Algemene Voorwaarden | Privacy
Website gebouwd door Intronet

ISBN 9789059372986

bestellen niet meer mogelijk

Share |

Omvang          128  pagina’s
Formaat          15 x 21 cm
Illustraties        circa 90 foto’s in kleur
Uitvoering        paperback
Vormgeving     Gijs Sierman

 

De Nieuwezijds Kolk en de Nieuwendijk in dertiende-eeuws Amsterdam

Een archeologische speurtocht
Theo Toebosch

De Amsterdamse stadsarcheologen proberen bij opgravingen zo exact mogelijk te dateren wanneer een woning of werkplaats gebouwd werd of wanneer een gebruiksvoorwerp werd vervaardigd. De technieken die daarbij worden gebruikt worden steeds verder verfijnd en zodoende werpt de archeologie steeds vaker een nieuwe blik op de Amsterdamse geschiedenis.

Theo Toebosch neemt een aantal opgravingen in Amsterdam tussen 1979 en 1994 onder de loep en beschrijft zeer toegankelijk de feiten en werkwijzen. Over een van die opgravingen was in 1994 veel te doen. Toenmalig stadsarcheoloog Jan Baart maakte toen bekend dat hij aan de Nieuwezijds Kolk de resten had blootgelegd van het Kasteel van de Heren van Amstel, dat daar eind van de twaalfde eeuw gebouwd zou zijn. Daarmee voegde hij in één klap 100 jaar toe aan de geschiedenis van Amsterdam. Baart moest later bakzeil halen, maar daarmee was het laatste woord over de muurresten niet gezegd.

De vondsten van de Nieuwezijds Kolk, de Nieuwendijk en de Warmoesstraat worden nu voor het eerst per opgraving gepresenteerd. In de toelichting wordt hun betekenis geschetst voor de vroegste geschiedenis van Amsterdam.

Uit de pers:
'Toebosch beschrijft het spannende onderzoek meelevend, maar met ontspannen wetenschappelijke distantie, en vooral buitengewoon helder.' Ons Amsterdam

'Archeoloog en journalist Toebosch is in dit geslaagde boekwerk volop bezig om wetenschappelijke grenzen te verkennen. Hij bedenkt meer uitdagende theorieën over de pre-stedelijke nederzetting dan te lezen is in het vierdelige standaardwerk Geschiedenis van Amsterdam.'
Nederlandse Bibliotheekdienst

Lees hier de bespreking van Jona Lendering op zijn weblog Mainzer Beobachter.


Verder verschenen in dit genre

Het geluk van de brug De Verfdoos Paleis voor alle burgers De grachten / The Canals
Het geluk van de brug
Het Amsterdam van Kees Fens
  De Verfdoos
Veranderende buurten in Amsterdam
  Paleis voor alle burgers
Van Burgerziekenhuis tot hotel
  De grachten / The Canals
Zicht op Amsterdam / Amsterdam Sights
meer info   meer info   meer info   meer info
 Fietsstad Amsterdam in The Guardian

Geplaatst: 25-06-2019

Op 25 juni heeft Engelse krant The Guardian aandacht besteed aan de protestposters die Amsterdam hielpen de fietshoofdstad van de wereld te worden. Een vermelding van Bike City Amsterdam, de Engelse vertaling van Fietsstad Amsterdam kon daarbij natuurlijk niet ontbreken! lees verder

Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam

Stadsarchief Amsterdam
Geplaatst: 25-04-2019

Begin april heeft wethouder Sharon Dijksma het eerste exemplaar van ‘Fietsstad Amsterdam’ van Fred Feddes en Marjolein de Lange in ontvangst genomen tijdens de opening van de gelijknamige tentoonstelling in het Stadsarchief Amsterdam.


Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam
lees verder

Koos Breukel in Pakhuis De Zwijger

Expositie en boek Zoon
Geplaatst: 12-09-2018

In de serie Dutch Masters spreekt fotograaf Koos Breukel over volwassen worden en keuzes maken, over hoe hij zich verhoudt tot zijn camera en de mens die hij portretteert. Ook vertelt hij over de expositie en het gelijknamige boek Zoon, met intieme en soms ontroerende portretten die Koos maakte van zijn oudste zoon Casper, die dit jaar 18 wordt.

Pakhuis De Zwijger, grote zaal, Piet Heinkade 179, 20 uurlees verder

Ga naar archief