Website gebouwd door Intronet

bestellen inkijkexemplaar

ISBN 9789059373815

€ 34,95

Share |

232 pagina's
21 x 26 cm
gebonden
ca. 300 kleurenafbeeldingen
vormgeving Sander Pinkse boekproducties

Gedrukt voor de stad

De geschiedenis van Stadsdrukkerij Amsterdam
Hans Moolenbel

Van 1735 tot 2002 beschikte Amsterdam over een eigen Stadsdrukkerij. In 2011, bij de ontruiming van het bedrijfspand aan de Voormalige Stadstimmertuin, werden in een kelderkast unieke koperplaten uit de 17de en 18de eeuw aangetroffen.

De gegraveerde platen, onder meer gebruikt voor het drukken van stadskaarten, maken deel uit van het rijke archiefmateriaal dat Hans Moolenbel gebruikt om de geschiedenis van dit bijzondere bedrijf te vertellen. Die geschiedenis is vanzelfsprekend nauw verweven met die van de stad Amsterdam. Naast de bijzondere inhoud van het drukwerk had de Stadsdrukkerij een uitzonderlijke status wat betreft de toepassing van nieuwe technieken en de samenwerking met grafische kunstenaars als Fré Cohen, Willem Sandberg en Theo Wijdeveld. Hun werk geeft een treffend beeld van de ontwikkeling van de grafische vormgeving in Nederland.

Stijlvol requiem voor de Stadsdrukkerij. (Peter-Paul de Baar in Ons Amsterdam)

'Een uitgave die iedereen die iets met typografie van doen heeft niet zal willen missen.' (Hans Lensink in Vind)

Wat een heerlijk, levendig boek! Ik heb onmiddellijk al een groot deel gelezen en complimenteer u graag met het zeer lezenswaardige resultaat. (Wim Crouwel)

Het boek is zeker een aanwinst. (Marcel Kint, oud-medewerker Stadsdrukkerij)

'Voor geïnteresseerden in stadshistorie, drukwerk, grafische kunst is dit een belangwekkend en aan te raden werk. Ook voor andere belangstellenden en dat is de charme van dit boek, óók voor mensen die niet direct of dagelijks aan en met Amsterdam gebonden zijn, een prettig leesbaar, leerzaam en vooral ook technisch mooi uitgevoerd werk.'  (Nederlandse Federatie Van Museumvrienden)

Op een heel onderhoudende manier komt de geschiedenis van de SDA perfect naar voren…. Steeds nieuwsgierig naar het vervolg. (Richard Kouwenhoven, oud-medewerker Stadsdrukkerij)

De inhoud is heel gedetailleerd en toch overzichtelijk. (Ronald de Groot, oud-medewerker Stadsdrukkerij)

Hetgeen ik tot nu toe las, vond ik erg goed: het nodigt uit tot doorlezen. (Hans Mulder, conservator Bijzondere Collecties en beheerder ARTIS bibliotheek)

Lees hier het interview dat Frans Oehlen van het Amsterdam Museum had met auteur Hans Moolenbel.


Verder verschenen in dit genre

Waterlooplein De Nieuwezijds Kolk en de Nieuwendijk in dertiende-eeuws Amsterdam Amsterdam onbewolkt. Stad in close-up De Verfdoos
Waterlooplein
De laatste joodse bewoners van de nummers 64-78
  De Nieuwezijds Kolk en de Nieuwendijk in dertiende-eeuws Amsterdam
Een archeologische speurtocht
  Amsterdam onbewolkt. Stad in close-up
  De Verfdoos
Veranderende buurten in Amsterdam
meer info   meer info   meer info   meer info
 Boekpresentatie 'Amsterdam streethearts'

woensdag 19 juli, The Queens'Head
Geplaatst: 14-07-2017

Op woensdag 19 juli presenteren wij het boek Amsterdam streethearts waarin fotografe Shirley Agudo de kleurrijke dragcultuur van Amsterdam heeft vastgelegd, in café The Queen's Head op de Zeedijk. Vanaf 19:30 bent u van harte welkom.lees verder

Expositie Amsterdam Streethearts

Foto's Shirley Agudo te zien bij IHLIA
Geplaatst: 12-07-2017

Amsterdam Streethearts, met ruim 400 foto's van de Canal Pride, Hartjesdag en de Drag Queen Olympics, verschijnt op 20 juli. Fotografe Shirley Agudo toont een aantal van de foto's uit het boek bij IHLIA in de Openbare Bibliotheek.

OBA, 3e etage, Oosterdokskade 143, te zien van 14 juli t/m 6 augustus 2017

 lees verder

Een Franse middag met Joseph Roth in De Brakke Grond

zaterdag 27 mei, 16:00 uur
Geplaatst: 16-05-2017

Op de 78e sterfdag van Joseph Roth presenteren wij nieuwe vertalingen van zijn werk door Els Snick. In 'In het land van de eeuwige zomer' portretteert Roth Frankrijk en de Fransen in talloze reportages, brieven en essays.

De boekpresentatie zal plaatsvinden in De Brakke Grond. M.m.v. Els Snick, Bart van Loo en Ilse Lazaroms. Met muziek van Stan Maris en Emile Van Helleputte. 


Een Franse middag met Joseph Roth in De Brakke Grond
lees verder

Ga naar archief