Algemene Voorwaarden | Privacy
Website gebouwd door Intronet

ISBN 9789059372894

€ 7,50

Share |

48 blz., in kleur

U kunt zich hier aanmelden als lid van het Genootschap Amstelodamum. U ontvangt dan voor
€ 50,- ieder jaar vier keer een maandblad en eenmaal een Jaarboek (224 pag), waarover u hier meer informatie vindt. U kunt Amstelodamum ook digitaal lezen, een abonnement is € 35,-, studenten betalen € 15,-

U kunt zich ook schriftelijk aanmelden:

Genootschap Amstelodamum
Antwoordnummer 10016 
2400 VB  Alphen aan den Rijn
(postzegel niet nodig)

Meer informatie vindt u op www.amstelodamum.nl

Amstelodamum 2011/2 april-juni

Maandblad voor de kennis van Amsterdam


De column is deze keer van Pauline Kruseman, oud-directeur van het Amsterdam Museum. Zij heeft zich altijd ingezet voor het behoud van cultureel erfgoed en maakt zich ernstige zorgen om de bezuinigingen in de cultuursector. Zij blikt terug op de totstandkoming van het nieuwe Collectiecentrum van het Amsterdam Museum, dat op 27 oktober zal worden geopend. Hier zal het depot worden gevestigd met restauratieatelier. De nieuwbouw op het Cornelis Douwesterrein in Amsterdam-Noord (5 minuten fietsen vanaf de pont NDSM-werf) kon er komen dankzij de inzet van museummedewerkers, betrokken wethouders en de gemeenteraad. En Kruseman wil maar zeggen: zorgen voor een collectie is niet iets wat je niet kunt doen...

Het klooster van de Nieuwe Nonnen
In of kort voor 1402 werd op een landtong in een brede bocht van de Amstel (ten oosten van het Rokin) het Nieuwe Nonnenklooster gebouwd. Op dat terrein werd later het Binnengasthuis gerealiseerd, maar ondanks de vele transformaties is het klooster nog steeds te traceren.
Gerrit Vermeer en Gert Eijkelboom beschrijven de geschiedenis van het complex.

Bemoedigende schilderingen
De schilder Hobbe Smith (1862-1942), specialist in schepen en riviergezichten, kreeg in 1913 van de gemeente opdracht tot het schilderen van een serie havengezichten. Hij kreeg hiervoor van de havendienst een boot tot zijn beschikking zodat hij de haven kon rondvaren tot aan het Noordzeekanaal aan toe. De twaalf kolossale doeken die hij schilderde kregen een plaats in het Amsterdam-paviljoen van de ENTOS, de Eerste Nederlandsche Tentoonstelling op Scheepvaartgebied, op de Buiksloterham en in de Tolhuistuin.
De havengezichten bevinden zich nog altijd in de stedelijke kunstverzameling, maar zijn inmiddels min of meer vergeten. Van de schilderijen bestaan slechts matige afbeeldingen, één doek uitgezonderd. Met behulp van een overzichtsfoto van het paviljoen en contemporaine beschrijvingen identificeerden Daphne Willemsen en Norbert Middelkoop van het Amsterdam Museum de voorstellingen, in de hoop op een goede bestemming voor de serie in de toekomst.

In de rubriek recensies worden onder meer besproken: Historische atlas van Amsterdam. Van veendorp tot hoofdstad. En Backer - Een Amsterdamse familie in beeld.


Liefhebbers van dit boek bestelden ook

  Verder verschenen in dit genre

In opdracht D'Ailly's Historische gids van Amsterdam Amstelodamum 2016/1 januari-maart Amstelodamum 2012/2 apr-juni
In opdracht
Amsterdam in foto's
  D'Ailly's Historische gids van Amsterdam
De stadsuitbreidingen 1860-1935
  Amstelodamum 2016/1 januari-maart
Maandblad voor de kennis van Amsterdam
  Amstelodamum 2012/2 apr-juni
Maandblad voor de kennis van Amsterdam
meer info   meer info   meer info   meer info
 Fietsstad Amsterdam in The Guardian

Geplaatst: 25-06-2019

Op 25 juni heeft Engelse krant The Guardian aandacht besteed aan de protestposters die Amsterdam hielpen de fietshoofdstad van de wereld te worden. Een vermelding van Bike City Amsterdam, de Engelse vertaling van Fietsstad Amsterdam kon daarbij natuurlijk niet ontbreken! lees verder

Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam

Stadsarchief Amsterdam
Geplaatst: 25-04-2019

Begin april heeft wethouder Sharon Dijksma het eerste exemplaar van ‘Fietsstad Amsterdam’ van Fred Feddes en Marjolein de Lange in ontvangst genomen tijdens de opening van de gelijknamige tentoonstelling in het Stadsarchief Amsterdam.


Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam
lees verder

Koos Breukel in Pakhuis De Zwijger

Expositie en boek Zoon
Geplaatst: 12-09-2018

In de serie Dutch Masters spreekt fotograaf Koos Breukel over volwassen worden en keuzes maken, over hoe hij zich verhoudt tot zijn camera en de mens die hij portretteert. Ook vertelt hij over de expositie en het gelijknamige boek Zoon, met intieme en soms ontroerende portretten die Koos maakte van zijn oudste zoon Casper, die dit jaar 18 wordt.

Pakhuis De Zwijger, grote zaal, Piet Heinkade 179, 20 uurlees verder

Ga naar archief