Algemene Voorwaarden | Privacy
Website gebouwd door Intronet

ISBN 9789059372894

€ 7,50

Share |

48 blz., in kleur

U kunt zich hier aanmelden als lid van het Genootschap Amstelodamum. U ontvangt dan voor
€ 50,- ieder jaar vier keer een maandblad en eenmaal een Jaarboek (224 pag), waarover u hier meer informatie vindt. U kunt Amstelodamum ook digitaal lezen, een abonnement is € 35,-, studenten betalen € 15,-

U kunt zich ook schriftelijk aanmelden:

Genootschap Amstelodamum
Antwoordnummer 10016 
2400 VB  Alphen aan den Rijn
(postzegel niet nodig)

Meer informatie vindt u op www.amstelodamum.nl

Amstelodamum 2011/2 april-juni

Maandblad voor de kennis van Amsterdam


De column is deze keer van Pauline Kruseman, oud-directeur van het Amsterdam Museum. Zij heeft zich altijd ingezet voor het behoud van cultureel erfgoed en maakt zich ernstige zorgen om de bezuinigingen in de cultuursector. Zij blikt terug op de totstandkoming van het nieuwe Collectiecentrum van het Amsterdam Museum, dat op 27 oktober zal worden geopend. Hier zal het depot worden gevestigd met restauratieatelier. De nieuwbouw op het Cornelis Douwesterrein in Amsterdam-Noord (5 minuten fietsen vanaf de pont NDSM-werf) kon er komen dankzij de inzet van museummedewerkers, betrokken wethouders en de gemeenteraad. En Kruseman wil maar zeggen: zorgen voor een collectie is niet iets wat je niet kunt doen...

Het klooster van de Nieuwe Nonnen
In of kort voor 1402 werd op een landtong in een brede bocht van de Amstel (ten oosten van het Rokin) het Nieuwe Nonnenklooster gebouwd. Op dat terrein werd later het Binnengasthuis gerealiseerd, maar ondanks de vele transformaties is het klooster nog steeds te traceren.
Gerrit Vermeer en Gert Eijkelboom beschrijven de geschiedenis van het complex.

Bemoedigende schilderingen
De schilder Hobbe Smith (1862-1942), specialist in schepen en riviergezichten, kreeg in 1913 van de gemeente opdracht tot het schilderen van een serie havengezichten. Hij kreeg hiervoor van de havendienst een boot tot zijn beschikking zodat hij de haven kon rondvaren tot aan het Noordzeekanaal aan toe. De twaalf kolossale doeken die hij schilderde kregen een plaats in het Amsterdam-paviljoen van de ENTOS, de Eerste Nederlandsche Tentoonstelling op Scheepvaartgebied, op de Buiksloterham en in de Tolhuistuin.
De havengezichten bevinden zich nog altijd in de stedelijke kunstverzameling, maar zijn inmiddels min of meer vergeten. Van de schilderijen bestaan slechts matige afbeeldingen, één doek uitgezonderd. Met behulp van een overzichtsfoto van het paviljoen en contemporaine beschrijvingen identificeerden Daphne Willemsen en Norbert Middelkoop van het Amsterdam Museum de voorstellingen, in de hoop op een goede bestemming voor de serie in de toekomst.

In de rubriek recensies worden onder meer besproken: Historische atlas van Amsterdam. Van veendorp tot hoofdstad. En Backer - Een Amsterdamse familie in beeld.


Liefhebbers van dit boek bestelden ook

  Verder verschenen in dit genre

In opdracht D'Ailly's Historische gids van Amsterdam Amstelodamum 2010/2 april-juni Amstelodamum 2014/2 april-juni
In opdracht
Amsterdam in foto's
  D'Ailly's Historische gids van Amsterdam
De stadsuitbreidingen 1860-1935
  Amstelodamum 2010/2 april-juni
Maandblad voor de kennis van Amsterdam
  Amstelodamum 2014/2 april-juni
Maandblad voor de kennis van Amsterdam
meer info   meer info   meer info   meer info
 Coolsingel Rotterdam

Lezingen Paul van de Laar
Geplaatst: 15-11-2017

In het boek Coolsingel brengt Paul van de Laar een ode aan het kloppende hart van Rotterdam. De straat gaat op de schop en dat grijpt hij aan om uit te zoeken waarom Coolsingel zo'n bijzondere straat is.
In het Rotterdam Museum kunt u tot 8 april 2018 naar de gelijknamige tentoonstelling en in de komende maanden zal Van de Laar er ook een aantal lezingen geven, te beginnen op zondag 19 november. Het onderwerp is dan de Zandstraatbuurt.

 lees verder

Boekpresentatie 'Amsterdam streethearts'

woensdag 19 juli, The Queens'Head
Geplaatst: 14-07-2017

Op woensdag 19 juli presenteren wij het boek Amsterdam streethearts waarin fotografe Shirley Agudo de kleurrijke dragcultuur van Amsterdam heeft vastgelegd, in café The Queen's Head op de Zeedijk. Vanaf 19:30 bent u van harte welkom.lees verder

Expositie Amsterdam Streethearts

Foto's Shirley Agudo te zien bij IHLIA
Geplaatst: 12-07-2017

Amsterdam Streethearts, met ruim 400 foto's van de Canal Pride, Hartjesdag en de Drag Queen Olympics, verschijnt op 20 juli. Fotografe Shirley Agudo toont een aantal van de foto's uit het boek bij IHLIA in de Openbare Bibliotheek.

OBA, 3e etage, Oosterdokskade 143, te zien van 14 juli t/m 6 augustus 2017

 lees verder

Ga naar archief