Algemene Voorwaarden | Privacy
Website gebouwd door Intronet

ISBN 9789059373020

€ 7,50

Share |

48 pagina's

U kunt zich hier aanmelden als lid van het Genootschap Amstelodamum. U ontvangt dan voor
€ 50,- ieder jaar vier keer een maandblad en eenmaal een Jaarboek (224 pag), waarover u hier meer informatie vindt. U kunt Amstelodamum ook digitaal lezen, een abonnement is € 35,-, studenten betalen € 15,-

U kunt zich ook schriftelijk aanmelden:

Genootschap Amstelodamum
Antwoordnummer 10016 
2400 VB  Alphen aan den Rijn
(postzegel niet nodig)

Meer informatie vindt u op www.amstelodamum.nl

Amstelodamum 2011/4 okt-dec

Maandblad voor de kennis van Amsterdam


In deze editie van het Maandblad:

Een portret van Jan Six van Chandelier?
Tussen de namen van de grote Hollandse dichters uit de zeventiende eeuw, Vondel, Cats, Hooft, Bredero en Huygens, is die van de Amsterdamse dichter Jan Six van Chandelier (1620-1695) een relatief onbekende. Als eigenzinnig dichter neemt hij in de Nederlandse literatuurgeschiedenis een aparte plaats in. Vooral in de laatste decennia is de aandacht voor het dichtwerk van Six groeiende en daardoor wordt ook de nieuwsgierigheid naar de persoon van de dichter gevoed. Helaas zijn er geen geschilderde portretten van hem bekend. Een uit het derde kwart van de achttiende eeuw stammende tekening van Jan Stolker naar een zeventiende-eeuws voorbeeld is, zoals Gerdien Wuestman in dit artikel reconstrueert, een fantasieportret.

Het Tropenmuseum in Amsterdam
Op 12 oktober 2011 maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken bekend de subsidie voor de culturele activiteiten van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) stop te zetten. Hierdoor wordt het voortbestaan van het Tropenmuseum, dat onderdeel is van het KIT, ernstig bedreigd. Het lijkt een onwerkelijk bericht. Alleen al vanwege de belangrijke historische waarde van het gebouw en de collectie, beide nauw verbonden met een deel van de Nederlandse (koloniale) geschiedenis, is het bestaansrecht van het museum onbetwistbaar. Bovendien heeft het Tropenmuseum een traditie opgebouwd in vernieuwende museale presentaties. Leonie Wingen beschijft dit Amsterdamse museum, dat misschien wel het eerste moderne museum van Nederland was.

Twintig jaar stadsecologie in historisch perspectief
Tijdens de novemberlezingen van 2010 sprak Geert Timmermans in het kader van het thema ‘Groen’ over de werkzaamheden van de stadsecologen bij de Dienst Ruimtelijke Ordening. Voor Amstelodamum plaatst hij die werkzaamheden in historisch perspectief.

Verder in dit nummer: het Amsterdam van Judikje Kiers, directeur van Museum Ons’ Lieve Heer op Solder en het Bijbels Museum, en een gesprek met de vertrekkende bestuursleden Gerrit van der Plas (penningmeester) en Piet Hein Gerver (secretaris) over een kwart eeuw Amstelodamum.


Verder verschenen in dit genre

Amstelodamum 2009/2 april-juni Amstelodamum 2016 / 2 mrt-juni Amstelodamum 2013/3-4 juli-dec Amstelodamum 2014/1  jan-maart
Amstelodamum 2009/2 april-juni
Maandblad voor de kennis van Amsterdam
  Amstelodamum 2016 / 2 mrt-juni
Maandblad voor de kennis van Amsterdam
  Amstelodamum 2013/3-4 juli-dec
Maandblad voor de kennis van Amsterdam
  Amstelodamum 2014/1 jan-maart
Maandblad voor de kennis van Amsterdam
meer info   meer info   meer info   meer info
 Fietsstad Amsterdam in The Guardian

Geplaatst: 25-06-2019

Op 25 juni heeft Engelse krant The Guardian aandacht besteed aan de protestposters die Amsterdam hielpen de fietshoofdstad van de wereld te worden. Een vermelding van Bike City Amsterdam, de Engelse vertaling van Fietsstad Amsterdam kon daarbij natuurlijk niet ontbreken! lees verder

Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam

Stadsarchief Amsterdam
Geplaatst: 25-04-2019

Begin april heeft wethouder Sharon Dijksma het eerste exemplaar van ‘Fietsstad Amsterdam’ van Fred Feddes en Marjolein de Lange in ontvangst genomen tijdens de opening van de gelijknamige tentoonstelling in het Stadsarchief Amsterdam.


Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam
lees verder

Koos Breukel in Pakhuis De Zwijger

Expositie en boek Zoon
Geplaatst: 12-09-2018

In de serie Dutch Masters spreekt fotograaf Koos Breukel over volwassen worden en keuzes maken, over hoe hij zich verhoudt tot zijn camera en de mens die hij portretteert. Ook vertelt hij over de expositie en het gelijknamige boek Zoon, met intieme en soms ontroerende portretten die Koos maakte van zijn oudste zoon Casper, die dit jaar 18 wordt.

Pakhuis De Zwijger, grote zaal, Piet Heinkade 179, 20 uurlees verder

Ga naar archief