Algemene Voorwaarden | Privacy
Website gebouwd door Intronet

bestellen

ISBN 9789059374379

12,50

Share |

72 p.
omslag: Nederlandse schrijvers op het Duitse Narrenschip, juni 1984. Tekening Waldemar Post.

De Parelduiker 2016/1

Groeten uit Duitsland


Een literaire Rijnreis

Zet 70 schrijvers op een boot en laat ze 5 dagen lang een tocht van Bazel naar Rotterdam over de Rijn maken, dan zal de literatuur vanzelf gaan stromen. Dat dachten de organisatoren van het ‘internationaal literair experiment’ Das Narrenschiff in juni 1984 schrijvers. Een van de Nederlandse auteurs, Bob den Uyl, vond de gedachte ‘onzin’. Maar hij ging wel, net als Harry Mulisch, Remco Campert, Gerrit Kouwenaar, J. Bernlef, C. Buddingh’, Louis Ferron en Jan Eijkelboom. Buddingh’-biograaf Wim Huijser beschrijft de tocht van dit Narrenschip en z’n steeds ongemakkelijker wordende opvarenden.

Nederlandse en Vlaamse schrijvers in Duitsland, 1940-1942

Na de machtsovername door Hitler in 1933 bleven Nederlandse en Vlaamse schrijvers Duitsland bezoeken. In Weimar werden onder auspiciën van de nazi’s jaarlijks literaire bijeenkomsten gehouden voor schrijvers, boekhandelaren en uitgevers. Rintsje Sybesma, Henri Bruning, Jan H. Eekhout en dr. Jan de Vries kwamen op uitnodiging en voor Vlaanderen kwamen Felix Timmermans, Ernest Claes, Filip de Pillecyn, Wies Moens en Ferdinand Vercnocke.

Tussen goed en kwaad

Stijn Streuvels werd tijdens en na de Tweede Wereldoorlog enige Duitsgezindheid verweten. Goede vriend Antoon Coolen vroeg Streuvels daar na de bevrijding in een merkwaardig-harde brief opheldering over. Zelf was Coolen tijdens de bezetting heel duidelijk anti-Duits geweest en had hij acties ondernomen die hem en zijn familie in gevaar hadden gebracht. Streuvels gaf een klaar antwoord op dit requisitoir van Coolen.

Wim Huijser, ‘Hierover schrijven wij niet’. De literaire Rijnreis op het Narrenschip
Lo van Driel, Het boek – ein Schwert des Geistes. Schrijversbijeenkomsten in Weimar 1940-1942
LAAGWATER: Jan Paul Hinrichs, De Berlijnse stamtafel van J. van Oudshoorn
Stijn Vanclooster, ‘Mijn vraag’. Antoon Coolen, Stijn Streuvels en de oorlog
Hans Olink, Berliner Beobachter: De Berlijn-correspondent Max Blokzijl
Jan Paul Hinrichs, Schoon & haaks
DE LAATSTE PAGINA: Paul Arnoldussen, Jaap Zijlstra (1933-2015)


Verder verschenen in dit genre

De Parelduiker 2015/4 De Parelduiker 2014/4-5 De Parelduiker 2014/2 Abonnement De Parelduiker
De Parelduiker 2015/4
Remco Campert
  De Parelduiker 2014/4-5
Wie is L.Th. Lehmann?
  De Parelduiker 2014/2
  Abonnement De Parelduiker
meer info   meer info   meer info   meer info
 Parelduikermiddag 17 maart 2018

Natuur en Nescio
Geplaatst: 20-02-2018

Sprekers zijn Lieneke Frerichs over Nescio en zijn liefde voor de natuur en de stad Amsterdam, en Kester Freriks over drie grote natuurliefdes in het landschap van nu: de stilte, de openheid en het duister. Dichter Maartje Smits leest voor uit haar bundel 'Hoe ik een bos begon in mijn badkamer'.

natuur parelduiker nescio wilem van toornlees verder

Coolsingel Rotterdam

Lezingen Paul van de Laar
Geplaatst: 15-11-2017

In het boek Coolsingel brengt Paul van de Laar een ode aan het kloppende hart van Rotterdam. De straat gaat op de schop en dat grijpt hij aan om uit te zoeken waarom Coolsingel zo'n bijzondere straat is.
In het Rotterdam Museum kunt u tot 8 april 2018 naar de gelijknamige tentoonstelling en in de komende maanden zal Van de Laar er ook een aantal lezingen geven.

 lees verder

Boekpresentatie 'Amsterdam streethearts'

woensdag 19 juli, The Queens'Head
Geplaatst: 14-07-2017

Op woensdag 19 juli presenteren wij het boek Amsterdam streethearts waarin fotografe Shirley Agudo de kleurrijke dragcultuur van Amsterdam heeft vastgelegd, in café The Queen's Head op de Zeedijk. Vanaf 19:30 bent u van harte welkom.lees verder

Ga naar archief