Algemene Voorwaarden | Privacy
Website gebouwd door Intronet

ISBN 9789073978270

niet meer leverbaar

Share |

u i t v e r k o c h t

176 pagina's

De borrel is schaarsch en kaal geworden

Amsterdamse horeca 1940-1945
Paul Arnoldussen en Jolande Otten

Op 27 oktober 1938 richt de Duitse consul in Amsterdam zich tot zijn superieuren in Berlijn. Waarom worden Duitse voetballers en wetenschappers nog steeds ondergebracht in het Amsterdamse Carltonhotel? Weet men niet dat het daar wemelt van de joden, zodat het verblijf er bepaald onaangenaam is? Bovendien weigert de directie de Duitse gasten te ontvangen met Duitse vlaggen. Duitsland, vindt de consul, maakt zich hiermee volstrekt belachelijk!

 

Wijnhandel Kempinski neemt in haar assortiment een Hongaarse witte wijn op, voor klanten die principieel weigeren Duitse wijn te drinken. Dat de oorlog voor de deur staat, is dus ook in de horeca te merken. Dit boek beschrijft wat er aan het eind van de jaren dertig, maar vooral na mei 1940 veranderde in de Amsterdamse horeca. Hoe werden joodse klanten en joodse ondernemers weggewerkt? Wat kostte een borreltje in 1943 en op welke adressen kon je dat jaar nog een kalfsbiefstuk met champagne krijgen? Hoe zat het met de voedselbonnen? Aandacht is er ook voor de arbeidsomstandigheden van kelners, voor Nettee, het best smakende thee-surrogaat en, niet in de laaste plaats, voor de sfeer in de cafés.

 

 


De Duitsers werden zo vaak weggepest dat Seyss-Inquart openlijk met maatregelen dreigde. De rantsoenen werden gaandeweg kleiner en kleiner. Termen als 'bedelborrel' en 'fluisterkaart' raakten in zwang. Een horecavakblad schreef mismoedig: 'De borrel is schaars en kaal geworden.'


Jolande Otten is historica, Paul Arnoldussen redacteur van Het Parool.Fietsstad Amsterdam in The Guardian

Geplaatst: 25-06-2019

Op 25 juni heeft Engelse krant The Guardian aandacht besteed aan de protestposters die Amsterdam hielpen de fietshoofdstad van de wereld te worden. Een vermelding van Bike City Amsterdam, de Engelse vertaling van Fietsstad Amsterdam kon daarbij natuurlijk niet ontbreken! lees verder

Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam

Stadsarchief Amsterdam
Geplaatst: 25-04-2019

Begin april heeft wethouder Sharon Dijksma het eerste exemplaar van ‘Fietsstad Amsterdam’ van Fred Feddes en Marjolein de Lange in ontvangst genomen tijdens de opening van de gelijknamige tentoonstelling in het Stadsarchief Amsterdam.


Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam
lees verder

Koos Breukel in Pakhuis De Zwijger

Expositie en boek Zoon
Geplaatst: 12-09-2018

In de serie Dutch Masters spreekt fotograaf Koos Breukel over volwassen worden en keuzes maken, over hoe hij zich verhoudt tot zijn camera en de mens die hij portretteert. Ook vertelt hij over de expositie en het gelijknamige boek Zoon, met intieme en soms ontroerende portretten die Koos maakte van zijn oudste zoon Casper, die dit jaar 18 wordt.

Pakhuis De Zwijger, grote zaal, Piet Heinkade 179, 20 uurlees verder

Ga naar archief