Algemene Voorwaarden | Privacy
Website gebouwd door Intronet

ISBN 9789059373143

bestellen niet meer mogelijk

Share |

U kunt zich hier aanmelden als lid van het Genootschap Amstelodamum. U ontvangt dan voor
€ 50,- ieder jaar vier keer een maandblad en eenmaal een Jaarboek (224 pag), waarover u hier meer informatie vindt. U kunt Amstelodamum ook digitaal lezen, een abonnement is € 35,-, studenten betalen € 15,-

 

U kunt zich ook schriftelijk aanmelden:

Genootschap Amstelodamum
Antwoordnummer 10016 
2400 VB  Alphen aan den Rijn
(postzegel niet nodig)

Amstelodamum 2012/1 jan-mrt

Maandblad voor de kennis van Amsterdam


In deze editie van het Maandblad:

Van varkenskotten naar stadspaleizen

Op stadsplattegronden van rond 1600 is Amsterdam te zien met een dubbele ring van verdedigingswerken. Binnen de zestiende-eeuwse vestingwal staat nog de laatmiddeleeuwse stadsmuur. De nieuwe wal werd gebouwd omdat de hoge stenen muren, langs het Singel, de Kloveniersburgwal en de Geldersekade, geen stand zouden houden bij een belegering met modern geschut. Maar de oude stadsmuur bleef nog jaren staan na de aanleg van de nieuwe omwalling. Jaap Evert Abrahamse beschrijft de sloop van de oude verdedigingswerken in de jaren 1601-1603 en de gevolgen daarvan.

Gerrit Berckheyde en de Gouden Bocht in de Herengracht

Niet lang voor de plaatsing van de Amsterdamse grachtengordel op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO verwierf het Rijksmuseum een tweede schilderij van de Gouden Bocht door Gerrit Berckheyde, maar nu vanuit het oosten. Onmiddellijk rezen allerlei vragen. Zijn de twee schilderijen ooit tegenhangers geweest? Hoe staat het met de twee tekeningen die op het eerste gezicht ter voorbereiding van de twee schilderijen zijn gemaakt maar in details een latere bebouwing laten zien? Hoe is de verhouding tot andere schilderijen van de Herengracht door deze meester? Maakte Gerrit Berckheyde de stukken voor de vrije markt of voor een of meer opdrachtgevers? En, ten slotte, waarom maakte Joost van den Vondel in datzelfde Rampjaar een gedicht
– een van zijn laatste werken – op een van die schilderijen? Wouter Kloek en Norbert Middelkoop gaan op zoek naar antwoorden.

De thuishaven van de familie Bicker

Sinds december van 2010 hangt, dankzij een gulle schenking, een prachtig Havengezicht van Reinier Nooms in de Dutch Galleries van de National Gallery of Art in Washington. Henriette de Bruyn Kops-Rahusen beschrijft hoe enkele bijzondere details het ogenschijnlijk algemene thema van dit schilderij veranderen in een specifiek verhaal. Bovendien verbinden ze het met de stad Amsterdam en haar gloriedagen in het midden van de zeventiende eeuw.

Verder: het Amsterdam van Bas Lubberhuizen en recensies van Israel J. Olman (1883-1968). Componist en koordirigent, Frits Lugt, 1884-1970. Leven voor de kunst en Amsterdam. Een geschiedenis.


Liefhebbers van dit boek bestelden ook

  Verder verschenen in dit genre

Amsterdam Ceramics Amsterdam onbewolkt 4 Amstelodamum 2018/1 jan-mrt Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2009
Amsterdam Ceramics
A city’s history and an archaeological ceramics catalogue 1175-2011
  Amsterdam onbewolkt 4
  Amstelodamum 2018/1 jan-mrt
Maandblad voor de kennis van Amsterdam
  Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2009
101ste Jaarboek van het Genootschap Amstelodamum
meer info   meer info   meer info   meer info
 Fietsstad Amsterdam in The Guardian

Geplaatst: 25-06-2019

Op 25 juni heeft Engelse krant The Guardian aandacht besteed aan de protestposters die Amsterdam hielpen de fietshoofdstad van de wereld te worden. Een vermelding van Bike City Amsterdam, de Engelse vertaling van Fietsstad Amsterdam kon daarbij natuurlijk niet ontbreken! lees verder

Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam

Stadsarchief Amsterdam
Geplaatst: 25-04-2019

Begin april heeft wethouder Sharon Dijksma het eerste exemplaar van ‘Fietsstad Amsterdam’ van Fred Feddes en Marjolein de Lange in ontvangst genomen tijdens de opening van de gelijknamige tentoonstelling in het Stadsarchief Amsterdam.


Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam
lees verder

Koos Breukel in Pakhuis De Zwijger

Expositie en boek Zoon
Geplaatst: 12-09-2018

In de serie Dutch Masters spreekt fotograaf Koos Breukel over volwassen worden en keuzes maken, over hoe hij zich verhoudt tot zijn camera en de mens die hij portretteert. Ook vertelt hij over de expositie en het gelijknamige boek Zoon, met intieme en soms ontroerende portretten die Koos maakte van zijn oudste zoon Casper, die dit jaar 18 wordt.

Pakhuis De Zwijger, grote zaal, Piet Heinkade 179, 20 uurlees verder

Ga naar archief