Website gebouwd door Intronet
Share |

 

Muziekprogramma

Leo Smit (1900 - 1943)

Hommage à Sherlock Holmes voor piano 
Lento uit de Sonate voor fluit en piano 

Andries de Rosa (1869 - 1943)  

Rhapsodie Orientale voor viool en piano 

Dick Kattenburg (1919 - 1944)  

Pièce voor fluit en piano 

Deze bijzondere werken zijn de afgelopen jaren herontdekt.

 

Gids van joods erfgoed in Nederland

U ontvangst tevens de recent verschenen omvangrijke Gids van joods erfgoed in Nederland ter waarde van € 39,99. Momenteel wordt de tweede druk gerealiseerd. U ontvangt het boek tijdens de bijeenkomst.

Dit naslagwerk biedt een uitstekend leesbare geschiedenis van joden in Nederland. Per streek en plaats beschrijven historici Jan Stoutenbeek en Paul Vigeveno de vele gebouwen, monumenten, locaties en objecten die verband houden met de joodse cultuur, religie, geschiedenis en de huidige joodse gemeenschappen. Gedegen onderzoek heeft geleid tot verrassende nieuwe inzichten.

Het boek (496 pagina’s) is rijk geïllustreerd met historische afbeeldingen, foto’s en stadsplattegronden. Een onmisbaar naslagwerk dat recentelijk uitstekend is ontvangen en beoordeeld: ‘een papieren monument’, ‘een opvallend actuele uitgave’, ‘toegankelijk en vlot geschreven’ en ‘met een diepgang die de verwachtingen van het woord gids ver overstijgt’.

Hoofdbedekking

Mannelijke bezoekers dragen in de synagoge een hoofdbedekking, dit kan bijvoorbeeld een zelf meegebrachte hoed of pet zijn. Er zijn ook leen-keppeltjes aanwezig.

De lezingen worden georganiseerd door Reisboekhandel Pied à Terre. Als u erbij wilt zijn, kunt u zich via hun site opgeven. Daar vindt u ook informatie over locatie en tijd.

Studieochtend Joods erfgoed

Synagoge Den Haag
Geplaatst: 29-03-2017

Rabbijn Awraham Soetendorp, emeritus rabbijn van de Liberaal Joodse gemeente van Den Haag en historici Jan Stoutenbeek en Paul Vigeveno, auteurs van de recent verschenen ‘Gids van joods erfgoed in Nederland’, belichten de veelzijdige positie van joden in Nederlandse samenleving en de bijdrage die zij hieraan hebben geleverd.

De lezingen worden afgewisseld door warmbloedige, romantische en virtuoze muziek van joodse componisten uit de 19e en 20e eeuw, uitgevoerd door het Leo Smit Ensemble. Eleonore Pameijer leidt elk muziekstuk kort in.

Lezingenprogramma

Rabbijn Awraham Soetendorp zal een historische schets geven van de voormalige Portugeesche synagoge van Den Haag, ingewijd in alle luister in 1726. De verwerving en restauratie van dit verweesde joodse erfgoed door de Liberaal Joodse Gemeente na de sjoa, zal hij plaatsen binnen de opmerkelijke ontwikkeling van het Liberale Jodendom in Nederland.

Jan Stoutenbeek geeft een toelichting op de rol van de joden in de Nederlandse samenleving door de eeuwen heen, waarbij met name demografische, sociale en economische aspecten van de joodse aanwezigheid worden geduid. Ook wordt ingegaan op de wijze waarop de joden binnen deze context hun bestaan hebben gevonden en hierbij in een aantal gevallen een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van de Nederlandse economie.

Paul Vigeveno belicht de invloed die verschillende joodse politici en schrijvers hebben gehad op de Nederlandse samenleving. Een aanzienlijk aantal joden heeft een actieve rol gespeeld in de politiek, met name in de sociaaldemocratische beweging. Vele joodse schrijvers hebben een bijdrage geleverd aan de Nederlandse literatuur, waarbij typerende karakteristieken van de lokale cultuur en leefwijze gegeven worden. Menigeen kon niet ontkomen aan de uiteenlopende vormen van een anti-joodse houding in Nederland, wat zich weerspiegelt in hun proza.

gids van joods erfgoedStudieochtend Joods erfgoed

Synagoge Den Haag
Geplaatst: 29-03-2017

Beleef op 4 april een boeiende ochtend in een van de mooiste synagogen van Nederland: de voormalige Portugese synagoge van Den Haag. Uitgeverij Bas Lubberhuizen biedt u een aantrekkelijk ochtendprogramma vol joodse geschiedenis, cultuur, literatuur en muziek, m.m.v. Awraham Soetendorp.lees verder

Bas Lubberhuizen onderscheiden

Oprichter van onze uitgeverij ontving Frans Banninck Cocq Penning
Geplaatst: 08-02-2017

De oprichter en naamgever van onze uitgeverij, Bas Lubberhuizen, ontving afgelopen maand een bijzondere onderscheiding: de Frans Banninck Cocq Penning. Deze onderscheiding wordt toegekend aan personen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor Amsterdam. 


Bas Lubberhuizen onderscheiden
lees verder

Hans Rooseboom in het Stadsarchief

Autochromes in tentoonstelling Amsterdam 1900
Geplaatst: 16-12-2016

Zondag 18 december is conservator fotografie van het Rijksmuseum Hans Rooseboom te gast in het Stadsarchief Amsterdam om te vertellen over de wonderschone autochromes: een soort kleurendia's van rond 1910, uitgevonden door de gebroeders Lumiëre. Aanvang 15.00 uur, toegang gratis.lees verder

Ga naar archief