Algemene Voorwaarden | Privacy
Website gebouwd door Intronet

ISBN 9789059371408

Niet leverbaar

Share |

vormgeving Piet Gerards Ontwerpers
160 blz.
ruim 50 illustraties
ingenaaide paperback

Andere delen in de Parelduikerreeks
deel 1: J.C. Bloem meester-dichter
deel 2: F. Bordewijk, Nagelaten documeneten
deel 4: Wie was Hans Boslowits? Gerard Reves debuut ontrafeld

U kunt ook intekenen op de gehele reeks. Abonnees op De Parelduiker krijgen € 2,90 korting op elk deel van de reeks. Stuurt u een mail naar verkoop@lubberhuizen.nl.

Een dandy in de Oriënt

Louis Couperus in Afrika
José Buschman

De Parelduikerreeks 3

Couperus reisde in 1920-’21 zes maanden rond in Algerije en Tunesië en keek zijn ogen uit. Een reconstructie van zijn reis aan de hand van niet eerder gepubliceerde foto’s en reisverslagen leert dat hij ook minder sprookjesachtige taferelen moet hebben gezien.

Vanwege hun levendigheid en persoonlijke inslag hebben de reisboeken van Louis Couperus (1863-1923) altijd de aandacht getrokken van liefhebbers en onderzoekers. Met uitzondering van het curieuze Met Louis Couperus in Afrika, dat in 1921 verscheen.
Overal zag hij naar eigen zeggen de sprookjes van Duizend-en-één-nacht; zijn reisverslagen geuren en kleuren dan ook als een oriëntaalse aquarel van Delacroix. Maar was dat alles wat Couperus zag? Hoe keek hij aan tegen de Franse overheersing, de islam en de armoede?
José Buschman volgt Couperus’ reis aan de hand van citaten uit zijn boek en niet eerder gebruikte, historische foto’s. De schrijfster trekt verrassende conclusies over het schrijverschap van Couperus en pleit voor een nieuwe, moderne kijk op zijn Afrikaanse reisverslag.

José Buschman is historica. Zij is medeoprichter van het Louis Couperus Genootschap en drager van de Louis Couperus Penning. Ze publiceerde onder meer Zoo ik iets ben, ben ik een Hagenaar en Den Haag, stad boordevol Bordewijk. Ook Couperus Culinair. De lievelingsgerechten van Louis Couperus is van haar hand.

Couperus op YouTube: Couperus wordt 60 (9 juni 1923), Eline Vere door het Nationaal Toneel, Van oude mensen (regie Ger Thijs).

Kijk met de ogen van Couperus naar het Tunesië van 1920 en volg hier een reis in de jaren twintig per boot naar Noord-Afrika en een reis door Marokko, Algerije en Tunesië.

In de media
'Waarom is dit boek zo mooi? José Buschman heeft Couperus serieus genomen en ze is op zoek gegaan naar de vraag wat er precies met hem aan de hand is. Ze heeft een adembenemende hoeveelheid tijdgenoten gevolgd op hun reizen door hetzelfde gebied; van de travestiete Zwitserse Isabelle Eberhardt tot de gereformeerde voorman Kuyper. Wat zagen zij dat Couperus niet zag? De beschrijving van hun ervaringen tonen Algerije niet alleen in de exotische variant; hier wordt ook kritiek op land en bestuur duidelijk, de kritiek op de Islam, de kritiek op de Franse overheersing. En dat alles heeft José Buschman opgeschreven in een stijl die geschiedenis leesbaar maakt; ik heb voortdurend moeten grijnzen om het onderhuidse commentaar... Couperus zou met deze commentator en met het boek vast zeer ingenomen zijn geweest, en ik ben dat ook.' - Marjolijn Februari

'Couperus' ongemak met zijn werk in opdracht, de ontmanteling van de Oriëntaalse droom en de ambivalentie van de reiservaring worden subtiel en met superieur blijk van kennis geschetst.... bijzonder boeiend... elegant en met lichte humor geschreven en fraai geïllustreerd'. - Esther Wils in het AD

