Algemene Voorwaarden | Privacy
Website gebouwd door Intronet

ISBN 9789059372689

7,50

Share |

48 blz., deels in kleur

ISBN 9789059372689

U kunt zich hier aanmelden als lid van het Genootschap Amstelodamum. U ontvangt dan voor
€ 50,- ieder jaar vier keer een maandblad en eenmaal een Jaarboek (224 pag), waarover u hier meer informatie vindt. U kunt Amstelodamum ook digitaal lezen, een abonnement is € 35,-, studenten betalen € 15,-

U kunt zich ook schriftelijk aanmelden:

Genootschap Amstelodamum
Antwoordnummer 10016 
2400 VB  Alphen aan den Rijn
(postzegel niet nodig)

Meer informatie vindt u op www.amstelodamum.nl

Amstelodamum 2010/2 april-juni

Maandblad voor de kennis van Amsterdam


Net als nu, is in het verleden voor de stad de bereikbaarheid altijd belangrijk geweest. De wegen en grachten moesten goed begaanbaar zijn. Geleidelijk kregen ook prestige en uiterlijk schoon meer gewicht en het stadsbestuur stelde daarom iemand aan om gezichtsbepalende projecten aan te sturen.
De eerste stadsarchitect, Daniel Stalpaert, werd aangesteld in 1648. Hij begeleidde veel grote bouwprojecten, die weliswaar niet van zijn hand waren. De functie hield uiteindelijk op te bestaan in 1969, maar recent nog is vanwege de vele moeizame grote (ver-)bouwprojecten die in de stad aan de gang zijn geopperd deze weer in ere te herstellen.
Het feitelijke ontwerpen wordt in kunsthistorisch onderzoek altijd als de belangrijkste activiteit van de stadsarchitect beschouwd. In dit themanummer van Amstelodamum wordt van verschillende bekende stadsarchitecten bekeken wat hen achteraf het meest typeert. Was Stalpaert naar huidige inzichten misschien meer een projectmanager dan een ontwerper? Hoe belangrijk was het maken van planningen en begrotingen? Waarom werd A.W. Weissman al na drieënhalf jaar uit zijn functie ontheven? En waarom werden in 1746 legerofficieren aangesteld in de leiding van het Amsterdamse stadsbouwbedrijf?
De gastcolumn ‘Het Amsterdam van...’ is deze keer van stedenbouwkundige Ton Schaap, die zich onder meer bezighoudt met de IJ-oevers.


Verder verschenen in dit genre

Amstelodamum 2013/2 april-juni Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2016 Amstelodamum 2015/4 okt-dec Amstelodamum 2014/2 april-juni
Amstelodamum 2013/2 april-juni
Maandblad voor de kennis van Amsterdam
  Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2016
108ste Jaarboek
  Amstelodamum 2015/4 okt-dec
Maandblad voor de kennis van Amsterdam
  Amstelodamum 2014/2 april-juni
Maandblad voor de kennis van Amsterdam
meer info   meer info   meer info   meer info
 Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam

Stadsarchief Amsterdam
Geplaatst: 25-04-2019

Begin april heeft wethouder Sharon Dijksma het eerste exemplaar van ‘Fietsstad Amsterdam’ van Fred Feddes en Marjolein de Lange in ontvangst genomen tijdens de opening van de gelijknamige tentoonstelling in het Stadsarchief Amsterdam.


Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam
lees verder

Koos Breukel in Pakhuis De Zwijger

Expositie en boek Zoon
Geplaatst: 12-09-2018

In de serie Dutch Masters spreekt fotograaf Koos Breukel over volwassen worden en keuzes maken, over hoe hij zich verhoudt tot zijn camera en de mens die hij portretteert. Ook vertelt hij over de expositie en het gelijknamige boek Zoon, met intieme en soms ontroerende portretten die Koos maakte van zijn oudste zoon Casper, die dit jaar 18 wordt.

Pakhuis De Zwijger, grote zaal, Piet Heinkade 179, 20 uurlees verder

Amsterdam voor het voorbij is

Straatfotografie Dolf Toussaint
Geplaatst: 11-07-2018

Kinderen, kroeggangers en marktkooplui behoren tot de favoriete Amsterdammers van Dolf Toussaint (1924-2017). Vanaf de jaren zestig zwierf hij met zijn camera door de straten van Amsterdam en legde het dagelijks leven vast. Van de Jordaan tot de Albert Cuypmarkt en van Nieuw-West tot aan de Dam. Een selectie van zijn werk is nu te zien in het Stadsarchief Amsterdam. De Amsterdamse foto’s uit de tentoonstelling zijn gebundeld in het gelijknamige boek: Amsterdam voor het voorbij is.lees verder

Ga naar archief