Algemene Voorwaarden | Privacy
Website gebouwd door Intronet

ISBN 9789059373464

bestellen niet meer mogelijk

Share |

U kunt zich hier aanmelden als lid van het Genootschap Amstelodamum. U ontvangt dan voor
€ 50,- ieder jaar vier keer een maandblad en eenmaal een Jaarboek (224 pag), waarover u hier meer informatie vindt. U kunt Amstelodamum ook digitaal lezen, een abonnement is € 35,-, studenten betalen € 15,-

U kunt zich ook schriftelijk aanmelden:

Genootschap Amstelodamum
Antwoordnummer 10016 
2400 VB  Alphen aan den Rijn
(postzegel niet nodig)

Meer informatie vindt u op www.amstelodamum.nl

Amstelodamum 2012/4 okt-dec

Maandblad voor de kennis van AmsterdamBert van de Roemer verdiepte zich in de schildering boven de ingang van de burgerzaal van het stadhuis op de Dam, nu Koninklijk Paleis. Hij onderzocht een document uit de vroege achttiende eeuw met een programmatische beschrijving van de voorstelling, in feite een soort opdrachtbrief aan de schilder.

S.A.C. Dudok van Heel achterhaalde de identiteit van een echtpaar dat in 1655 werd geportretteerd door Bartholomeus van der Helst. Met behulp van het proefschrift dat Judith van Gent in 2011 schreef over de schilder - en dat veel nieuwe kleurenafbeeldingen bevatte - ontdekte Dudok van Heel wie er zijn afgebeeld in de Haarlemse duinen: Gabriel Marselis en Maria van Arckel.

David Mulder van het Stadsarchief Amsterdam onderzocht met de hulp van kunsthistorica Ester Wouthuysen het gebouw Plantage Muidergracht 107: een historische paardenstal, gebouwd ten behoeve van de trekpaarden van de Amsterdamsche Omnibus Maatschappij. Het grotendeels houten gebouw, opgetrokken in karakteristieke chaletstijl, dateert uit 1875 en is ontworpen door de bekende bouwmeester Gerlof Bartholomeus Salm (1831-1897). Sinds een grote brand in 2005 staat het te verkommeren. Voor het einde van dit kalenderjaar zullen de restanten, op last van de gemeente, waarschijnlijk worden gesloopt.

Verder in Amsterdamse notities een terugblik op de tentoonstelling In Memoriam.

De column 'Het Amsterdam van' is dit keer geschreven door Gabri van Tussenbroek, bouwhistoricus bij Bureau Monumenten & Archeologie en auteur van oa Amsterdam in 1597.


Verder verschenen in dit genre

Amstelodamum 2010/4 oktober-december Amstelodamum 2011/1 januari-maart Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2009 Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2012
Amstelodamum 2010/4 oktober-december
Maandblad voor de kennis van Amsterdam
  Amstelodamum 2011/1 januari-maart
Maandblad voor de kennis van Amsterdam
  Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2009
101ste Jaarboek van het Genootschap Amstelodamum
  Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2012
104de Jaarboek Genootschap Amstelodamum
meer info   meer info   meer info