Algemene Voorwaarden | Privacy
Website gebouwd door Intronet

ISBN 9789059370340

Uitverkocht

Share |

112 pagina's
geïllustreerd met ca. 30 foto's
vormgeving Annelies Frölke

Afbeelding omslag: Kinkerstraat / Ten Katestraat 1964 © GAA

Andere delen in de serie:
Nieuw-Zuid (deel 2)
Oost (deel 3)
Noord (deel 4)
Oud-Zuid (deel 5)
De Pijp (deel 6)
De Jordaan (deel 7)
Nieuw-West (deel 8)
Watergraafsmeer (deel 9)
Bijlmermeer (deel 10)
Spaarndammerbuurt (deel 11)

01. Oud-West

Bibliotheek van Amsterdamse herinneringen
Onder redactie van Paul Arnoldussen en Alice van Diepen

Oud-West vertelt vele verhalen. Toen Het Parool en het Gemeentearchief Amsterdam opriepen tot het inzenden van herinneringen kwamen er talloze reacties.

'Oud-West, de paardendrinkbak op het Hugo de Grootplein, het braakliggende landje tegenover de Markthallen waar een keer per jaar de kermis stond, de bioscoop De Hallen, alles heeft een ander gezicht gekregen of bestaat niet meer, maar van de bakermat in mijn hart is nog geen vezeltje vergaan!'

Andere herinneringen spelen zich af in onder meer de Baarsjespolder, het Bilderdijkpark, de speeltuin op het Columbusplein en de Markthallen.

De mooiste verhalen en de leukste anekdotes van mensen uit de buurt worden verzameld in de Bibliotheek van Amsterdamse herinneringen, aangevuld met prachtige foto’s.

Paul Arnoldussen
is journalist bij Het Parool.

Woord van de auteurs
In het Amsterdams Gemeentearchief is een doos te vinden met herinneringen aan Oud-West. Het zijn de inzendingen die volgden na een oproep, in 2001, van het archief en dagblad Het Parool. Het is een bijzondere doos. Het Gemeentearchief heeft in de loop der jaren natuurlijk erg veel materiaal verzameld over Oud-West, maar een groot deel daarvan biedt niet echt veel leesplezier. Het zijn voornamelijk beleidsstukken, nota’s, evaluaties, verkenningen: de overheid varieert rijkelijk in de benaming van haar schrifturen. Herinneringen van bewoners, herinneringen die een buurt tot leven brengen, waren er weinig. Dat tekort is in een klap weggewerkt.

Dit boekje – deel 1 van de Bibliotheek van Amsterdamse herinneringen – bevat een selectie uit de bijdragen, integraal of in citaat, in die overigens voor iedereen toegankelijke doos, aangevuld met foto’s van het Gemeentearchief en van enkele inzenders.

Over zo’n keuze valt nog heel wat te redetwisten, zo bleek toen Het Parool al een klein deel van de inzendingen publiceerde. Wat te doen met herinneringen aan de venters en de muzikanten die de buurt door trokken? Die beperkten hun werkgebied niet tot Oud-West. En verschrikkelijke buren bivakkeren overal. We hebben ons hoofd er maar niet te zeer over gebroken. Aan kale feiten – daar woonde die en die drogist, dat gebouw werd toen gesloten – hadden we minder behoefte, die gegevens zijn elders wel te vinden. We hebben gekozen voor het mooie, treffende verhaal, voor de saillante anekdote. En die waren in ruime mate voor handen: spannende, ontroerende of geestige verhalen, vaak verrassend mooi opgeschreven.

We hebben ons ook maar niet druk gemaakt om het feit dat niet alle delen van Oud-West met een verhaal zijn vertegenwoordigd. We vroegen om herinneringen uit heel Oud-West – en daarmee bedoelden we West zonder de naoorlogse tuinsteden. Over Bos en Lommer – een buurt waarvan de eerste huizen in 1938 werden gebouwd – kregen we weinig te horen. Zoveel te meer over de rest van Oud-West, dat stadsdeel dat grotendeels tot stand kwam tussen 1870 en 1910. De buurt werd opgezet door projectontwikkelaars die de woningen in de eerste plaats als winstobject zagen. Een van hen was ‘rijke stinkerd’ Van der Schaar, die, zo is verderop te lezen, nog vereeuwigd is in een lied.

