Algemene Voorwaarden | Privacy
Website gebouwd door Intronet

bestellen inkijkexemplaar

ISBN 9789059374607

€ 19,99

Share |

208 pagina's
paperback met flappen
rijk geïllustreerd
geheel in kleur
vormgeving Maarten Evenhuis
Bijgewerkte herdruk
Er is ook een Engelse vertaling (ISBN 9789059374348) leverbaar


Ism Monumenten en Archeologie

De auteurs zijn werkzaam voor Monumenten en Archeologie van de gemeente Amsterdam.
Pieter Vlaardingerbroek is architectuurhistoricus, Gabri van Tussenbroek is bouwhistoricus, Jerzy Gawronski is hoofd van de afdeling Archeologie, Ranjith Jayasena is archeoloog.

 

De wereld aan de Amsterdamse grachten

Pieter Vlaardingerbroek (red.)

De vier belangrijkste Amsterdamse grachten zijn internationaal erkend als monument van stedenbouw en bouwkunst. Toch hebben we de grachtengordel te danken aan een zeer praktische afweging: de grond die beschikbaar kwam door het graven van de grachten was simpelweg nodig om het land te verhogen waarop de huizen moesten verrijzen. De aanvoer van grond van buiten de stad was begin zeventiende eeuw zo kostbaar, dat de stadsuitbreiding financieel niet haalbaar zou zijn geweest zonder grachten.

Het verhaal dat hier de rijke Amsterdammers hun stadspaleizen lieten bouwen, verdient ook enige nuancering. Verreweg de meeste grachtenpanden zijn gebouwd door metselaars, timmerlieden en steenhouwers, die daarvoor een aantal standaardontwerpen hadden liggen. Zij bouwden huizen waar vraag naar was, liefst met een gevel die in de mode was. De nieuwe woonwijk verschilde daarin dus niet veel van onze huidige Vinex-wijken.
Achter zijn eigen gevel creëerde iedere bewoner een interieur met de gewenste internationale grandeur. Je kunt je zelfs afvragen of de grachtengordel wel Amsterdams is. In de gevels en interieurs van de grachtenpanden zijn zoveel bouwstijlen, materialen en gebruikvoorwerpen te vinden afkomstig uit onder andere Engeland, Scandinavië, Duitsland, Frankrijk en Italië dat je bijna van Europese grachten kunt spreken.

Welke bouwtechnieken werden uit het buitenland overgenomen?
Waar werd de boom gerooid die in een Amsterdams trappenhuis werd verwerkt?
Hoe pasten de Amsterdammers de internationale trends toe?
In De wereld aan de Amsterdamse grachten doen Pieter Vlaardingerbroek, Gabri van Tussenbroek, Jerzy Gawronski en Ranjith Jayasena verslag van de wisselwerking tussen de wereld en Amsterdam. De vele voorbeelden van stijlen, materialen en objecten die in de zeventiende en achttiende eeuw in Amsterdam werden geïntroduceerd, maken inzichtelijk dat de grachten terecht door de UNESCO tot werelderfgoed zijn verklaard.


Verder verschenen in dit genre

Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2012 Ochenebbisj The history of De Amstel Brouwerij since 1870 Paleis voor alle burgers
Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2012
104de Jaarboek Genootschap Amstelodamum
  Ochenebbisj
Verhalen en geintjes over het Amsterdamse getto (1870-1925)
  The history of De Amstel Brouwerij since 1870
  Paleis voor alle burgers
Van Burgerziekenhuis tot hotel
meer info