Algemene Voorwaarden | Privacy
Website gebouwd door Intronet

inkijkexemplaar

ISBN 9789059373051

€ 14,90

Share |

UITVERKOCHT

64 pagina's, ingenaaid, circa 80 illustraties
vormgeving Lopezlab

In de media
Lees hier de besprekingen in Ons Amsterdam en Het Parool.

Luister hier naar het gesprek tussen Betty van Garrel en Wim Brands in VPRO Boeken in april 2012.

'Deze bescheiden uitgave van 62 bladzijden laat zien hoe goede vormgeving eruitziet. (...) De aanpak die Betty van Garrel heeft gekozen werkt goed. In kort bestek krijgt het leven van Else Berg (1877-1942) duidelijke contouren.' - Doeke Sijens, TZUM literair weblog

De trommel van Else Berg

Betty van Garrel

Journaliste Betty van Garrel schreef jaren geleden voor NRC Handelsblad een artikel over een trommel die tot de rand toe gevuld was met brieven en foto’s van de kunstenares Else Berg. Ter gelegenheid van een overzichtstentoonstelling van het werk van Else Berg en haar man Mommie Schwarz in het Joods Historisch Museum van 23 maart t/m 24 juni 2012 maakt Van Garrel de inhoud nu openbaar.

De Duitse kunstenares Else Berg (1877-1942) kwam in 1911 naar Nederland met de Nederlandse schilder Samuel ‘Mommie’ Schwarz, die zij in Koningsberg had leren kennen. Zij raakten bevriend met onder anderen Charley Toorop en Leo Gestel en waren actief in het Amsterdamse en Bergense kunstenaarsleven. Else tekende en schilderde vele landschappen en portretten, onder meer tijdens de reizen die het echtpaar maakte naar Italië, Spanje, toenmalig Joegoslavië en Turkije.
In 1942 werden Else Berg en Mommie Schwarz door de Duitsers gedeporteerd naar Auschwitz, waar ze zijn vermoord. In haar atelierwoning aan het Amsterdamse Sarphatipark werd onder meer een beschilderde blikken trommel aangetroffen, vol met brieven, documenten, rekeningen en foto’s. Ze geven een intens beeld van haar liefde voor Monne Schwarz, de vele internationale vriendschappen die zij onderhield en haar hooggestemde aspiraties. Betty van Garrel beschrijft zorgvuldig de inhoud van de trommel. Uit dit proces van ‘emotionele archeologie’ rijst een portret op van een gedreven schilderes.

Betty van Garrel is journaliste. Zij schreef eerder biografieën over Willem den Ouden en Henri Plaat. Samen met Herman Pieter de Boer schreef zij de (dit jaar opnieuw uitgebrachte) verhalenbundel Zalig zijn de schelen.


Betty van Garrel neemt De trommel van Else Berg in ontvangst van redacteur Hein Aalders (links) en Bas Lubberhuizen.


Verder verschenen in dit genre

Samuel Sarphati 'Ik heb u den Havelaar niet verkocht' Laat de nacht nooit eindigen Gerard Heineken
Samuel Sarphati
Van Portugese armenarts tot Amsterdamse ondernemer
  'Ik heb u den Havelaar niet verkocht'
Multatuli contra Van Lennep
  Laat de nacht nooit eindigen
Van discothèque tot rave
  Gerard Heineken
De man, de stad en het bier
meer info   meer info   meer info   meer info
 Coolsingel Rotterdam

Lezingen Paul van de Laar
Geplaatst: 15-11-2017

In het boek Coolsingel brengt Paul van de Laar een ode aan het kloppende hart van Rotterdam. De straat gaat op de schop en dat grijpt hij aan om uit te zoeken waarom Coolsingel zo'n bijzondere straat is.
In het Rotterdam Museum kunt u tot 8 april 2018 naar de gelijknamige tentoonstelling en in de komende maanden zal Van de Laar er ook een aantal lezingen geven, te beginnen op zondag 19 november. Het onderwerp is dan de Zandstraatbuurt.

 lees verder

Boekpresentatie 'Amsterdam streethearts'

woensdag 19 juli, The Queens'Head
Geplaatst: 14-07-2017

Op woensdag 19 juli presenteren wij het boek Amsterdam streethearts waarin fotografe Shirley Agudo de kleurrijke dragcultuur van Amsterdam heeft vastgelegd, in café The Queen's Head op de Zeedijk. Vanaf 19:30 bent u van harte welkom.lees verder

Expositie Amsterdam Streethearts

Foto's Shirley Agudo te zien bij IHLIA
Geplaatst: 12-07-2017

Amsterdam Streethearts, met ruim 400 foto's van de Canal Pride, Hartjesdag en de Drag Queen Olympics, verschijnt op 20 juli. Fotografe Shirley Agudo toont een aantal van de foto's uit het boek bij IHLIA in de Openbare Bibliotheek.

OBA, 3e etage, Oosterdokskade 143, te zien van 14 juli t/m 6 augustus 2017

 lees verder

Ga naar archief