Algemene Voorwaarden | Privacy
Website gebouwd door Intronet

ISBN 9789059372672

UITVERKOCHT

Share |

336 pagina’s
Circa 200 full colour illustraties

Bekijk of download hier de
Nederlandse tekst van de
negen inleidende hoofdstukken.

In de media
"5 sterren. Absoluut." - video review van Erik Lambooy.

Lees hier de recensie van Theo Toebosch die 4 februari 2012 verscheen in Elsevier.

Lees hier het artikel van Ton Damen in Het Parool van 13 februari 2012.

Amsterdam Ceramics

A city’s history and an archaeological ceramics catalogue 1175-2011
Jerzy Gawronski (ed.)

Aardewerk is het meest wijdverspreide gebruiksgoed op aarde – voor de komst van plastic in ieder geval. Er werden al vroeg borden, kruiken en kopjes van vervaardigd, maar ook prachtig versierde pronkstukken en pispotten. De maker ervan woonde en werkte wellicht in Amsterdam, andere objecten zijn door de VOC aangevoerd uit Azië of zijn meegebracht door Portugese joden uit Lissabon.
Archeologen kunnen met de scherven die zij opgraven uit bodemlagen of beerputten een reconstructie maken van het verleden, van het functioneren van de stad, van het dagelijks leven van Amsterdammers. Wie maakte het aardewerk? Wie gebruikte het? Waar kwam het vandaan en wat vertellen de decoraties ons nu nog?
Stadsarcheologen zijn er in geslaagd uit vele duizenden vondsten een indrukwekkend standaardwerk samen te stellen over aardewerk uit de Amsterdamse bodem.

Amsterdam Ceramics biedt een overzicht van negen eeuwen aardewerk, van 1175 tot 2011.
Deze Engelstalige catalogus toont 1247 objecten die in Amsterdam zijn gevonden tijdens archeologisch onderzoek. Ze zijn ingedeeld in negen perioden die samenhangen met de stedenbouwkundige ontwikkeling van de stad. Voorin het boek wordt per periode in het kort de staat van de stad beschreven: de groei, de populatie, de handelsbetrekkingen, de politiek en de cultuur op dat moment.

Dr. J.H.G. Gawronski is hoofd van de afdeling Archeologie van Bureau Monumenten en Archeologie. Ook is hij hoogleraar Maritieme en urbane archeologie van de late middeleeuwen en de vroegmoderne periode, in het bijzonder de stad Amsterdam, aan de Universiteit van Amsterdam.

Dinsdag 14 februari 2012 ontvingen de burgemeester en wethouders uit handen van de auteur een exemplaar van Amsterdam Ceramics:

  Foto's: Edwin van Eis


Liefhebbers van dit boek bestelden ook

  Verder verschenen in dit genre

De Nieuwezijds Kolk en de Nieuwendijk in dertiende-eeuws Amsterdam Gerard Heineken De wereld aan de Amsterdamse grachten D'Ailly's Historische gids van Amsterdam
De Nieuwezijds Kolk en de Nieuwendijk in dertiende-eeuws Amsterdam
Een archeologische speurtocht
  Gerard Heineken
De man, de stad en het bier
  De wereld aan de Amsterdamse grachten
  D'Ailly's Historische gids van Amsterdam
De stadsuitbreidingen 1860-1935
meer info   meer info   meer info   meer info
 Koos Breukel in Pakhuis De Zwijger

Expositie en boek Zoon
Geplaatst: 12-09-2018

In de serie Dutch Masters spreekt fotograaf Koos Breukel over volwassen worden en keuzes maken, over hoe hij zich verhoudt tot zijn camera en de mens die hij portretteert. Ook vertelt hij over de expositie en het gelijknamige boek Zoon, met intieme en soms ontroerende portretten die Koos maakte van zijn oudste zoon Casper, die dit jaar 18 wordt.

Pakhuis De Zwijger, grote zaal, Piet Heinkade 179, 20 uurlees verder

Amsterdam voor het voorbij is

Straatfotografie Dolf Toussaint
Geplaatst: 11-07-2018

Kinderen, kroeggangers en marktkooplui behoren tot de favoriete Amsterdammers van Dolf Toussaint (1924-2017). Vanaf de jaren zestig zwierf hij met zijn camera door de straten van Amsterdam en legde het dagelijks leven vast. Van de Jordaan tot de Albert Cuypmarkt en van Nieuw-West tot aan de Dam. Een selectie van zijn werk is nu te zien in het Stadsarchief Amsterdam. De Amsterdamse foto’s uit de tentoonstelling zijn gebundeld in het gelijknamige boek: Amsterdam voor het voorbij is.lees verder

Saskia van Loenen bij Vogelbescherming

7 juli in Zeist
Geplaatst: 13-06-2018

Zaterdag 7 juli vertelt Saskia van Loenen bij de Vogelbescherming in Zeist over haar (eerste buitenlandse) vogelreis naar de Extremadura.lees verder

Ga naar archief