Algemene Voorwaarden | Privacy
Website gebouwd door Intronet

ISBN 9789059373464

bestellen niet meer mogelijk

Share |

U kunt zich hier aanmelden als lid van het Genootschap Amstelodamum. U ontvangt dan voor
€ 50,- ieder jaar vier keer een maandblad en eenmaal een Jaarboek (224 pag), waarover u hier meer informatie vindt. U kunt Amstelodamum ook digitaal lezen, een abonnement is € 35,-, studenten betalen € 15,-

U kunt zich ook schriftelijk aanmelden:

Genootschap Amstelodamum
Antwoordnummer 10016 
2400 VB  Alphen aan den Rijn
(postzegel niet nodig)

Meer informatie vindt u op www.amstelodamum.nl

Amstelodamum 2012/4 okt-dec

Maandblad voor de kennis van AmsterdamBert van de Roemer verdiepte zich in de schildering boven de ingang van de burgerzaal van het stadhuis op de Dam, nu Koninklijk Paleis. Hij onderzocht een document uit de vroege achttiende eeuw met een programmatische beschrijving van de voorstelling, in feite een soort opdrachtbrief aan de schilder.

S.A.C. Dudok van Heel achterhaalde de identiteit van een echtpaar dat in 1655 werd geportretteerd door Bartholomeus van der Helst. Met behulp van het proefschrift dat Judith van Gent in 2011 schreef over de schilder - en dat veel nieuwe kleurenafbeeldingen bevatte - ontdekte Dudok van Heel wie er zijn afgebeeld in de Haarlemse duinen: Gabriel Marselis en Maria van Arckel.

David Mulder van het Stadsarchief Amsterdam onderzocht met de hulp van kunsthistorica Ester Wouthuysen het gebouw Plantage Muidergracht 107: een historische paardenstal, gebouwd ten behoeve van de trekpaarden van de Amsterdamsche Omnibus Maatschappij. Het grotendeels houten gebouw, opgetrokken in karakteristieke chaletstijl, dateert uit 1875 en is ontworpen door de bekende bouwmeester Gerlof Bartholomeus Salm (1831-1897). Sinds een grote brand in 2005 staat het te verkommeren. Voor het einde van dit kalenderjaar zullen de restanten, op last van de gemeente, waarschijnlijk worden gesloopt.

Verder in Amsterdamse notities een terugblik op de tentoonstelling In Memoriam.

De column 'Het Amsterdam van' is dit keer geschreven door Gabri van Tussenbroek, bouwhistoricus bij Bureau Monumenten & Archeologie en auteur van oa Amsterdam in 1597.


Verder verschenen in dit genre

Amstelodamum 2012/1 jan-mrt Amstelodamum 2015/4 okt-dec Amstelodamum 2013/3-4 juli-dec Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2012
Amstelodamum 2012/1 jan-mrt
Maandblad voor de kennis van Amsterdam
  Amstelodamum 2015/4 okt-dec
Maandblad voor de kennis van Amsterdam
  Amstelodamum 2013/3-4 juli-dec
Maandblad voor de kennis van Amsterdam
  Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2012
104de Jaarboek Genootschap Amstelodamum
meer info   meer info   meer info   meer info
 Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam

Stadsarchief Amsterdam
Geplaatst: 25-04-2019

Begin april heeft wethouder Sharon Dijksma het eerste exemplaar van ‘Fietsstad Amsterdam’ van Fred Feddes en Marjolein de Lange in ontvangst genomen tijdens de opening van de gelijknamige tentoonstelling in het Stadsarchief Amsterdam.


Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam
lees verder

Koos Breukel in Pakhuis De Zwijger

Expositie en boek Zoon
Geplaatst: 12-09-2018

In de serie Dutch Masters spreekt fotograaf Koos Breukel over volwassen worden en keuzes maken, over hoe hij zich verhoudt tot zijn camera en de mens die hij portretteert. Ook vertelt hij over de expositie en het gelijknamige boek Zoon, met intieme en soms ontroerende portretten die Koos maakte van zijn oudste zoon Casper, die dit jaar 18 wordt.

Pakhuis De Zwijger, grote zaal, Piet Heinkade 179, 20 uurlees verder

Amsterdam voor het voorbij is

Straatfotografie Dolf Toussaint
Geplaatst: 11-07-2018

Kinderen, kroeggangers en marktkooplui behoren tot de favoriete Amsterdammers van Dolf Toussaint (1924-2017). Vanaf de jaren zestig zwierf hij met zijn camera door de straten van Amsterdam en legde het dagelijks leven vast. Van de Jordaan tot de Albert Cuypmarkt en van Nieuw-West tot aan de Dam. Een selectie van zijn werk is nu te zien in het Stadsarchief Amsterdam. De Amsterdamse foto’s uit de tentoonstelling zijn gebundeld in het gelijknamige boek: Amsterdam voor het voorbij is.lees verder

Ga naar archief