Algemene Voorwaarden | Privacy
Website gebouwd door Intronet

ISBN 9789059372870

€ 7,50

Share |

48 blz., deels in kleur

U kunt zich hier aanmelden als lid van het Genootschap Amstelodamum. U ontvangt dan voor
€ 50,- ieder jaar vier keer een maandblad en eenmaal een Jaarboek (224 pag), waarover u hier meer informatie vindt. U kunt Amstelodamum ook digitaal lezen, een abonnement is € 35,-, studenten betalen € 15,-

U kunt zich ook schriftelijk aanmelden:

Genootschap Amstelodamum
Antwoordnummer 10016 
2400 VB  Alphen aan den Rijn
(postzegel niet nodig)

Meer informatie vindt u op www.amstelodamum.nl

 

Amstelodamum 2011/1 januari-maart

Maandblad voor de kennis van Amsterdam


Herberg Het Orgeltje
In de nalatenschap van fotograaf Jacob Olie bevond zich onder meer een tekening van de voormalige herberg Het Orgeltje. Nadat deze in 1971 bij het Gemeentearchief was terechtgekomen, stelde juffrouw Van Eeghen aan de lezers van het Maandblad Amstelodamum de vraag waar de herberg precies had gestaan. Fred van Kooij zocht het uit en geeft in dit maandblad het antwoord.

Reiniging en herstel van de buitengevels van het Koninklijk Paleis op de Dam.
Wilem van Bennekom was aanwezig bij het debat dat plaatsvond tijdens het tweede colloquium over de kwestie en doet verslag.

Schilderachtig Borssenburg
In 2010 verwierf de National Gallery of Art in Washington een voorheen onbekend wintergezicht door Adam van Breen uit 1611. Afgebeeld op het schilderij, zo blijkt, is de Amstel met Amsterdam aan de einder. Rozemarijn Landsman onderzocht het doek nader en concludeert dat een opmerkelijk gebouw op de oever geïdentificeerd kan worden als de hofstede Borssenburg. Deze hofstede was van 1596 tot 1613 in bezit van koopman Abraham Verbeeck, die waarschijnlijk de opdrachtgever voor het schilderij geweest.

Het onverwachte gelijk van Van Eesteren. Buurtwinkels in Slotermeer tussen 1953 en 2011
In 2001 presenteerden de gemeente Amsterdam en de samenwerkende woningbouwverenigingen een plan voor de ingrijpende stedelijke vernieuwing van de Westelijke Tuinsteden: Richting Parkstad 2015. Tijdens de laatste fase zou Slotermeer aan de beurt komen, maar door de crisis in de woningmarkt is het vernieuwingsproces grotendeels gestopt. Dit biedt een goed moment om stil te staan bij de (bedreigde) historische waarden van de wijk. In het artikel van Reinout Klaarenbeek staan de buurtwinkels in Slotermeer centraal.

Verder oa: Het Amsterdam van Henk van Nierop en recensies van Hausbau in Holland. Baugeschichte und Stadtentwicklung, D'Ailly's Historische gids van Amsterdam. Stadsuitbreidingen 1860-1935 en Covens & Mortier. A Map Publishing house in Amsterdam 1685-1866.


Verder verschenen in dit genre

Amstelodamum 2012/3 juli-sept Amstelodamum 2012/1 jan-mrt Amstelodamum 2015/1 jan-mrt Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2014
Amstelodamum 2012/3 juli-sept
Maandblad voor de kennis van Amsterdam
  Amstelodamum 2012/1 jan-mrt
Maandblad voor de kennis van Amsterdam
  Amstelodamum 2015/1 jan-mrt
Maandblad voor de kennis van Amsterdam
  Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2014
105de Jaarboek Genootschap
meer info   meer info   meer info   meer info
 Fietsstad Amsterdam in The Guardian

Geplaatst: 25-06-2019

Op 25 juni heeft Engelse krant The Guardian aandacht besteed aan de protestposters die Amsterdam hielpen de fietshoofdstad van de wereld te worden. Een vermelding van Bike City Amsterdam, de Engelse vertaling van Fietsstad Amsterdam kon daarbij natuurlijk niet ontbreken! lees verder

Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam

Stadsarchief Amsterdam
Geplaatst: 25-04-2019

Begin april heeft wethouder Sharon Dijksma het eerste exemplaar van ‘Fietsstad Amsterdam’ van Fred Feddes en Marjolein de Lange in ontvangst genomen tijdens de opening van de gelijknamige tentoonstelling in het Stadsarchief Amsterdam.


Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam
lees verder

Koos Breukel in Pakhuis De Zwijger

Expositie en boek Zoon
Geplaatst: 12-09-2018

In de serie Dutch Masters spreekt fotograaf Koos Breukel over volwassen worden en keuzes maken, over hoe hij zich verhoudt tot zijn camera en de mens die hij portretteert. Ook vertelt hij over de expositie en het gelijknamige boek Zoon, met intieme en soms ontroerende portretten die Koos maakte van zijn oudste zoon Casper, die dit jaar 18 wordt.

Pakhuis De Zwijger, grote zaal, Piet Heinkade 179, 20 uurlees verder

Ga naar archief