Algemene Voorwaarden | Privacy
Website gebouwd door Intronet

ISBN 9789059372788

€ 19,50 - Bestellen niet meer mogelijk

Share |

184 pagina’s
circa 70 illustraties 
Twee wandelingen en één fietstocht

Dit boek is nog wel verkrijgbaar bij Boekhandel Los in Bussum.

Het beste mijner paradijzen

Wandelen door het Gooi met Van Eeden, Van Deyssel en anderen
Ronny Boogaart en Eric de Rooij

Dankzij de aanleg van de spoorlijn Amsterdam-Amersfoort in 1874 werd het Gooi een creatieve broedplaats voor schrijvers, schilders, wereldverbeteraars en dichters. Het werd ook een populaire streek voor veel Tachtigers. In dit boek volgen we vooral twee van hen, Frederik van Eeden en Lodewijk van Deyssel.
De wandel- en fietstochten in deze literaire reisgids voeren langs de laatste resten van Van Eedens utopie, de kolonie Walden in Bussum, en in Hilversum langs locaties uit de jeugd van Van Deyssel. In Baarn loopt de route langs het monumentale huis dat Van Deyssel cadeau kreeg van zijn vrienden, maar waar hij diep ongelukkig was. Onderweg ontmoeten we volop andere schrijvers en dichters.  Louis Couperus, Willem Kloos, Herman Gorter en Carry van Bruggen, maar ook tijdgenoten met een vergeten oeuvre. Welke dichter wurgde zijn vrouw met een laken? Wie speelde graag cricket? En waarom trok de schrijver Adriaan van Oordt in zijn hut op Walden middeleeuwse kleren aan?
Het beste mijner paradijzen biedt aan de hand van dagboeken, brieven, romanfragmenten en poëzie een (hernieuwde) kennismaking met de rijke Nederlandse literatuur aan het einde van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw.

Ronny Boogaart is docent Nederlandse taalkunde en taalbeheersing aan de Universiteit Leiden.
Eric de Rooij is historicus en humanistisch raadsman. Eerder publiceerden ze Hart van mijn land ik ben terug. Een literaire wandeling door het Zeeland van Hans Warren.

In de media
'Dit verzorgde boek (mooie foto's, mooi gedrukt, tot in de puntjes verzorgde tekst)...' Marc van Oostendorp op Neder-L.

'In de mooie en informatieve reeks "Literaire wandelingen" is nu Het Gooi aan de beurt... De wandelingen verrassen door de bekende en minder bekende namen, gebeurtenissen en plaatsen die een rol speelden in het leven van deze bekende Tachtigers. Dit boekje geeft veel goed gekozen informatie uit dagboeken en gedenkschriften. De uitgave is rijk geïllustreerd met foto's en tekeningen uit de tijd rond 1900. Tekst en illustraties maken dit boekje al tot een kijk- en leesgenot voor er nog maar een stap van een wandeling is gezet.' - NBD / Biblion

Frederik van Eeden in bewegende beelden op Walden: klik op dit filmpje uit 1930 en kijk vanaf minuut 8.

En hier Lodewijk van Deijssel in bewegende beelden èn in geluid (wat de goede man zegt behoort niet bepaald tot het scherpzinnigst wat zijn geest heeft voortgebracht, het is 1934 - 'literatuur is een grondbestanddeel van het rasbewustzijn').


Verder verschenen in dit genre

De Parelduiker 2009/1 'Ik heb u den Havelaar niet verkocht' De Parelduiker 2010/1-2 Awaters spoor
De Parelduiker 2009/1
Chr. J. van Geel (1917-1974)
  'Ik heb u den Havelaar niet verkocht'
Multatuli contra Van Lennep
  De Parelduiker 2010/1-2
Jeroen Brouwers 70 jaar
  Awaters spoor
Literaire omzwervingen door het Utrecht van Martinus Nijhoff
meer info   meer info   meer info   meer info
 Boekpresentatie 'Amsterdam streethearts'

woensdag 19 juli, The Queens'Head
Geplaatst: 14-07-2017

Op woensdag 19 juli presenteren wij het boek Amsterdam streethearts waarin fotografe Shirley Agudo de kleurrijke dragcultuur van Amsterdam heeft vastgelegd, in café The Queen's Head op de Zeedijk. Vanaf 19:30 bent u van harte welkom.lees verder

Expositie Amsterdam Streethearts

Foto's Shirley Agudo te zien bij IHLIA
Geplaatst: 12-07-2017

Amsterdam Streethearts, met ruim 400 foto's van de Canal Pride, Hartjesdag en de Drag Queen Olympics, verschijnt op 20 juli. Fotografe Shirley Agudo toont een aantal van de foto's uit het boek bij IHLIA in de Openbare Bibliotheek.

OBA, 3e etage, Oosterdokskade 143, te zien van 14 juli t/m 6 augustus 2017

 lees verder

Een Franse middag met Joseph Roth in De Brakke Grond

zaterdag 27 mei, 16:00 uur
Geplaatst: 16-05-2017

Op de 78e sterfdag van Joseph Roth presenteren wij nieuwe vertalingen van zijn werk door Els Snick. In 'In het land van de eeuwige zomer' portretteert Roth Frankrijk en de Fransen in talloze reportages, brieven en essays.

De boekpresentatie zal plaatsvinden in De Brakke Grond. M.m.v. Els Snick, Bart van Loo en Ilse Lazaroms. Met muziek van Stan Maris en Emile Van Helleputte. 


Een Franse middag met Joseph Roth in De Brakke Grond
lees verder

Ga naar archief