Algemene Voorwaarden | Privacy
Website gebouwd door Intronet

bestellen

ISBN 9789059373471

€ 7,50

Share |

U kunt zich hier aanmelden als lid van het Genootschap Amstelodamum. U ontvangt dan voor
€ 50,- ieder jaar vier keer een maandblad en eenmaal een Jaarboek (224 pag), waarover u hier meer informatie vindt. U kunt Amstelodamum ook digitaal lezen, een abonnement is € 35,-, studenten betalen € 15,-

U kunt zich ook schriftelijk aanmelden:

Genootschap Amstelodamum
Antwoordnummer 10016 
2400 VB  Alphen aan den Rijn
(postzegel niet nodig)

Meer informatie vindt u op www.amstelodamum.nl

Amstelodamum 2013/1 jan-mrt

Maandblad voor de kennis van Amsterdam


Walther Schoonenberg beschrijft hoe de Nieuwmarktbuurt werd gered. Hij stelt het beeld bij dat dankzij de metrorellen de geplande snelweg door de buurt werd geschrapt en na voltooiing van de metrotunnel de buurt volgens het oude stratenpatroon is herbouwd. Nieuwe gegevens uit het archief van publicist en monumentenactivist Geurt Brinkgreve (1917-2005) tonen aan dat het niet zozeer de metrorellen waren die de buurt hebben gered, maar veeleer de jarenlange strijd die aan deze rellen voorafging.

Ruud Lambour beschrijft in zijn artikel Doopsgezinde gemeenten te Amsterdam in de zeventiende en achttiende eeuw de diverse doopsgezinde gemeenten met hun kerkgebouwen en doopboeken. Ondanks alle verschillen tussen behoudende en meer rekkelijke richtingen onderscheidden zij zich van de overige protestantse kerken door een en hetzelfde principe: toetreding was alleen mogelijk door de gelovigendoop op belijdenis. Het oudste overgeleverde doopsgezinde doopboek in Amsterdam dateert van 1612. Het bloedige begin van de eerste wederdopers in de Nederlanden behoorde toen tot het verre verleden. Sindsdien hebben doopsgezinden juist bijgedragen aan de opbloei van Amsterdam.

Jacques Fijnaut becommentarieert in de rubriek Amsterdamse notities de huidige stand van zaken in de kunsthandel. Dit naar aanleiding van PAN Amsterdam, de Amsterdamse beurs voor kunst en antiek, op 16 november jl.

De column is deze maand van musicus en muziekhistoricus Johan Giskes. Verder bevat dit Maandblad besprekingen van de volgende uitgaven: Geld in Amsterdam: wisselbank en wisselkoersen, 1650-1725; G.A. Bredero, Proza, uitgegeven, vertaald en toegelicht door Jeroen Jansen; Poverty and Welfare among the Portuguese Jews in early modern Amsterdam, en er wordt een vergelijking gemaakt tussen Stedelijk Museum Amsterdam. Het hart van de tijd en Het Stedelijk in de pocket.


Verder verschenen in dit genre

Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2009 Amstelodamum 2010/3 juli-september Amstelodamum 2011/1 januari-maart Amstelodamum 2015/3 juli-sept
Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2009
101ste Jaarboek van het Genootschap Amstelodamum
  Amstelodamum 2010/3 juli-september
Maandblad voor de kennis van Amsterdam
  Amstelodamum 2011/1 januari-maart
Maandblad voor de kennis van Amsterdam
  Amstelodamum 2015/3 juli-sept
Maandblad voor de kennis van Amsterdam
meer info   meer info   meer info   meer info
 Coolsingel Rotterdam

Lezingen Paul van de Laar
Geplaatst: 15-11-2017

In het boek Coolsingel brengt Paul van de Laar een ode aan het kloppende hart van Rotterdam. De straat gaat op de schop en dat grijpt hij aan om uit te zoeken waarom Coolsingel zo'n bijzondere straat is.
In het Rotterdam Museum kunt u tot 8 april 2018 naar de gelijknamige tentoonstelling en in de komende maanden zal Van de Laar er ook een aantal lezingen geven, te beginnen op zondag 19 november. Het onderwerp is dan de Zandstraatbuurt.

 lees verder

Boekpresentatie 'Amsterdam streethearts'

woensdag 19 juli, The Queens'Head
Geplaatst: 14-07-2017

Op woensdag 19 juli presenteren wij het boek Amsterdam streethearts waarin fotografe Shirley Agudo de kleurrijke dragcultuur van Amsterdam heeft vastgelegd, in café The Queen's Head op de Zeedijk. Vanaf 19:30 bent u van harte welkom.lees verder

Expositie Amsterdam Streethearts

Foto's Shirley Agudo te zien bij IHLIA
Geplaatst: 12-07-2017

Amsterdam Streethearts, met ruim 400 foto's van de Canal Pride, Hartjesdag en de Drag Queen Olympics, verschijnt op 20 juli. Fotografe Shirley Agudo toont een aantal van de foto's uit het boek bij IHLIA in de Openbare Bibliotheek.

OBA, 3e etage, Oosterdokskade 143, te zien van 14 juli t/m 6 augustus 2017

 lees verder

Ga naar archief