Algemene Voorwaarden | Privacy
Website gebouwd door Intronet

bestellen

ISBN 9789059373143

€ 7,50

Share |

U kunt zich hier aanmelden als lid van het Genootschap Amstelodamum. U ontvangt dan voor
€ 50,- ieder jaar vier keer een maandblad en eenmaal een Jaarboek (224 pag), waarover u hier meer informatie vindt. U kunt Amstelodamum ook digitaal lezen, een abonnement is € 35,-, studenten betalen € 15,-

 

U kunt zich ook schriftelijk aanmelden:

Genootschap Amstelodamum
Antwoordnummer 10016 
2400 VB  Alphen aan den Rijn
(postzegel niet nodig)

Amstelodamum 2012/1 jan-mrt

Maandblad voor de kennis van Amsterdam


In deze editie van het Maandblad:

Van varkenskotten naar stadspaleizen

Op stadsplattegronden van rond 1600 is Amsterdam te zien met een dubbele ring van verdedigingswerken. Binnen de zestiende-eeuwse vestingwal staat nog de laatmiddeleeuwse stadsmuur. De nieuwe wal werd gebouwd omdat de hoge stenen muren, langs het Singel, de Kloveniersburgwal en de Geldersekade, geen stand zouden houden bij een belegering met modern geschut. Maar de oude stadsmuur bleef nog jaren staan na de aanleg van de nieuwe omwalling. Jaap Evert Abrahamse beschrijft de sloop van de oude verdedigingswerken in de jaren 1601-1603 en de gevolgen daarvan.

Gerrit Berckheyde en de Gouden Bocht in de Herengracht

Niet lang voor de plaatsing van de Amsterdamse grachtengordel op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO verwierf het Rijksmuseum een tweede schilderij van de Gouden Bocht door Gerrit Berckheyde, maar nu vanuit het oosten. Onmiddellijk rezen allerlei vragen. Zijn de twee schilderijen ooit tegenhangers geweest? Hoe staat het met de twee tekeningen die op het eerste gezicht ter voorbereiding van de twee schilderijen zijn gemaakt maar in details een latere bebouwing laten zien? Hoe is de verhouding tot andere schilderijen van de Herengracht door deze meester? Maakte Gerrit Berckheyde de stukken voor de vrije markt of voor een of meer opdrachtgevers? En, ten slotte, waarom maakte Joost van den Vondel in datzelfde Rampjaar een gedicht
– een van zijn laatste werken – op een van die schilderijen? Wouter Kloek en Norbert Middelkoop gaan op zoek naar antwoorden.

De thuishaven van de familie Bicker

Sinds december van 2010 hangt, dankzij een gulle schenking, een prachtig Havengezicht van Reinier Nooms in de Dutch Galleries van de National Gallery of Art in Washington. Henriette de Bruyn Kops-Rahusen beschrijft hoe enkele bijzondere details het ogenschijnlijk algemene thema van dit schilderij veranderen in een specifiek verhaal. Bovendien verbinden ze het met de stad Amsterdam en haar gloriedagen in het midden van de zeventiende eeuw.

Verder: het Amsterdam van Bas Lubberhuizen en recensies van Israel J. Olman (1883-1968). Componist en koordirigent, Frits Lugt, 1884-1970. Leven voor de kunst en Amsterdam. Een geschiedenis.


Liefhebbers van dit boek bestelden ook

  Verder verschenen in dit genre

Paleis voor alle burgers D'Ailly's Historische gids van Amsterdam Amstelodamum 2013/2 april-juni Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2011
Paleis voor alle burgers
Van Burgerziekenhuis tot hotel
  D'Ailly's Historische gids van Amsterdam
De stadsuitbreidingen 1860-1935
  Amstelodamum 2013/2 april-juni
Maandblad voor de kennis van Amsterdam
  Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2011
103de jaarboek van het Genootschap Amstelodamum
meer info   meer info   meer info   meer info
 Coolsingel Rotterdam

Lezingen Paul van de Laar
Geplaatst: 15-11-2017

In het boek Coolsingel brengt Paul van de Laar een ode aan het kloppende hart van Rotterdam. De straat gaat op de schop en dat grijpt hij aan om uit te zoeken waarom Coolsingel zo'n bijzondere straat is.
In het Rotterdam Museum kunt u tot 8 april 2018 naar de gelijknamige tentoonstelling en in de komende maanden zal Van de Laar er ook een aantal lezingen geven, te beginnen op zondag 19 november. Het onderwerp is dan de Zandstraatbuurt.

 lees verder

Boekpresentatie 'Amsterdam streethearts'

woensdag 19 juli, The Queens'Head
Geplaatst: 14-07-2017

Op woensdag 19 juli presenteren wij het boek Amsterdam streethearts waarin fotografe Shirley Agudo de kleurrijke dragcultuur van Amsterdam heeft vastgelegd, in café The Queen's Head op de Zeedijk. Vanaf 19:30 bent u van harte welkom.lees verder

Expositie Amsterdam Streethearts

Foto's Shirley Agudo te zien bij IHLIA
Geplaatst: 12-07-2017

Amsterdam Streethearts, met ruim 400 foto's van de Canal Pride, Hartjesdag en de Drag Queen Olympics, verschijnt op 20 juli. Fotografe Shirley Agudo toont een aantal van de foto's uit het boek bij IHLIA in de Openbare Bibliotheek.

OBA, 3e etage, Oosterdokskade 143, te zien van 14 juli t/m 6 augustus 2017

 lees verder

Ga naar archief