterdamse chirurgijns. Hoe de chirurgijns deze penningen gebruikten was niet precies bekend. Het blijkt te gaan om presentiepenningen, toegangspenningen, baardragerspenningen, knechtenpenningen en vereringspenningen. Er zijn zelfs nog persoonlijke penningen van enkele chirurgijns die zijn afgebeeld op de groepsportretten van het gilde.

En verder: Het Amsterdam van Rudi Fuchs ('Hoe Graft herinneringen oproept aan
Rembrandt en Van Gogh') en Amsterdamse notities over het Rijksmuseum ('Een Paleis vol Verhalen' door Willem van Bennekom) en over 'Amsterdam 200 jaar hoofdstad' door Gerrit van der Plas.


Verder verschenen in dit genre

Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2017 Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2011 Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2010 Amstelodamum 2012/2 apr-juni
Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2017
109de Jaarboek Genootschap Amstelodamum
  Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2011
103de jaarboek van het Genootschap Amstelodamum
  Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2010
102de jaarboek van het Genootschap Amstelodamum
  Amstelodamum 2012/2 apr-juni
Maandblad voor de kennis van Amsterdam
meer info   meer info   meer info   meer info
 Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam

Stadsarchief Amsterdam
Geplaatst: 25-04-2019

Begin april heeft wethouder Sharon Dijksma het eerste exemplaar van ‘Fietsstad Amsterdam’ van Fred Feddes en Marjolein de Lange in ontvangst genomen tijdens de opening van de gelijknamige tentoonstelling in het Stadsarchief Amsterdam.


Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam
lees verder

Koos Breukel in Pakhuis De Zwijger

Expositie en boek Zoon
Geplaatst: 12-09-2018

In de serie Dutch Masters spreekt fotograaf Koos Breukel over volwassen worden en keuzes maken, over hoe hij zich verhoudt tot zijn camera en de mens die hij portretteert. Ook vertelt hij over de expositie en het gelijknamige boek Zoon, met intieme en soms ontroerende portretten die Koos maakte van zijn oudste zoon Casper, die dit jaar 18 wordt.

Pakhuis De Zwijger, grote zaal, Piet Heinkade 179, 20 uurlees verder

Amsterdam voor het voorbij is

Straatfotografie Dolf Toussaint
Geplaatst: 11-07-2018

Kinderen, kroeggangers en marktkooplui behoren tot de favoriete Amsterdammers van Dolf Toussaint (1924-2017). Vanaf de jaren zestig zwierf hij met zijn camera door de straten van Amsterdam en legde het dagelijks leven vast. Van de Jordaan tot de Albert Cuypmarkt en van Nieuw-West tot aan de Dam. Een selectie van zijn werk is nu te zien in het Stadsarchief Amsterdam. De Amsterdamse foto’s uit de tentoonstelling zijn gebundeld in het gelijknamige boek: Amsterdam voor het voorbij is.lees verder

Ga naar archief