Algemene Voorwaarden | Privacy
Website gebouwd door Intronet

ISBN 9789059371125

€ 13,90
uitverkocht

Share |

112 pagina's
geïllustreerd
paperback
vormgeving Bureau Piet Gerards

J.C. Bloem

Meester-dichter
Gretha Donker

Aan de hand van vele onbekende archiefstukken reconstrueert Gretha Donker de lang verscholen gebleven juridische loopbaan van J.C. Bloem. Zijn carrière werd onder meer bemoeilijkt door een zedenzaak waarbij hijzelf betrokken was.

Als eerste deel in De Parelduikerreeks, een serie biografische en literair-historische monografieën, is verschenen J.C. Bloem, meester-dichter

Bloems juridische carrière verliep bepaald niet vlekkeloos. Na zijn promotie in 1916 kon hij maar moeilijk bij de rechterlijke macht aan de slag komen, zeker nadat hij in 1920 wegens handtastelijkheden terecht had gestaan. Uiteindelijk werd hij benoemd tot griffier in het afgelegen Lemmer, later gevolgd door Breukelen en Zutphen. De neerslag van Bloems dagelijkse beslommeringen is in zijn dichtwerk aan te wijzen. Donker biedt een unieke kijk op dit aspect van zijn leven en werk.

Gretha Donker is neerlandicus en meester in de rechten. Zij publiceerde in diverse tijdschriften over J.C. Bloem, J.J. Cremer en over rechtshistorische onderwerpen.

In de media
'Een betere griffier dan Gretha Donker had Bloem voor zijn vele zaken niet kunnen wensen.' Kees Fens in de Volkskrant

'Donker verstaat haar vak. De door haar verzamelde hoeveelheid gegevens is gepresenteerd in een heldere en leesbare stijl. Het wordt nooit saai. Integendeel. Haar plezier in het onderzoek is tussen de regels door te lezen.' mr. I.E.M. Sutorius in Mr.

'Het boek geeft, ook voor wie Bloem als dichter niet mint, een wonderlijk inzicht in de problemen van begaafde mensen als hij om een juridische baan te vinden (crisisjaren!), de eindeloze sollicitaties, het nepotisme, de opheffing van de kantongerechten en de moeilijkheden van kunstenaars in de oorlog (de reactie van Adriaan Roland Holst op de sommatie lid van de Kunstkamer te worden!). Het is bovendien mooi gemaakt. Ik heb het in één adem uitgelezen [...]. ' Rob Blekxtoon in Proces


Liefhebbers van dit boek bestelden ook

 
Nagelaten documenten Tussen twee generaties
Nagelaten documenten
  Tussen twee generaties
Briefwisseling A. Roland Holst - H. Marsman 1922-1940
   
meer info   meer info    
 Spotvogels mei-lezingen

Torpedo Theater en Waddenvogelfestival
Geplaatst: 25-04-2018

In de meimaand vertellen Jean-Pierre Geelen en Saskia van Loenen over hun nieuwe boek Spotvogels.
Op maandag 7 mei zijn ze in het Amsterdamse Torpedo Theater en op zaterdag 12 mei in De Cocksdorp op Texel tijdens het Waddenvogelfestival.


 lees verder

De Wilde Stad: fotograaf Frans Lemmens signeert en op de foto met kat Abatutu

14 maart 2018
Geplaatst: 27-02-2018

Fotograaf Frans Lemmens signeert in de winkel van I AMSTERDAM (achterzijde A'dam Centraal) zijn prachtige fotoboek bij de film De Wilde Stad over de natuur in Amsterdam op 14 maart tussen 14 en 16 uur.lees verder

Parelduikermiddag 17 maart 2018

Natuur en Nescio
Geplaatst: 20-02-2018

Sprekers zijn Lieneke Frerichs over Nescio en zijn liefde voor de natuur en de stad Amsterdam, en Kester Freriks over drie grote natuurliefdes in het landschap van nu: de stilte, de openheid en het duister. Dichter Maartje Smits leest voor uit haar bundel 'Hoe ik een bos begon in mijn badkamer'.

natuur parelduiker nescio wilem van toornlees verder

Ga naar archief