De buurt herbergde veel Jordanezen die in hun eigen wijk ontvluchtten: het toen nieuwe West was toch net iets beter. Ook immigranten waren er veel; uit Friesland, Groningen en Gelderland. Die stap van het platteland naar West was enorm, men bleef heel lang onderling contact houden, wat beschroomd tegenover de boze buitenwereld. Net zoals nu de nieuwe immigranten die van veel verder komen. Reacties uit die kringen waren er niet, maar als over vijftig jaar dit project herhaald wordt zullen ze vast niet ontbreken.

Voor de duidelijkheid: dit boekje is geen geschiedschrijving, het bevat herinneringen. Die zijn subjectief. Best mogelijk dat een buurtbewoner eens een tikje overdreven heeft, figuren heeft verwisseld en namen verkeerd heeft gespeld. Die dikke man was misschien helemaal niet dik, hoogstens wat gezet. Herinneringen zijn niet volledig betrouwbaar. Maar ze zijn het optekenen waard, zo is gebleken.

Ten slotte: Oud-West is deel 1 van wat moet uitgroeien tot een reeks met herinneringen uit de hele stad, van de Bijlmer tot het Leidseplein, van 1900 tot nu. Het Gemeentearchief en Het Parool blijven regelmatig oproepen plaatsen tot het inzenden van herinneringen over de diverse Amsterdamse wijken. Over een jaar of vijf is de serie compleet. En dan hebben we een groot Amsterdams geheugen voor het grijpen.

Paul Arnoldussen
Alice van Diepen
Maart 2003


Liefhebbers van dit boek bestelden ook

  Verder verschenen in dit genre

Goed wonen in Nieuw-West De kromme Admiraal 02. Nieuw-Zuid 04. Noord
Goed wonen in Nieuw-West
  De kromme Admiraal
en andere verhalen uit de Zeeheldenbuurt
  02. Nieuw-Zuid
Bibliotheek van Amsterdamse herinneringen
  04. Noord
Bibliotheek van Amsterdamse herinneringen
meer info   meer info   meer info   meer info
 Koos Breukel in Pakhuis De Zwijger

Expositie en boek Zoon
Geplaatst: 12-09-2018

In de serie Dutch Masters spreekt fotograaf Koos Breukel over volwassen worden en keuzes maken, over hoe hij zich verhoudt tot zijn camera en de mens die hij portretteert. Ook vertelt hij over de expositie en het gelijknamige boek Zoon, met intieme en soms ontroerende portretten die Koos maakte van zijn oudste zoon Casper, die dit jaar 18 wordt.

Pakhuis De Zwijger, grote zaal, Piet Heinkade 179, 20 uurlees verder

Amsterdam voor het voorbij is

Straatfotografie Dolf Toussaint
Geplaatst: 11-07-2018

Kinderen, kroeggangers en marktkooplui behoren tot de favoriete Amsterdammers van Dolf Toussaint (1924-2017). Vanaf de jaren zestig zwierf hij met zijn camera door de straten van Amsterdam en legde het dagelijks leven vast. Van de Jordaan tot de Albert Cuypmarkt en van Nieuw-West tot aan de Dam. Een selectie van zijn werk is nu te zien in het Stadsarchief Amsterdam. De Amsterdamse foto’s uit de tentoonstelling zijn gebundeld in het gelijknamige boek: Amsterdam voor het voorbij is.lees verder

Saskia van Loenen bij Vogelbescherming

7 juli in Zeist
Geplaatst: 13-06-2018

Zaterdag 7 juli vertelt Saskia van Loenen bij de Vogelbescherming in Zeist over haar (eerste buitenlandse) vogelreis naar de Extremadura.lees verder

Ga naar archief