'Hoe dat komt, die indruk van een betrouwbare schrijver die de essentie goed raakt, moet te maken hebben met Buschmans tone of voice, meer nog dan met haar kennis van Couperus - al wordt die overtuigend tentoongespreid, tot in de noten en het register aan toe... Een dandy in de Oriënt leest als een dubbel reisverslag... Het resultaat is zeer lezenswaardig.' - Pieter van den Blink in Vrij Nederland

'met Een dandy in de Oriënt heeft José Buschman ons een pareltje geschonken dat fonkelt aan het snoer van de Couperus-research'. - Caspar Wintermans in Gay News

'toegankelijk geschreven in een vlotte stijl en rijkelijk geïllustreerd... met veel nooit eerder gereproduceerd beeldmateriaal... Buschmans doorwrochte bestudering van de manuscripten levert interessante ontdekkingen op. Zij laten zien hoe het oriëntalisme in het werk van Couperus een rol speelt... een historische aanpak, die gebruik maakt van werkelijk alle mogelijke bronnen. De editiegeschiedenis en de receptie van de feuilletons zijn goed beschreven. Haar onderzoek toont overtuigend aan dat een groot aantal uiteenlopende omstandigheden, alsmede Couperus' eigenschap de werkelijkheid 'als accesoire voor zijn fantasie' te beschouwen, de representatie van de Oriënt in de reisbrieven in hoge mate heeft beïnvloed. Met haar conclusie, dat Met Louis Couperus in Afrika ons 'een even onthullend als ontroerend zelfportret van de schrijver' oplevert, kan ik het na lezing van dit mooie boek alleen maar roerend eens zijn.' - A.B.C. Swart in Vooys


Liefhebbers van dit boek bestelden ook

  Verder verschenen in dit genre

Abonnement De Parelduiker Nagelaten documenten Wie was Hans Boslowits? Verlangen zonder te weten waarnaar. Over Nescio
Abonnement De Parelduiker
  Nagelaten documenten
  Wie was Hans Boslowits?
Gerard Reves debuut ontrafeld
  Verlangen zonder te weten waarnaar. Over Nescio
meer info   meer info   meer info   meer info
 Boekpresentatie 'Amsterdam streethearts'

woensdag 19 juli, The Queens'Head
Geplaatst: 14-07-2017

Op woensdag 19 juli presenteren wij het boek Amsterdam streethearts waarin fotografe Shirley Agudo de kleurrijke dragcultuur van Amsterdam heeft vastgelegd, in café The Queen's Head op de Zeedijk. Vanaf 19:30 bent u van harte welkom.lees verder

Expositie Amsterdam Streethearts

Foto's Shirley Agudo te zien bij IHLIA
Geplaatst: 12-07-2017

Amsterdam Streethearts, met ruim 400 foto's van de Canal Pride, Hartjesdag en de Drag Queen Olympics, verschijnt op 20 juli. Fotografe Shirley Agudo toont een aantal van de foto's uit het boek bij IHLIA in de Openbare Bibliotheek.

OBA, 3e etage, Oosterdokskade 143, te zien van 14 juli t/m 6 augustus 2017

 lees verder

Een Franse middag met Joseph Roth in De Brakke Grond

zaterdag 27 mei, 16:00 uur
Geplaatst: 16-05-2017

Op de 78e sterfdag van Joseph Roth presenteren wij nieuwe vertalingen van zijn werk door Els Snick. In 'In het land van de eeuwige zomer' portretteert Roth Frankrijk en de Fransen in talloze reportages, brieven en essays.

De boekpresentatie zal plaatsvinden in De Brakke Grond. M.m.v. Els Snick, Bart van Loo en Ilse Lazaroms. Met muziek van Stan Maris en Emile Van Helleputte. 


Een Franse middag met Joseph Roth in De Brakke Grond
lees verder

Ga naar archief