Algemene Voorwaarden | Privacy
Website gebouwd door Intronet

inkijkexemplaar

ISBN 9789059373051

€ 14,90

Share |

UITVERKOCHT

64 pagina's, ingenaaid, circa 80 illustraties
vormgeving Lopezlab

In de media
Lees hier de besprekingen in Ons Amsterdam en Het Parool.

Luister hier naar het gesprek tussen Betty van Garrel en Wim Brands in VPRO Boeken in april 2012.

'Deze bescheiden uitgave van 62 bladzijden laat zien hoe goede vormgeving eruitziet. (...) De aanpak die Betty van Garrel heeft gekozen werkt goed. In kort bestek krijgt het leven van Else Berg (1877-1942) duidelijke contouren.' - Doeke Sijens, TZUM literair weblog

De trommel van Else Berg

Betty van Garrel

Journaliste Betty van Garrel schreef jaren geleden voor NRC Handelsblad een artikel over een trommel die tot de rand toe gevuld was met brieven en foto’s van de kunstenares Else Berg. Ter gelegenheid van een overzichtstentoonstelling van het werk van Else Berg en haar man Mommie Schwarz in het Joods Historisch Museum van 23 maart t/m 24 juni 2012 maakt Van Garrel de inhoud nu openbaar.

De Duitse kunstenares Else Berg (1877-1942) kwam in 1911 naar Nederland met de Nederlandse schilder Samuel ‘Mommie’ Schwarz, die zij in Koningsberg had leren kennen. Zij raakten bevriend met onder anderen Charley Toorop en Leo Gestel en waren actief in het Amsterdamse en Bergense kunstenaarsleven. Else tekende en schilderde vele landschappen en portretten, onder meer tijdens de reizen die het echtpaar maakte naar Italië, Spanje, toenmalig Joegoslavië en Turkije.
In 1942 werden Else Berg en Mommie Schwarz door de Duitsers gedeporteerd naar Auschwitz, waar ze zijn vermoord. In haar atelierwoning aan het Amsterdamse Sarphatipark werd onder meer een beschilderde blikken trommel aangetroffen, vol met brieven, documenten, rekeningen en foto’s. Ze geven een intens beeld van haar liefde voor Monne Schwarz, de vele internationale vriendschappen die zij onderhield en haar hooggestemde aspiraties. Betty van Garrel beschrijft zorgvuldig de inhoud van de trommel. Uit dit proces van ‘emotionele archeologie’ rijst een portret op van een gedreven schilderes.

Betty van Garrel is journaliste. Zij schreef eerder biografieën over Willem den Ouden en Henri Plaat. Samen met Herman Pieter de Boer schreef zij de (dit jaar opnieuw uitgebrachte) verhalenbundel Zalig zijn de schelen.


Betty van Garrel neemt De trommel van Else Berg in ontvangst van redacteur Hein Aalders (links) en Bas Lubberhuizen.


Verder verschenen in dit genre

Samuel Sarphati Couperus Culinair Laat de nacht nooit eindigen Gerard Heineken
Samuel Sarphati
Van Portugese armenarts tot Amsterdamse ondernemer
  Couperus Culinair
De lievelingsgerechten van Louis Couperus
  Laat de nacht nooit eindigen
Van discothèque tot rave
  Gerard Heineken
De man, de stad en het bier
meer info   meer info   meer info   meer info
 Fietsstad Amsterdam in The Guardian

Geplaatst: 25-06-2019

Op 25 juni heeft Engelse krant The Guardian aandacht besteed aan de protestposters die Amsterdam hielpen de fietshoofdstad van de wereld te worden. Een vermelding van Bike City Amsterdam, de Engelse vertaling van Fietsstad Amsterdam kon daarbij natuurlijk niet ontbreken! lees verder

Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam

Stadsarchief Amsterdam
Geplaatst: 25-04-2019

Begin april heeft wethouder Sharon Dijksma het eerste exemplaar van ‘Fietsstad Amsterdam’ van Fred Feddes en Marjolein de Lange in ontvangst genomen tijdens de opening van de gelijknamige tentoonstelling in het Stadsarchief Amsterdam.


Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam
lees verder

Koos Breukel in Pakhuis De Zwijger

Expositie en boek Zoon
Geplaatst: 12-09-2018

In de serie Dutch Masters spreekt fotograaf Koos Breukel over volwassen worden en keuzes maken, over hoe hij zich verhoudt tot zijn camera en de mens die hij portretteert. Ook vertelt hij over de expositie en het gelijknamige boek Zoon, met intieme en soms ontroerende portretten die Koos maakte van zijn oudste zoon Casper, die dit jaar 18 wordt.

Pakhuis De Zwijger, grote zaal, Piet Heinkade 179, 20 uurlees verder

Ga naar archief