Algemene Voorwaarden | Privacy
Website gebouwd door Intronet

bestellen inkijkexemplaar

ISBN 9789059374607

€ 19,99

Share |

208 pagina's
paperback met flappen
rijk geïllustreerd
geheel in kleur
vormgeving Maarten Evenhuis
Bijgewerkte herdruk
Er is ook een Engelse vertaling (ISBN 9789059374348) leverbaar


Ism Monumenten en Archeologie

De auteurs zijn werkzaam voor Monumenten en Archeologie van de gemeente Amsterdam.
Pieter Vlaardingerbroek is architectuurhistoricus, Gabri van Tussenbroek is bouwhistoricus, Jerzy Gawronski is hoofd van de afdeling Archeologie, Ranjith Jayasena is archeoloog.

 

De wereld aan de Amsterdamse grachten

Pieter Vlaardingerbroek (red.)

De vier belangrijkste Amsterdamse grachten zijn internationaal erkend als monument van stedenbouw en bouwkunst. Toch hebben we de grachtengordel te danken aan een zeer praktische afweging: de grond die beschikbaar kwam door het graven van de grachten was simpelweg nodig om het land te verhogen waarop de huizen moesten verrijzen. De aanvoer van grond van buiten de stad was begin zeventiende eeuw zo kostbaar, dat de stadsuitbreiding financieel niet haalbaar zou zijn geweest zonder grachten.

Het verhaal dat hier de rijke Amsterdammers hun stadspaleizen lieten bouwen, verdient ook enige nuancering. Verreweg de meeste grachtenpanden zijn gebouwd door metselaars, timmerlieden en steenhouwers, die daarvoor een aantal standaardontwerpen hadden liggen. Zij bouwden huizen waar vraag naar was, liefst met een gevel die in de mode was. De nieuwe woonwijk verschilde daarin dus niet veel van onze huidige Vinex-wijken.
Achter zijn eigen gevel creëerde iedere bewoner een interieur met de gewenste internationale grandeur. Je kunt je zelfs afvragen of de grachtengordel wel Amsterdams is. In de gevels en interieurs van de grachtenpanden zijn zoveel bouwstijlen, materialen en gebruikvoorwerpen te vinden afkomstig uit onder andere Engeland, Scandinavië, Duitsland, Frankrijk en Italië dat je bijna van Europese grachten kunt spreken.

Welke bouwtechnieken werden uit het buitenland overgenomen?
Waar werd de boom gerooid die in een Amsterdams trappenhuis werd verwerkt?
Hoe pasten de Amsterdammers de internationale trends toe?
In De wereld aan de Amsterdamse grachten doen Pieter Vlaardingerbroek, Gabri van Tussenbroek, Jerzy Gawronski en Ranjith Jayasena verslag van de wisselwerking tussen de wereld en Amsterdam. De vele voorbeelden van stijlen, materialen en objecten die in de zeventiende en achttiende eeuw in Amsterdam werden geïntroduceerd, maken inzichtelijk dat de grachten terecht door de UNESCO tot werelderfgoed zijn verklaard.


Verder verschenen in dit genre

Discover Amsterdam with the Rijksmuseum Gerard Heineken D'Ailly's Historische gids van Amsterdam Laat de nacht nooit eindigen
Discover Amsterdam with the Rijksmuseum
2 short city walks
  Gerard Heineken
De man, de stad en het bier
  D'Ailly's Historische gids van Amsterdam
De stadsuitbreidingen 1860-1935
  Laat de nacht nooit eindigen
Van discothèque tot rave
meer info   meer info   meer info   meer info
 Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam

Stadsarchief Amsterdam
Geplaatst: 25-04-2019

Begin april heeft wethouder Sharon Dijksma het eerste exemplaar van ‘Fietsstad Amsterdam’ van Fred Feddes en Marjolein de Lange in ontvangst genomen tijdens de opening van de gelijknamige tentoonstelling in het Stadsarchief Amsterdam.


Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam
lees verder

Koos Breukel in Pakhuis De Zwijger

Expositie en boek Zoon
Geplaatst: 12-09-2018

In de serie Dutch Masters spreekt fotograaf Koos Breukel over volwassen worden en keuzes maken, over hoe hij zich verhoudt tot zijn camera en de mens die hij portretteert. Ook vertelt hij over de expositie en het gelijknamige boek Zoon, met intieme en soms ontroerende portretten die Koos maakte van zijn oudste zoon Casper, die dit jaar 18 wordt.

Pakhuis De Zwijger, grote zaal, Piet Heinkade 179, 20 uurlees verder

Amsterdam voor het voorbij is

Straatfotografie Dolf Toussaint
Geplaatst: 11-07-2018

Kinderen, kroeggangers en marktkooplui behoren tot de favoriete Amsterdammers van Dolf Toussaint (1924-2017). Vanaf de jaren zestig zwierf hij met zijn camera door de straten van Amsterdam en legde het dagelijks leven vast. Van de Jordaan tot de Albert Cuypmarkt en van Nieuw-West tot aan de Dam. Een selectie van zijn werk is nu te zien in het Stadsarchief Amsterdam. De Amsterdamse foto’s uit de tentoonstelling zijn gebundeld in het gelijknamige boek: Amsterdam voor het voorbij is.lees verder

Ga naar archief