Algemene Voorwaarden | Privacy
Website gebouwd door Intronet

ISBN 9789073978737

Bestellen is niet mogelijk

Share |


Achter het Boek 29
Uitgave van het Letterkundig Museum

Bezorgd door Leo Jansen & Jan Robert

272 pagina's
geïllustreerd

Altijd maar bijeenblijven

Brieven van Karel van de Woestijne aan C.A.J. van Dishoeck 1903-1929


De bijna tweehonderd bewaard gebleven brieven van Karel van de Woestijne aan C.A.J. van Dishoeck bestrijken ruim vijfentwintig jaar. Zij geven een goed inzicht in de verstandhouding van een van de belangrijkste Nederlandstalige dichters en een voor Vlaanderen zeer waardevolle Nederlandse uitgever in het eerste kwart van de twintigste eeuw. Van Dishoeck gaf onder meer het invloedrijke tijdschrift Vlaanderen uit en het werk van een niet gering aantal Vlaamse schrijvers, waarvan Van de Woestijne, Stijn Streuvels, Herman Teirlinck, August Vermeylen en Willem Elsschot de bekendste zijn. Van Van de Woestijne gaf Van Dishoeck tussen 1905 en 1929 een groot aantal bundels uit.

In de uitgave van de brieven is het ontstaan van een aantal van Van de Woestijnes bundels op de voet te volgen. Ook de gang van zaken bij Vlaanderen, waarvan Van de Woestijne een vooraanstaand medewerker was en zelfs een jaar redactiesecretaris, is tot en met de opheffing van nabij zichtbaar. Om die reden bevat deze uitgave bovendien een compleet register op dit tijdschrift. Daarnaast steekt Van de Woestijnes plannenmakerij telkens de kop op, en vormen zijn ziekten en geldgebrek (beide chronisch), zijn welhaast permanente staat van verhuizing en de gezinsbelevenissen vaste motieven. Van de Woestijne laat zich vaak van een onverwacht geestige kant zien, maar hij kan, als het hem uitkomt, ronduit afstandelijk zijn en Van Dishoecks bereidwilligheid tot het uiterste op de proef stellen.

De verstandhouding tussen de Vlaming en de Hollander, dichter en uitgever, is in eerste instantie zakelijk maar allengs meer vertrouwelijk en hartelijk, met de onvermijdelijke botsingen en verzoeningen van twee persoonlijkheden die vanuit een verschillende achtergrond en met uiteenlopende karakters uiteindelijk hetzelfde belang hebben: de literatuur.Fietsstad Amsterdam in The Guardian

Geplaatst: 25-06-2019

Op 25 juni heeft Engelse krant The Guardian aandacht besteed aan de protestposters die Amsterdam hielpen de fietshoofdstad van de wereld te worden. Een vermelding van Bike City Amsterdam, de Engelse vertaling van Fietsstad Amsterdam kon daarbij natuurlijk niet ontbreken! lees verder

Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam

Stadsarchief Amsterdam
Geplaatst: 25-04-2019

Begin april heeft wethouder Sharon Dijksma het eerste exemplaar van ‘Fietsstad Amsterdam’ van Fred Feddes en Marjolein de Lange in ontvangst genomen tijdens de opening van de gelijknamige tentoonstelling in het Stadsarchief Amsterdam.


Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam
lees verder

Koos Breukel in Pakhuis De Zwijger

Expositie en boek Zoon
Geplaatst: 12-09-2018

In de serie Dutch Masters spreekt fotograaf Koos Breukel over volwassen worden en keuzes maken, over hoe hij zich verhoudt tot zijn camera en de mens die hij portretteert. Ook vertelt hij over de expositie en het gelijknamige boek Zoon, met intieme en soms ontroerende portretten die Koos maakte van zijn oudste zoon Casper, die dit jaar 18 wordt.

Pakhuis De Zwijger, grote zaal, Piet Heinkade 179, 20 uurlees verder

Ga naar archief