Algemene Voorwaarden | Privacy
Website gebouwd door Intronet

inkijkexemplaar

ISBN 9789059373792

€ 39,95

Share |

DE NEDERLANDSE VERSIE IS UITVERKOCHT. DE ENGELSE IS NOG WEL VOORRADIG (EN NET ZO MOOI)

Available in English!

240 pagina's
29 x 30 cm
260 foto's
vormgeving Anthon Beeke Collectief
Uitgave ism Top Notch en Lecturis


In de media
"Amsterdam! maakt emoties los, vertelt een wervelend, soms droef en bitter, soms geestig verhaal. [...] Dit boek brengt de stem van Van der Elsken weer echt tot leven." Arno Haijtema, de Volkskrant 21 juli 2014

"Alle foto's zijn in zwart-wit. Kleur hebben ze niet nodig. Het leven spat ervan af. (...) Tezamen vertellen de beelden een groter verhaal, dat van de opkomende jongerencultuur, politieke protesten en de tristesse van de vervallen Jodenbuurt, als een litteken in de stad." Jonas Kooyman in NRC Handelsblad van 6 juni 2014.

Op donderdagavond 5 juni om 23.45 uur vertelde fotograaf/lithograaf Hans Bol bij het Radio 1-programma Met het oog op morgen over de stijl van fotograferen en bewerken die Van der Elsken hanteerde.

Luister hier naar de uitzending van Radio Een Vandaag op dinsdag 20 mei: Martijn van den Broek van het Nederlands Fotomuseum praat over het werk van Ed van der Elsken adhv Amsterdam!

maandag 19 mei in DWDD: Eddy Posthuma de Boer over Ed van der Elskens Amsterdam!

De 10 mooiste foto's van Ed van der Elsken volgens Upcoming

Amsterdam!

Oude foto's 1947-1970
Ed van der Elsken

‘Mijn Amsterdam. Mijn Amsterdammers’. Dat wilde Ed van der Elsken vastleggen, het liefst van lekker dichtbij. ‘Mensen uit fatsoenlijke buurten, de Nieuwmarkt, de Jodenbuurt, de Pijp, Kattenburg. Mensen die nooit op de Apollolaan komen of op de Goudkust, nou ja misschien als melkboer, of als inbreker.’

Ed van der Elsken hield van reuring, van actie. Hij fotografeerde demonstraties, de markt, de kermis, het verkeer. Maar ook werklui, rebelse jongeren en mooie meiden. En ‘vuile knolsmerissen’ die bij relletjes vaak hardhandig ingrepen. De foto’s die hij tussen 1947 en 1970 in ‘zijn stad’ maakte bundelde hij in het fotoboek Amsterdam!, waarvan de eerste druk verscheen in 1979. Zijn vernieuwende stijl maakte het boek tot een klassieker. Nu verschijnt een heruitgave, waarvoor nieuwe scans zijn gemaakt van alle originele negatieven waardoor de foto's mooier zijn dan ooit.

Ed van der Elsken (1925-1990) was een fotograaf en filmer die juist over gewone mensen en taferelen opgetogen kon raken. In zijn foto’s herken je direct waar het leven voor hem om draaide: moed, individualisme en vrijheid. Hij bracht ruim 20 fotoboeken uit, waaronder Een liefdesgeschiedenis in Saint Germain des Prés (1956), Eye Love you (1977) en Parijs! Foto’s 1950-1954 (1981).


foto Ata Kandó / Nfm


Verder verschenen in dit genre

De grote Amsterdam onbewolkt Amsterdam voor het voorbij is De Dam Werken op het water
De grote Amsterdam onbewolkt
  Amsterdam voor het voorbij is
  De Dam
  Werken op het water
meer info   meer info   meer info   meer info
 Fietsstad Amsterdam in The Guardian

Geplaatst: 25-06-2019

Op 25 juni heeft Engelse krant The Guardian aandacht besteed aan de protestposters die Amsterdam hielpen de fietshoofdstad van de wereld te worden. Een vermelding van Bike City Amsterdam, de Engelse vertaling van Fietsstad Amsterdam kon daarbij natuurlijk niet ontbreken! lees verder

Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam

Stadsarchief Amsterdam
Geplaatst: 25-04-2019

Begin april heeft wethouder Sharon Dijksma het eerste exemplaar van ‘Fietsstad Amsterdam’ van Fred Feddes en Marjolein de Lange in ontvangst genomen tijdens de opening van de gelijknamige tentoonstelling in het Stadsarchief Amsterdam.


Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam
lees verder

Koos Breukel in Pakhuis De Zwijger

Expositie en boek Zoon
Geplaatst: 12-09-2018

In de serie Dutch Masters spreekt fotograaf Koos Breukel over volwassen worden en keuzes maken, over hoe hij zich verhoudt tot zijn camera en de mens die hij portretteert. Ook vertelt hij over de expositie en het gelijknamige boek Zoon, met intieme en soms ontroerende portretten die Koos maakte van zijn oudste zoon Casper, die dit jaar 18 wordt.

Pakhuis De Zwijger, grote zaal, Piet Heinkade 179, 20 uurlees verder

Ga naar archief