Algemene Voorwaarden | Privacy
Website gebouwd door Intronet

ISBN 9789059372672

UITVERKOCHT

Share |

336 pagina’s
Circa 200 full colour illustraties

Bekijk of download hier de
Nederlandse tekst van de
negen inleidende hoofdstukken.

In de media
"5 sterren. Absoluut." - video review van Erik Lambooy.

Lees hier de recensie van Theo Toebosch die 4 februari 2012 verscheen in Elsevier.

Lees hier het artikel van Ton Damen in Het Parool van 13 februari 2012.

Amsterdam Ceramics

A city’s history and an archaeological ceramics catalogue 1175-2011
Jerzy Gawronski (ed.)

Aardewerk is het meest wijdverspreide gebruiksgoed op aarde – voor de komst van plastic in ieder geval. Er werden al vroeg borden, kruiken en kopjes van vervaardigd, maar ook prachtig versierde pronkstukken en pispotten. De maker ervan woonde en werkte wellicht in Amsterdam, andere objecten zijn door de VOC aangevoerd uit Azië of zijn meegebracht door Portugese joden uit Lissabon.
Archeologen kunnen met de scherven die zij opgraven uit bodemlagen of beerputten een reconstructie maken van het verleden, van het functioneren van de stad, van het dagelijks leven van Amsterdammers. Wie maakte het aardewerk? Wie gebruikte het? Waar kwam het vandaan en wat vertellen de decoraties ons nu nog?
Stadsarcheologen zijn er in geslaagd uit vele duizenden vondsten een indrukwekkend standaardwerk samen te stellen over aardewerk uit de Amsterdamse bodem.

Amsterdam Ceramics biedt een overzicht van negen eeuwen aardewerk, van 1175 tot 2011.
Deze Engelstalige catalogus toont 1247 objecten die in Amsterdam zijn gevonden tijdens archeologisch onderzoek. Ze zijn ingedeeld in negen perioden die samenhangen met de stedenbouwkundige ontwikkeling van de stad. Voorin het boek wordt per periode in het kort de staat van de stad beschreven: de groei, de populatie, de handelsbetrekkingen, de politiek en de cultuur op dat moment.

Dr. J.H.G. Gawronski is hoofd van de afdeling Archeologie van Bureau Monumenten en Archeologie. Ook is hij hoogleraar Maritieme en urbane archeologie van de late middeleeuwen en de vroegmoderne periode, in het bijzonder de stad Amsterdam, aan de Universiteit van Amsterdam.

Dinsdag 14 februari 2012 ontvingen de burgemeester en wethouders uit handen van de auteur een exemplaar van Amsterdam Ceramics:

  Foto's: Edwin van Eis


Liefhebbers van dit boek bestelden ook

  Verder verschenen in dit genre

De Nieuwezijds Kolk en de Nieuwendijk in dertiende-eeuws Amsterdam Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2012 Amstel, het verhaal van ons bier Ontdek Amsterdam met het Rijksmuseum
De Nieuwezijds Kolk en de Nieuwendijk in dertiende-eeuws Amsterdam
Een archeologische speurtocht