Algemene Voorwaarden | Privacy
Website gebouwd door Intronet

ISBN 9789059371408

Niet leverbaar

Share |

vormgeving Piet Gerards Ontwerpers
160 blz.
ruim 50 illustraties
ingenaaide paperback

Andere delen in de Parelduikerreeks
deel 1: J.C. Bloem meester-dichter
deel 2: F. Bordewijk, Nagelaten documeneten
deel 4: Wie was Hans Boslowits? Gerard Reves debuut ontrafeld

U kunt ook intekenen op de gehele reeks. Abonnees op De Parelduiker krijgen € 2,90 korting op elk deel van de reeks. Stuurt u een mail naar verkoop@lubberhuizen.nl.

Een dandy in de Oriënt

Louis Couperus in Afrika
José Buschman

De Parelduikerreeks 3

Couperus reisde in 1920-’21 zes maanden rond in Algerije en Tunesië en keek zijn ogen uit. Een reconstructie van zijn reis aan de hand van niet eerder gepubliceerde foto’s en reisverslagen leert dat hij ook minder sprookjesachtige taferelen moet hebben gezien.

Vanwege hun levendigheid en persoonlijke inslag hebben de reisboeken van Louis Couperus (1863-1923) altijd de aandacht getrokken van liefhebbers en onderzoekers. Met uitzondering van het curieuze Met Louis Couperus in Afrika, dat in 1921 verscheen.
Overal zag hij naar eigen zeggen de sprookjes van Duizend-en-één-nacht; zijn reisverslagen geuren en kleuren dan ook als een oriëntaalse aquarel van Delacroix. Maar was dat alles wat Couperus zag? Hoe keek hij aan tegen de Franse overheersing, de islam en de armoede?
José Buschman volgt Couperus’ reis aan de hand van citaten uit zijn boek en niet eerder gebruikte, historische foto’s. De schrijfster trekt verrassende conclusies over het schrijverschap van Couperus en pleit voor een nieuwe, moderne kijk op zijn Afrikaanse reisverslag.

José Buschman is historica. Zij is medeoprichter van het Louis Couperus Genootschap en drager van de Louis Couperus Penning. Ze publiceerde onder meer Zoo ik iets ben, ben ik een Hagenaar en Den Haag, stad boordevol Bordewijk. Ook Couperus Culinair. De lievelingsgerechten van Louis Couperus is van haar hand.

Couperus op YouTube: Couperus wordt 60 (9 juni 1923), Eline Vere door het Nationaal Toneel, Van oude mensen (regie Ger Thijs).

Kijk met de ogen van Couperus naar het Tunesië van 1920 en volg hier een reis in de jaren twintig per boot naar Noord-Afrika en een reis door Marokko, Algerije en Tunesië.

In de media
'Waarom is dit boek zo mooi? José Buschman heeft Couperus serieus genomen en ze is op zoek gegaan naar de vraag wat er precies met hem aan de hand is. Ze heeft een adembenemende hoeveelheid tijdgenoten gevolgd op hun reizen door hetzelfde gebied; van de travestiete Zwitserse Isabelle Eberhardt tot de gereformeerde voorman Kuyper. Wat zagen zij dat Couperus niet zag? De beschrijving van hun ervaringen tonen Algerije niet alleen in de exotische variant; hier wordt ook kritiek op land en bestuur duidelijk, de kritiek op de Islam, de kritiek op de Franse overheersing. En dat alles heeft José Buschman opgeschreven in een stijl die geschiedenis leesbaar maakt; ik heb voortdurend moeten grijnzen om het onderhuidse commentaar... Couperus zou met deze commentator en met het boek vast zeer ingenomen zijn geweest, en ik ben dat ook.' - Marjolijn Februari

