Website gebouwd door Intronet

ISBN 9789059373822

UITVERKOCHT

Share |

80 pagina's
ca. 30 illustraties
vormgeving Piet Gerards Vormgevers
verschijning maart 2014

Andere delen in de Parelduikerreeks:
Deel 1: J.C. Bloem, meester-dichter
Deel 2: F. Bordewijk, Nagelaten documenten
Deel 3: Een dandy in de Oriënt, Louis Couperus in Afrika

Wie was Hans Boslowits?

Gerard Reves debuut ontrafeld
Igor Cornelissen

De Parelduikerreeks 4

Deze speurtocht naar de joodse hoofdpersoon van Reves debuut roept een heel leven van vooroorlogse solidariteit, communisme en armoede op. Het levenseinde van Hans Boslowits, zowel in de novelle als in het echt, knijpt je de keel dicht.

Hoofdfiguren en figuranten uit Reves beroemde roman De Avonden zijn uitvoerig beschreven en geïnterviewd en wie de echte Werther Nieland was, is ook allang bekend. Maar wie stond model voor Hans Boslowits, de hoofdpersoon van Reves feitelijke debuut, De ondergang van de familie Boslowits, volgens velen een hoogtepunt in de Nederlandse naoorlogse literatuur? Cornelissen ontdekte wie er schuilgingen achter de personages uit deze aangrijpende novelle, die het lot van een Amsterdams joods gezin in bezettingstijd pijnlijk sober en onbevangen beschrijft: het blijken goede vrienden en buurtgenoten van de familie Reve. En toen de AIVD bleef beweren dat er in de oude archieven niets over Boslowits te vinden was, liet Cornelissen het aankomen op een hoorzitting in het zwaarbewaakte hoofdkwartier in Zoetermeer…

Igor Cornelissen (Zwolle 1935) is journalist, gespecialiseerd in Oost-Europa, communisme, spionage en de Tweede Wereldoorlog. Hij schreef voor Vrij Nederland en Het Parool en publiceerde zijn memoires onder de titels Van Zwolle tot Brest-Litowsk, Raamgracht 4, Terug naar Zwolle en, in 2011, Een boer achter het raam. In De Parelduiker schreef hij o.a. over Jaap Meijer en George Orwell.

In de media
'Wie was Hans Boslowits? Gerard Reves debuut ontrafeld is een pareltje in De parelduikerreeks.' - Eric Palmen, Biografieportaal

'Cornelissen is gedegen te werk gegaan, documenteert uiterst precies en maakt fijne omtrekkende bewegingen. Hij bewijst maar weer eens hoe intrigerend literatuuronderzoek kan zijn. Wie was Hans Boslowits? is een document waarin prettig te snuffelen c.q. te vertoeven is.' - Guus Bauer op Literatuurplein.

'Zonder Cornelissens speurwerk zou [Alphons] Bobrownitzki zijn opgelost in de mist van de geschiedenis zoals zo veel andere Holocaust-slachtoffers. Met Wie was Hans Boslowits? richt hij een klein, maar waardevol monumentje voor hem op.' - Maarten Dessing, Knack.be, 20 maart 2014

‘Niemand kent het geheimzinnige en schimmige communistische milieu beter dan Igor Cornelissen en hij weet dan ook een levendig beeld te schetsen van het vooroorlogse netwerk dat er tussen de families Van het Reve, Romein, de Wolff en Bobrownitzki bestond.’ - Doeke Sijens op Tzum

'De absolute meerwaarde van dit boekje is Cornelissens schets van het communistische milieu, waarin veel schilderachtige types rondlopen.' Michel Krielaars, NRC Handelsblad 7 juni 2014.

Luister hier naar de uitzending van Nooit meer slapen, 7 maart 2014, waarin Anton de Goede met Igor Cornelissen spreekt over het boek.


Verder verschenen in dit genre

Abonnement De Parelduiker De Parelduiker 2014/4-5 Een dandy in de Oriënt Couperus Culinair
Abonnement De Parelduiker
  De Parelduiker 2014/4-5
Wie is L.Th. Lehmann?
  Een dandy in de Oriënt
Louis Couperus in Afrika
  Couperus Culinair
De lievelingsgerechten van Louis Couperus
meer info   meer info   meer info   meer info
 Boekpresentatie 'Amsterdam streethearts'

woensdag 19 juli, The Queens'Head
Geplaatst: 14-07-2017

Op woensdag 19 juli presenteren wij het boek Amsterdam streethearts waarin fotografe Shirley Agudo de kleurrijke dragcultuur van Amsterdam heeft vastgelegd, in café The Queen's Head op de Zeedijk. Vanaf 19:30 bent u van harte welkom.lees verder

Expositie Amsterdam Streethearts

Foto's Shirley Agudo te zien bij IHLIA
Geplaatst: 12-07-2017

Amsterdam Streethearts, met ruim 400 foto's van de Canal Pride, Hartjesdag en de Drag Queen Olympics, verschijnt op 20 juli. Fotografe Shirley Agudo toont een aantal van de foto's uit het boek bij IHLIA in de Openbare Bibliotheek.

OBA, 3e etage, Oosterdokskade 143, te zien van 14 juli t/m 6 augustus 2017

 lees verder

Een Franse middag met Joseph Roth in De Brakke Grond

zaterdag 27 mei, 16:00 uur
Geplaatst: 16-05-2017

Op de 78e sterfdag van Joseph Roth presenteren wij nieuwe vertalingen van zijn werk door Els Snick. In 'In het land van de eeuwige zomer' portretteert Roth Frankrijk en de Fransen in talloze reportages, brieven en essays.

De boekpresentatie zal plaatsvinden in De Brakke Grond. M.m.v. Els Snick, Bart van Loo en Ilse Lazaroms. Met muziek van Stan Maris en Emile Van Helleputte. 


Een Franse middag met Joseph Roth in De Brakke Grond
lees verder

Ga naar archief