Algemene Voorwaarden | Privacy
Website gebouwd door Intronet

ISBN 9789059371064

niet meer leverbaar

Share |

72 pagina's
full colour
grafisch ontwerp Joseph Plateau

Ook in deze serie verschenen:
Wolbrantskerkweg
Geuzenveld
De Kolenkitbuurt

De Verfdoos
Buskenblaser

Meer en Vaart 1958-2005

Verdwijnende buurten in Amsterdam
Ineke Teijmant en Bart Sorgedrager

In 2005 worden de 272 woningen van complex 38 in Meer en Vaart in Osdorp gesloopt. Het complex is een van de vele naoorlogse sociale woningbouwprojecten van het Algemeen Uitbreidingsplan van stedebouwkundige Cornelis van Eesteren. Het zijn flats van vier verdiepingen en zonder lift; zogenaamde portieketages. In de jaren vijftig en zestig werd sober en doelmatig gebouwd. Vanwege de woningnood moesten er in korte tijd veel woningen gebouwd worden, maar de middelen waren schaars. Toch waren de nieuwe woningen voor vele jonge gezinnen een grote stap voorwaarts. In deze wijken kreeg de wederopbouw van Nederland zichtbaar gestalte. Nu wonen er in Meer en Vaart vele nationaliteiten naast elkaar en er is veel onderling contact tussen de bewoners. De verhalen en foto's in dit boek getuigen bovendien van het feit dat zich in de Westelijke Tuinsteden een nieuwe allochtone middenklasse ontwikkelt.

Uit eerbetoon en respect voor iedereen die aan de wijk heeft gebouwd en iedereen die er heeft gewoond, is het complex en zijn bewoners vlak voor de sloop en de verhuizing uitgebreid vastgelegd in woord en beeld.

Ineke Teijmant, stadssocioloog aan de Universiteit van Amsterdam schreef de teksten en documentair fotograaf Bart Sorgedrager fotografeerde zowel de complexen als de bewoners in hun woningen en de winkeliers in hun bedrijven. Het boek bevat bovendien een aantal oorspronkelijke bouwtekeningen en vele historische foto’s .Fietsstad Amsterdam in The Guardian

Geplaatst: 25-06-2019

Op 25 juni heeft Engelse krant The Guardian aandacht besteed aan de protestposters die Amsterdam hielpen de fietshoofdstad van de wereld te worden. Een vermelding van Bike City Amsterdam, de Engelse vertaling van Fietsstad Amsterdam kon daarbij natuurlijk niet ontbreken! lees verder

Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam

Stadsarchief Amsterdam
Geplaatst: 25-04-2019

Begin april heeft wethouder Sharon Dijksma het eerste exemplaar van ‘Fietsstad Amsterdam’ van Fred Feddes en Marjolein de Lange in ontvangst genomen tijdens de opening van de gelijknamige tentoonstelling in het Stadsarchief Amsterdam.


Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam
lees verder

Koos Breukel in Pakhuis De Zwijger

Expositie en boek Zoon
Geplaatst: 12-09-2018

In de serie Dutch Masters spreekt fotograaf Koos Breukel over volwassen worden en keuzes maken, over hoe hij zich verhoudt tot zijn camera en de mens die hij portretteert. Ook vertelt hij over de expositie en het gelijknamige boek Zoon, met intieme en soms ontroerende portretten die Koos maakte van zijn oudste zoon Casper, die dit jaar 18 wordt.

Pakhuis De Zwijger, grote zaal, Piet Heinkade 179, 20 uurlees verder

Ga naar archief