'Couperus' ongemak met zijn werk in opdracht, de ontmanteling van de Oriëntaalse droom en de ambivalentie van de reiservaring worden subtiel en met superieur blijk van kennis geschetst.... bijzonder boeiend... elegant en met lichte humor geschreven en fraai geïllustreerd'. - Esther Wils in het AD

'Hoe dat komt, die indruk van een betrouwbare schrijver die de essentie goed raakt, moet te maken hebben met Buschmans tone of voice, meer nog dan met haar kennis van Couperus - al wordt die overtuigend tentoongespreid, tot in de noten en het register aan toe... Een dandy in de Oriënt leest als een dubbel reisverslag... Het resultaat is zeer lezenswaardig.' - Pieter van den Blink in Vrij Nederland

'met Een dandy in de Oriënt heeft José Buschman ons een pareltje geschonken dat fonkelt aan het snoer van de Couperus-research'. - Caspar Wintermans in Gay News

'toegankelijk geschreven in een vlotte stijl en rijkelijk geïllustreerd... met veel nooit eerder gereproduceerd beeldmateriaal... Buschmans doorwrochte bestudering van de manuscripten levert interessante ontdekkingen op. Zij laten zien hoe het oriëntalisme in het werk van Couperus een rol speelt... een historische aanpak, die gebruik maakt van werkelijk alle mogelijke bronnen. De editiegeschiedenis en de receptie van de feuilletons zijn goed beschreven. Haar onderzoek toont overtuigend aan dat een groot aantal uiteenlopende omstandigheden, alsmede Couperus' eigenschap de werkelijkheid 'als accesoire voor zijn fantasie' te beschouwen, de representatie van de Oriënt in de reisbrieven in hoge mate heeft beïnvloed. Met haar conclusie, dat Met Louis Couperus in Afrika ons 'een even onthullend als ontroerend zelfportret van de schrijver' oplevert, kan ik het na lezing van dit mooie boek alleen maar roerend eens zijn.' - A.B.C. Swart in Vooys


Liefhebbers van dit boek bestelden ook

  Verder verschenen in dit genre

Couperus Culinair Abonnement De Parelduiker Waar het me slecht gaat is mijn vaderland De Parelduiker 2014/4-5
Couperus Culinair
De lievelingsgerechten van Louis Couperus
  Abonnement De Parelduiker
  Waar het me slecht gaat is mijn vaderland
Joseph Roth in Nederland en België
  De Parelduiker 2014/4-5
Wie is L.Th. Lehmann?
meer info   meer info   meer info   meer info
 De Wilde Stad: fotograaf Frans Lemmens signeert en op de foto met kat Abatutu

14 maart 2018
Geplaatst: 27-02-2018

Fotograaf Frans Lemmens signeert in de winkel van I AMSTERDAM (achterzijde A'dam Centraal) zijn prachtige fotoboek bij de film De Wilde Stad over de natuur in Amsterdam op 14 maart tussen 14 en 16 uur.lees verder

Parelduikermiddag 17 maart 2018

Natuur en Nescio
Geplaatst: 20-02-2018

Sprekers zijn Lieneke Frerichs over Nescio en zijn liefde voor de natuur en de stad Amsterdam, en Kester Freriks over drie grote natuurliefdes in het landschap van nu: de stilte, de openheid en het duister. Dichter Maartje Smits leest voor uit haar bundel 'Hoe ik een bos begon in mijn badkamer'.

natuur parelduiker nescio wilem van toornlees verder

Coolsingel Rotterdam

Lezingen Paul van de Laar
Geplaatst: 15-11-2017

In het boek Coolsingel brengt Paul van de Laar een ode aan het kloppende hart van Rotterdam. De straat gaat op de schop en dat grijpt hij aan om uit te zoeken waarom Coolsingel zo'n bijzondere straat is.
In het Rotterdam Museum kunt u tot 8 april 2018 naar de gelijknamige tentoonstelling en in de komende maanden zal Van de Laar er ook een aantal lezingen geven.

 lees verder

Ga naar archief