Algemene Voorwaarden | Privacy
Website gebouwd door Intronet

bestellen inkijkexemplaar

ISBN 9789059375222

€ 29,99

Share |

208 pagina’s
24,5 x 24,1 cm
ca. 200 zwart-witfoto’s
gebonden
vormgeving  Bart van den Tooren
 

Amsterdam voor het voorbij is

Dolf Toussaint, met een voorwoord van Guus Luijters

De sociaal bewogen fotograaf Dolf Toussaint probeerde met zijn werk ‘een voet tussen de deur van de tijd’ te krijgen. Dat is hem gelukt. Zijn oeuvre toont ons straatbeelden en mensen op een scharnierpunt, voordat hun verschijning en situatie definitief veranderden. Toussaint legde een manier van leven vast, voordat die zou verdwijnen.

Amsterdam voor het voorbij is toont Toussaints Amsterdam-foto’s, geselecteerd uit het werk dat van 13 juli tot en met 5 november wordt tentoongesteld in het Stadsarchief Amsterdam. Uiteraard zijn daar veel foto’s bij uit het boek waarmee hij beroemd werd: De Jordaan (1965). Maar zijn onbekende werk is minstens zo mooi: kinderen die op straat hutten bouwen of spelen met wat maar voorhanden is, de Albert Cuyp- en de Ten Katemarkt, Nieuw-West, en – van later datum – de oproer in de Nieuwmarktbuurt en de krakersrellen.

Dolf Toussaint (1924-2017) fotografeerde 40 jaar lang en heeft een archief met vele duizenden foto’s nagelaten.
Guus Luijters is columnist, dichter en schrijver. Hij publiceerde o.a. In memoriam, Rapenburgerstraat 1940-1945 en Klein geluk.
Fotograaf en filmer Leo Erken, die Dolf Toussaint goed kende, schreef een nawoord over diens werk en werkwijze.

 


Verder verschenen in dit genre

Amsterdam! Geuzenveld Amsterdam onbewolkt. Stad in close-up De Dam
Amsterdam!
Oude foto's 1947-1970
  Geuzenveld
Veranderende buurten in Amsterdam
  Amsterdam onbewolkt. Stad in close-up
  De Dam
meer info   meer info   meer info   meer info
 Fietsstad Amsterdam in The Guardian

Geplaatst: 25-06-2019

Op 25 juni heeft Engelse krant The Guardian aandacht besteed aan de protestposters die Amsterdam hielpen de fietshoofdstad van de wereld te worden. Een vermelding van Bike City Amsterdam, de Engelse vertaling van Fietsstad Amsterdam kon daarbij natuurlijk niet ontbreken! lees verder

Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam

Stadsarchief Amsterdam
Geplaatst: 25-04-2019

Begin april heeft wethouder Sharon Dijksma het eerste exemplaar van ‘Fietsstad Amsterdam’ van Fred Feddes en Marjolein de Lange in ontvangst genomen tijdens de opening van de gelijknamige tentoonstelling in het Stadsarchief Amsterdam.


Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam
lees verder

Koos Breukel in Pakhuis De Zwijger

Expositie en boek Zoon
Geplaatst: 12-09-2018

In de serie Dutch Masters spreekt fotograaf Koos Breukel over volwassen worden en keuzes maken, over hoe hij zich verhoudt tot zijn camera en de mens die hij portretteert. Ook vertelt hij over de expositie en het gelijknamige boek Zoon, met intieme en soms ontroerende portretten die Koos maakte van zijn oudste zoon Casper, die dit jaar 18 wordt.

Pakhuis De Zwijger, grote zaal, Piet Heinkade 179, 20 uurlees verder

Ga naar archief