Algemene Voorwaarden | Privacy
Website gebouwd door Intronet

ISBN 9789059370968

niet meer leverbaar

Share |

72 pagina's
fullcolour
grafisch ontwerp Joseph Plateau

 

Ook in deze serie verschenen:
Meer en Vaart, Wolbrantskerkweg, Goed wonen in Nieuw-West en De Verfdoos

‘Stadssocioloog Ineke Teijmant en fotograaf Bart Sorgedrager hebben het verleden van blokken en bewoners zorgvuldig vastgelegd in een fraai uitgegeven boekje [...] Fraai uitgegeven betekent vol details als historische bouwtekeningen, zowel van de buitengevels als van de verdiepingen. Tussen de kleurenfoto’s − binnen en buiten − van de situatie vlak voor de sloop, prijken kaarten van de planning van (toen nog) Bosch en Lommer, en zwartwitfoto's uit de jaren vijftig en zestig, onder meer van beroemde stadsfotografen als Maria Austria, Dolf Kruger en Jan Versnel.’ Bert Steinmetz in Het Parool

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Buskenblaser

Verdwijnende buurten in Amsterdam
Ineke Teijmant en Bart Sorgedrager

Buskenblaser 1952-2005 gaat over drie straten in Bos en Lommer: de Buskenblaserstraat, Hoofdweg en Elkerlijckstraat; drie woonblokken vlakbij het Bos en Lommerplein, ontworpen door Arthur Staal en Lau Peters. De blokken maken deel uit van het beroemde Algemeen Uitbreidingsplan van Cornelis van Eesteren. In 2005 worden ze gesloopt en vervangen door nieuwe woningen.
In zeventig jaar is hier geschiedenis geschreven, architectonisch, stedenbouwkundig en sociaal. Bos en Lommer was het oefenterrein van de grote westelijke stadsuitbreidingen, het strijdveld van oude en nieuwe opvattingen over architectuur en stedenbouw, maar ook het toneel van de knusse en kneuterige jaren vijftig en de buurt waar veel Turkse en Marokkaanse gezinnen vanaf de jaren tachtig hun eerste zelfstandige woning vonden.
Met de sloop van de Buskenblaser verdwijnt een vertrouwd stadsbeeld, maar niet de geschiedenis.

Ineke Teijmant, stadssocioloog aan de Universiteit van Amsterdam schreef de teksten en documentair fotograaf Bart Sorgedrager fotografeerde zowel de complexen als de bewoners in hun woningen en de winkeliers in hun bedrijven. Het boek bevat bovendien een aantal oorspronkelijke bouwtekeningen en vele historische foto’s .


Liefhebbers van dit boek bestelden ook

 
Cas Oorthuys Amsterdam (paperback) Kunst aan de straat
Cas Oorthuys Amsterdam (paperback)
  Kunst aan de straat
Behoud van Amsterdamse beelden op gebouwen en bruggen 1917-1940
   
meer info   meer info    
 Fietsstad Amsterdam in The Guardian

Geplaatst: 25-06-2019

Op 25 juni heeft Engelse krant The Guardian aandacht besteed aan de protestposters die Amsterdam hielpen de fietshoofdstad van de wereld te worden. Een vermelding van Bike City Amsterdam, de Engelse vertaling van Fietsstad Amsterdam kon daarbij natuurlijk niet ontbreken! lees verder

Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam

Stadsarchief Amsterdam
Geplaatst: 25-04-2019

Begin april heeft wethouder Sharon Dijksma het eerste exemplaar van ‘Fietsstad Amsterdam’ van Fred Feddes en Marjolein de Lange in ontvangst genomen tijdens de opening van de gelijknamige tentoonstelling in het Stadsarchief Amsterdam.


Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam
lees verder

Koos Breukel in Pakhuis De Zwijger

Expositie en boek Zoon
Geplaatst: 12-09-2018

In de serie Dutch Masters spreekt fotograaf Koos Breukel over volwassen worden en keuzes maken, over hoe hij zich verhoudt tot zijn camera en de mens die hij portretteert. Ook vertelt hij over de expositie en het gelijknamige boek Zoon, met intieme en soms ontroerende portretten die Koos maakte van zijn oudste zoon Casper, die dit jaar 18 wordt.

Pakhuis De Zwijger, grote zaal, Piet Heinkade 179, 20 uurlees verder

Ga naar archief