Algemene Voorwaarden | Privacy
Website gebouwd door Intronet

ISBN 9789059373471

€ 7,50

Share |

U kunt zich hier aanmelden als lid van het Genootschap Amstelodamum. U ontvangt dan voor
€ 50,- ieder jaar vier keer een maandblad en eenmaal een Jaarboek (224 pag), waarover u hier meer informatie vindt. U kunt Amstelodamum ook digitaal lezen, een abonnement is € 35,-, studenten betalen € 15,-

U kunt zich ook schriftelijk aanmelden:

Genootschap Amstelodamum
Antwoordnummer 10016 
2400 VB  Alphen aan den Rijn
(postzegel niet nodig)

Meer informatie vindt u op www.amstelodamum.nl

Amstelodamum 2013/1 jan-mrt

Maandblad voor de kennis van Amsterdam


Walther Schoonenberg beschrijft hoe de Nieuwmarktbuurt werd gered. Hij stelt het beeld bij dat dankzij de metrorellen de geplande snelweg door de buurt werd geschrapt en na voltooiing van de metrotunnel de buurt volgens het oude stratenpatroon is herbouwd. Nieuwe gegevens uit het archief van publicist en monumentenactivist Geurt Brinkgreve (1917-2005) tonen aan dat het niet zozeer de metrorellen waren die de buurt hebben gered, maar veeleer de jarenlange strijd die aan deze rellen voorafging.

Ruud Lambour beschrijft in zijn artikel Doopsgezinde gemeenten te Amsterdam in de zeventiende en achttiende eeuw de diverse doopsgezinde gemeenten met hun kerkgebouwen en doopboeken. Ondanks alle verschillen tussen behoudende en meer rekkelijke richtingen onderscheidden zij zich van de overige protestantse kerken door een en hetzelfde principe: toetreding was alleen mogelijk door de gelovigendoop op belijdenis. Het oudste overgeleverde doopsgezinde doopboek in Amsterdam dateert van 1612. Het bloedige begin van de eerste wederdopers in de Nederlanden behoorde toen tot het verre verleden. Sindsdien hebben doopsgezinden juist bijgedragen aan de opbloei van Amsterdam.

Jacques Fijnaut becommentarieert in de rubriek Amsterdamse notities de huidige stand van zaken in de kunsthandel. Dit naar aanleiding van PAN Amsterdam, de Amsterdamse beurs voor kunst en antiek, op 16 november jl.

De column is deze maand van musicus en muziekhistoricus Johan Giskes. Verder bevat dit Maandblad besprekingen van de volgende uitgaven: Geld in Amsterdam: wisselbank en wisselkoersen, 1650-1725; G.A. Bredero, Proza, uitgegeven, vertaald en toegelicht door Jeroen Jansen; Poverty and Welfare among the Portuguese Jews in early modern Amsterdam, en er wordt een vergelijking gemaakt tussen Stedelijk Museum Amsterdam. Het hart van de tijd en Het Stedelijk in de pocket.


Verder verschenen in dit genre

Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2013 Amstelodamum 2009/3 juli-september Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2011 Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2008
Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2013
105de Jaarboek Genootschap
  Amstelodamum 2009/3 juli-september
Maandblad voor de kennis van Amsterdam
  Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2011
103de jaarboek van het Genootschap Amstelodamum
  Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2008
100ste Jaarboek van het Genootschap Amstelodamum
meer info   meer info   meer info   meer info
 Fietsstad Amsterdam in The Guardian

Geplaatst: 25-06-2019

Op 25 juni heeft Engelse krant The Guardian aandacht besteed aan de protestposters die Amsterdam hielpen de fietshoofdstad van de wereld te worden. Een vermelding van Bike City Amsterdam, de Engelse vertaling van Fietsstad Amsterdam kon daarbij natuurlijk niet ontbreken! lees verder

Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam

Stadsarchief Amsterdam
Geplaatst: 25-04-2019

Begin april heeft wethouder Sharon Dijksma het eerste exemplaar van ‘Fietsstad Amsterdam’ van Fred Feddes en Marjolein de Lange in ontvangst genomen tijdens de opening van de gelijknamige tentoonstelling in het Stadsarchief Amsterdam.


Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam
lees verder

Koos Breukel in Pakhuis De Zwijger

Expositie en boek Zoon
Geplaatst: 12-09-2018

In de serie Dutch Masters spreekt fotograaf Koos Breukel over volwassen worden en keuzes maken, over hoe hij zich verhoudt tot zijn camera en de mens die hij portretteert. Ook vertelt hij over de expositie en het gelijknamige boek Zoon, met intieme en soms ontroerende portretten die Koos maakte van zijn oudste zoon Casper, die dit jaar 18 wordt.

Pakhuis De Zwijger, grote zaal, Piet Heinkade 179, 20 uurlees verder

Ga naar archief