Algemene Voorwaarden | Privacy
Website gebouwd door Intronet

ISBN 9789059373341

bestellen niet meer mogelijk

Share |

U kunt zich hier aanmelden als lid van het Genootschap Amstelodamum. U ontvangt dan voor
€ 50,- ieder jaar vier keer een maandblad en eenmaal een Jaarboek (224 pag), waarover u hier meer informatie vindt. U kunt Amstelodamum ook digitaal lezen, een abonnement is € 35,-, studenten betalen € 15,-

U kunt zich ook schriftelijk aanmelden:

Genootschap Amstelodamum
Antwoordnummer 10016 
2400 VB  Alphen aan den Rijn
(postzegel niet nodig)

Meer informatie vindt u op www.amstelodamum.nl

Amstelodamum 2012/3 juli-sept

Maandblad voor de kennis van Amsterdam


In deze editie van het Maandblad:

In de ontvangstzaal van de Academie van Bouwkunst aan het Waterlooplein, in 1654 gebouwd als Oudezijds Huiszittenhuis, bevindt zich een ensemble van schilderijen dat omstreeks 1657 speciaal voor deze ruimte werd vervaardigd. Het ensemble omvat drie kapitale doeken gemaakt door Jan Gerritsz van Bronckhorst (1601/5-1661), Jacob van Loo (1614-1670) en Cornelis Holsteyn (1618-1658), een door Holsteyn beschilderd cassettenplafond en een regentenstuk van Jürgen Ovens. De drie schilderijen verbeelden de belangrijkste werkzaamheden van het Huiszittenhuis: de uitdeling van brood, boter, kaas en turf aan de ‘huiszittenarmen’. In de negentiende eeuw wisselden de doeken diverse malen van locatie. In de jaren zestig van de twintigste eeuw werden ze teruggeplaatst in de oorspronkelijke kamer, maar in de verkeerde volgorde. De oorspronkelijke opstelling werd onlangs hersteld. Angela Jager beargumenteert de volgorde en beschrijft hoe de schilderijen in hun oorspronkelijke setting functioneerden.

De Leidsebrug is een bekende onbekende. Velen, Amsterdammers of bezoekers van de stad, zijn over de brug heen gelopen zonder er goed naar te kijken. Maar sommigen zal de ‘verbijsterend massale decoratie’ zijn opgevallen. Toen de gemeente Amsterdam in 2009 het plan opvatte om de taxi’s van het Leidseplein onder de honderdveertig jaar oude bomen van het Leidsebosje te plaatsen, dreigde de symbolische samenhang van deze plek met de Leidsebrug verloren te gaan. Antje van Graevenitz beschrijft dit Gesamtkunstwerk van bomen, water, brug, decoratie én passanten.

Voor het artikel Virtueel Amsterdam verkende Inge Schouten de stad aan de hand van enkele speciale app's op de smartphone.

De column 'Het Amsterdam van' is deze keer geschreven door Ernst Veen, oud-directeur van De Nieuwe Kerk en museum Hermitage Amsterdam: 'Als je je ogen kunt strelen, doe dat dan!'

In de rubriek Recensies: Amsterdam Ceramics, Het huis van de burgemeester. Herengracht 502 in Amsterdam en 1000 jaar Amsterdam.


Verder verschenen in dit genre

Amstelodamum 2016/4 okt-dec Amstelodamum 2014/3 juli-sept Amstelodamum 2012/1 jan-mrt Amstelodamum 2014/4 okt-dec
Amstelodamum 2016/4 okt-dec
Maandblad voor de kennis van Amsterdam
  Amstelodamum 2014/3 juli-sept
Maandblad voor de kennis van Amsterdam
  Amstelodamum 2012/1 jan-mrt
Maandblad voor de kennis van Amsterdam
  Amstelodamum 2014/4 okt-dec
Maandblad voor de kennis van Amsterdam
meer info   meer info   meer info   meer info
 Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam

Stadsarchief Amsterdam
Geplaatst: 25-04-2019

Begin april heeft wethouder Sharon Dijksma het eerste exemplaar van ‘Fietsstad Amsterdam’ van Fred Feddes en Marjolein de Lange in ontvangst genomen tijdens de opening van de gelijknamige tentoonstelling in het Stadsarchief Amsterdam.


Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam
lees verder

Koos Breukel in Pakhuis De Zwijger

Expositie en boek Zoon
Geplaatst: 12-09-2018

In de serie Dutch Masters spreekt fotograaf Koos Breukel over volwassen worden en keuzes maken, over hoe hij zich verhoudt tot zijn camera en de mens die hij portretteert. Ook vertelt hij over de expositie en het gelijknamige boek Zoon, met intieme en soms ontroerende portretten die Koos maakte van zijn oudste zoon Casper, die dit jaar 18 wordt.

Pakhuis De Zwijger, grote zaal, Piet Heinkade 179, 20 uurlees verder

Amsterdam voor het voorbij is

Straatfotografie Dolf Toussaint
Geplaatst: 11-07-2018

Kinderen, kroeggangers en marktkooplui behoren tot de favoriete Amsterdammers van Dolf Toussaint (1924-2017). Vanaf de jaren zestig zwierf hij met zijn camera door de straten van Amsterdam en legde het dagelijks leven vast. Van de Jordaan tot de Albert Cuypmarkt en van Nieuw-West tot aan de Dam. Een selectie van zijn werk is nu te zien in het Stadsarchief Amsterdam. De Amsterdamse foto’s uit de tentoonstelling zijn gebundeld in het gelijknamige boek: Amsterdam voor het voorbij is.lees verder

Ga naar archief